Люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб в рік.

- 30.01.2009 18:03
Люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб в рік.

Що таке жаби? Нi риба, нi м'ясо. Але це не заважає людям їсти надто багато жаб.

Так, або інакше, учені вирахували, що за останніх 20 років торгівля лягушатіною істотно зросла: пояснюється це переходом від сезонного "урожаю" для місцевого вжитку до цілорічної міжнародної торгівлі. І тепер щороку людство з'їдає 11 тисяч тонн м'яса жаб. А може більше. А може, менше. При цьому в заголовку статті, яку публікує журнал Conservation Biology, автори не посоромилися чітко пов'язати поїдання людиною жаб з їх вимиранням (Eating frogs into extinction).

На Буковинi готують цi делiкатеси лише у китайських ресторанах.

Ще цифри: люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб на рік. Нічого собі розкид!  "Це засновано на даних і оцінках місцевого вжитку лише в Індонезії і Китаї, — говорить інтерв'ю журналу New Scientist один з авторів дослідження Девід Бікфорд (David Bickford) з Національного університету Сінгапуру. – Дійсне число, як я підозрюю, більше, і мій 180-мілліонний мінімум сміхотворно консервативний".
З визначенням найкрупнішого споживача жаб'ячих ніжок жодних сюрпризів – це, звичайно ж, Франція, що з'їдає 2500-4000 тонн щорік. Тут їх можна зустріти навіть в шкільних їдальнях, але не у нас, на Україні, де до столу подають борщ, рис і шедевр радянської кулінарії - компот.

В часи глобальної єкономічної кризи багато хто з наших співвітчизників вимушенi виживати за рахунок натурального господарства: землеробство, охота, рибалка, збір грибів тощо. Добре, якщо риба клює. А якщо ні? Як говорять "На безриббi і рак риба ", ну а якщо і раків нема - тоді лягушатинка! В деяких регіонах України дефіцит цих земноводних аж ніяк не спостерігається.

Але як правильно приготувати лягушатину? Наведемо декілька рецептів:

 

1. Жаб'ячі стегенця в часниковому соусі.

3 дюжини жаб'ячих стегенець, 1 стакан оцту, 1 стакан муки, 1 лимон, 60 г масла, 2 великих голівки часнику, 1 стакан бульйону або води, 4 — 5 цибулин, 200 г густої сметани, петрушка, зелений лук, сіль, перець.

Отже, приготувати до вживання задні лапки жаб, відрізавши від них нижню частину з перетинками і знявши шкірку. Покласти підготовлені стегенця в миску, залити оцтом, розведенням такою ж кількістю води, залишити їх на 1 годину для маринування. Але через 30 хвилин маринування додати очищений і нарізаний лук, петрушку. Розібрати голівки часнику на окремі часточки і покласти, не очищаючи, в маленьку каструльку, залити холодною водою і, не закриваючи кришкою, поставити на слабкий вогонь. Варити до випару води. Зварений часник очистити від шкірки, протерти через сито, аби отримати пюре.
Тримати це часникове пюре в теплому місці (наприклад, на водяній лазні).Стегенця вийняти з маринаду, обсушити чистою серветкою, посипати сіллю і перцем, обваляти в муці. У сотейнику сильно розігріти вершкове масло, обсмажити в нім жаб'ячі стегенця на не дуже сильному вогні до золотистого кольору і відкинути їх на сито, аби стекло зайве масло. У тому ж сотейнику, на тому ж маслі обсмажити лук, потім припудрити його мукою, перемішатистакан м'ясного бульйону (або води) і сік одного лимона, прокип'ятити протягом десяти хвилин на слабкому вогні. Розвести часникове пюре сметаною, влити суміш в соус, прокип'ятити всі разом протягом 1 хвилини.
Гарнесенько розікласти жаб'ячі стегенця в підігрітому блюді, полити невеликою кількістю соусу, подавати гарячими. Окремо подати соус, посипавши його дрібно нарізаною петрушкою і зеленим луком.

 

2. Жаб'ячі лапки

2 дюжини, жаб'ячих стегенець, 2 цибулини лука-шалот, 60 г масла, 250 г сметани, мука, лук, сіль, перець.

Ретельно промити жаб'ячі стегенця в струмені води. Обсушити полотняною серветкою. Злегка присипати мукою. Очистити лук-шалот, нарізати. Злегка спассерувати на сковорідці з половиною масла. Через 5 хвилин покласти жаб'ячі стегенця. Хай вони прожаряться з одного боку.Додати масла, перевернути стегенця, аби вони прожарилися з іншого боку (3 хвилини). Посолити, поперчити.
Покласти сметану. Смажити ще 2 — 3 хвилини. Додати приправи за смаком, викласти в підігріте блюдо, присипати очищеним, нарізаним луком і подавати на стіл.

Смачного дорогеньки! Але пам"ятайте, що занадто, то нездраво. Вчені закликають до контролю ринку лягушатіни, обов'язкової сертифікації (як це відбувається з крокодиловою шкірою) і інших заходів регулювання.

І якщо людина не стримає свої апетити, не врегулює гастрономічний попит і глобальний ринок жаб'ячого м'яса, то деяким видам земноводних загрожує зникнення. Причому "точка неповернення" ой як близько. З таким специфічним, як і сам делікатес, застереженням Аби отримати хоч би приблизне уявлення про це "переїдання", дослідники скористалися деякими даними по міжнародній торгівлі, зібраними ООН. Хоча начебто розуміли – робити глибокі виводи на основі розпливчатих ООНІВСЬКИХ оцінок неможливо. Але іншої-то статистики немає!

Джерело: Платинова Буковина


Ключові слова: Лягушатина, як приготувати жабу, жабячі стегенця

Коментарі (1)
БоРя | 16.02.2009
как можно жрать жаб!!

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Новые центры для регистрации в УВКБ ООН для помощи 700+600 злотых - май 2022 Если потеряли телефон потеряли код или пароль необходимо будет
- 16.05.2022 15:56
ZUS Польши пригрозил украинцам штрафами, если не подать заявку при отъезде из Польши ZUS Польши предупреждает украинцев. Если они уйдут, не
- 13.05.2022 16:37
Свершилась Чернобаевка-19! Украинские бойцы в очередной раз нанесли удар по оккупантам в легендарном городе Херсонской области
- 12.05.2022 18:50
Українці, які перебувають за кордоном, можуть оформити лікарняний дистанційно й отримати державні соціальні виплати У цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного лікарняного та
- 12.05.2022 17:39
Лікар дав інструкцію щодо позбавлення від панічної атаки Інструкцію з рятування від панічної атаки дав лікар неврологічного відділення
- 11.05.2022 15:54
Нова пошта відновила роботу у Стоянці Відкрито перше мобільне відділення повного циклу, яке може розгортатись за 5 хвилин та
- 10.05.2022 13:02
Перший президент України Леонід Кравчук помер на 89-му році життя Про це повідомило джерело у родинному колі.
- 10.05.2022 12:57
Українська діаспора передали Віталію Кличку партію cпорядження вартістю 5 млн доларів для захисників України Я надзвичайно пишаюся тими результатами, які принесли зусилля Світового Конґресу Українців
- 08.05.2022 15:21

Всі новини