Необхідно навчити дитину самостійно вирішувати будь-які конфлікти

- 08.05.2023 09:18
Необхідно навчити дитину самостійно вирішувати будь-які конфлікти

Необхідно навчити дитину самостійно вирішувати будь-які конфлікти. Поради психолога Вікторії Корєтнік

Сварки – природна частина розвитку та становлення особистості. Перші конфлікти у дітей виникають уже в 1-2 роки з батьками, малюками у пісочниці.

Навчіть дитину самостійно вирішувати будь-які конфлікти.
Діти будь-якого віку часто сваряться, намагаються поділити іграшки та солодощі. У міру дорослішання конфлікти стають серйознішими, можуть відбиватися на навчанні та відносинах у сім'ї. Завдання батьків – навчити дитину вирішувати проблеми самостійно без агресії, правильно та акуратно уникати сварок та скандалів, радить Vospitaj.

Деякі дорослі практично використовують методи вирішення конфліктних ситуацій, подаючи дітям негативний приклад власним поведінкою. Дитина отримує спотворену інформацію з телепередач, жорстоких фільмів та інтернету. Навчіть його правильному виходу зі суперечки та сварок, привчайте виходити з конфлікту мирним шляхом.

Дитині корисно вирішувати конфлікти самостійно.

Користь конфліктів для дитини

Сварки – природна частина розвитку та становлення особистості. Перші конфлікти у дітей виникають уже в 1-2 роки з батьками, малюками у пісочниці. Вони починають шукати власне «я», намагаються відстояти свої бажання та потреби. Сварки виливаються у першу серйозну кризу трирічного віку.

Поступово конфліктні ситуації стають дедалі гострішими і складнішими. Діти починають ділити територію з однолітками у школі та дворі, шукають своє місце у соціальній групі. Якщо не спрямовувати ситуацію в мирне русло, вона може призвести до серйозних наслідків.

Психологи впевнені, що з дитячих конфліктів можна і потрібно мати користь. З їх допомогою дитина стає більш самостійною, впевненою у собі, вчиться захищатися. Тому їх не слід уникати: важливо вчити дитину різним способам погашення спірних ситуацій без шкоди та бійок.

Вчимо дітей конфліктувати правильно: поради психологів

Батьки мають пояснити дитині, що уникнути конфліктних ситуацій неможливо. Поступово та ненав'язливо слід обговорювати різні випадки, подаючи інформацію за віком та рівнем мислення. Прості поради допоможуть навчити дитину вирішувати суперечки обережно та правильно.

Спробувати домовитись

Необхідно пояснити дітям, що багато конфліктів можна вирішити мирним шляхом без бійок та образ. Краще використовувати словесні докази та аргументи, щоб довести правоту без куркулів. Навчіть їх правильно висловлювати власні емоції: "Мені тиснути, що так сталося", "Я неправильно тебе зрозумів". Це допомагає уникнути помилкових звинувачень і знижує напруження пристрастей.

Правильно оцінити ситуацію

Підлітків можна вчити заздалегідь оцінювати та подумки опрацьовувати ситуацію. Якщо вони розуміють, що назріває конфлікт, слід запобігти небезпечним наслідкам. Наприклад, якщо у класі назріває бійка, краще звернутися до педагога, не брати участь у з'ясуванні стосунків.

Використовувати різні методи

Вчіть дітей вирішувати конфлікти у різний спосіб. Поясніть, що в деяких ситуаціях краще відступити і втекти, ніж битися із сильним суперником. Спробуйте разом опрацювати методи вирішення ситуацій, щоб у скрутну хвилину малюк не розгубився, діяв упевнено та розумно. Поділіться історіями із власного досвіду.

Вміння керувати гнівом

Цьому важливому навику необхідно вчитися з дитинства. Під час конфлікту кров закипає, людині важко стримати емоції. Поясніть, що при наростанні суперечки знизити рівень гніву можна правильним диханням: повільно і глибоко вдихати на три рахунки, без поспіху видихати на п'ять.

При конфлікті краще спокійно відійти убік, припинити спілкування. Порекомендуйте дитині кілька разів віджатися, сісти: фізичне навантаження добре погашає негативні емоції. Тепер можна продовжити розмову спокійно.

Важливе завдання батьків – навчити дитину не лише «правильно» конфліктувати. Необхідно застосовувати перелічені поради в сім'ї, показуючи на власному прикладі уроки розумного та шанобливого ставлення до рідних та близьких. Обов'язково пояснюйте та опрацьовуйте спірні ситуації, не бійтеся визнавати неправоту та вибачатися за нанесені образи.


Ключові слова: сварки дітей поради

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини