Соцмережі: як притягнути до відповідальності кривдника?

- 28.06.2022 13:42
Соцмережі: як притягнути до відповідальності кривдника?

 

Питання: «Одна людина неодноразово ображала мене в соціальних мережах, а також надіслала кілька СМС образливого характеру. Твердо вирішила притягти його до відповідальності, щоб припинити це неподобство надалі.

Звернулася до поліції, але там сказали, що краще звернутись до суду, надавши відповідні докази. Нині займаюся підготовкою цих доказів. Знайомі сказали, що докази для суду будуть вагомішими, якщо копії СМС та роздруківок із соціальних мереж запевнить нотаріус. Чи так це? Як взагалі підготувати такі докази для суду?

На запитання читачів відповідає юрист та волонтер Вікторія Корєтнік (спеціалізація – цивільне право):

Тут можна йти двома шляхами. Перший: якщо листування з образником велося не державною мовою, його знадобиться перекласти на українську мову, і ось цей переклад потрібно буде завірити нотаріально. Однак завірений переклад можуть надати в сертифікованому бюро перекладів. І цього буде цілком достатньо, щоб звернутися з позовом до суду або в поліцію (у другому випадку – якщо крім образ автор послань дозволив собі ще й погрози на вашу адресу).

Інший варіант, на мій погляд, більш оптимальний – віднести або відправити заяву до поліції або звичайною поштою, або електронною (у цьому випадку вона має бути підписана електронним підписом). До заяви слід додати роздруківки образ (у цьому випадку перекладати не обов'язково), а в самій заяві слід зазначити, що заявник дає згоду на огляд свого комп'ютера та на вилучення всіх матеріалів, пов'язаних із образою та образником.

У цьому випадку поліція бачитиме і час отримання пасквілей, і адресу е-пошти самого образника, і, якщо в них буде констатовано підстави для порушення кримінального процесу, поліція його порушить. Але якщо навіть після розслідування піде відмова у порушенні кримінального процесу, у разі звернення до суду вже сама по собі участь поліції зможе послужити доказом вчинення проти вас протизаконного діяння.


Ключові слова: кривдник в соцмережах, образи в соцмережах як припинити, як притягнути за образи до відповідальності

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

У Європарламенті закликали до термінового ембарго на агропродукцію з РФ Дебати з цього питання відбулися вчора, 12 березня, повідомляє DW.
- 14.03.2024 11:56
Розпочалася реєстрація на НМТ-2024 Цей процес триватиме до 11 квітня включно
- 14.03.2024 11:49
У Чернівецькому районі слідчі поліції задокументували дорожньо-транспортну пригоду, в якій травмувалася буковинка Учора, 13 березня, до поліції надійшло повідомлення про аварію з потерпілою в селі
- 14.03.2024 11:39
Нардеп Мазурашу вийшов з партії “Слуга народу” Народний депутат України Георгій Мазурашу, який представляє Буковину в
- 13.03.2024 18:54
Переобладнання бусів Чернівці Ми - компанія з переобладннаня авто у Чернівцях, яка професійно займається переобладнанням мікроавтобусів, фургонів
- 13.03.2024 15:01
Маск приїде на фабрику Tesla під Берліном після підпалу ЛЕП "Гігафабрика" Tesla під Берліном відновлює виробництво після відновлення електропостачання, перерваного тиждень тому через підпал ЛЕП.
- 13.03.2024 15:00
Шахед попав у п'ятиповерховий будинок у Сумах - є загиблі Попередньо, пошкоджено 30 квартир, з них 15
- 13.03.2024 14:36
В Київі приберуть стихійне кладовище домашніх тварин На Оболоні, у районі Оболонського в Києві, заплановано
- 13.03.2024 11:48
На соратника Навального Леоніда Волкова напали у Литві. У Вільнюсі напали з молотком на Леоніда
- 12.03.2024 20:58

Всі новини