Перед холодами корисно підкріпити імунітет
- 12.10.2011 15:35Щоб підвищити стійкість до простудних захворювань, потрібно розібратися, які вітаміни необхідні нашому організму. Адже вони підвищують стійкість до захворювань, холоду та інших несприятливих чинників навколишнього середовища.
Фахівці відзначають, що восени відчувається дефіцит вітамінів В1 і В6.
При недостатності вітаміну В1 знижується пам'ять, концентрація уваги, здатність до навчання, людина стає апатичною, дратівливою, страждає безсонням. Вітамін В1 міститься в житньому хлібі, вівсяный крупы, печінці, шинці, плодах бобових рослин, горіхах, дріжджах.
Вітамін В6: покращує якість і збільшує кількість захисників організму (мова йде про антитіла), забезпечує нормальне продукування Т-клітин - показника функціональності імунної системи. Він міститься в пшениці, жита, овочах, м'ясі, рибі, молоці, яєчному жовтку, дріжджах.
Вітамін С є потужним антиоксидантом, грає важливу роль в обміні речовин, окислювально-відновлювальних реакціях і підвищує імунітет, бере участь у виробництві гормонів щастя. Відмінні джерела вітаміну С - зелень, овочі і фрукти (особливо ягоди шипшини, чорноплідної горобини, чорної смородини, лимони). Багаті вітаміном С картопля, особливо восени, цибуля, капуста квашена, редис, перець, петрушка. Добова потреба у вітаміні С дорослої людини становить 70-100 мг.
Вітамін Е є самим сильним антиоксидантом. Він підтримує імунітет, бере участь у синтезі гормонів, захищає клітини від пошкодження, сповільнюючи окислення ліпідів (жирів) і формування вільних радикалів. Вітамін Е міститься в горіхах і рослинних оліях, зелені, молоці, яйцях, печінці, м'ясі, а також зародках злакових. Щоденна норма споживання вітаміну Е становить 10 мг.
Вітамін А зміцнює імунітет, підтримує шкіру, бере участь у збереження здоров'я волосся і нігтів. Вітамін А можна отримати лише з продуктів тваринного походження. Багато вітаміну А міститься в печінці риби (тріски, морського окуня, камбали, минтаю, палтуса), в яловичої печінки, у вершковому маслі, яєчному жовтку.
Провітамін А (каротин) є в продуктах рослинного походження. Дуже багато каротину в моркві, гарбузах, петрушці, червоному перці, кропі, помідорах, зеленому луці, абрикосах, апельсинах, лимонах, персиках, горобині, плодах шипшини, урюку, малині. Добова фізіологічна потреба у вітаміні А становить 1,5 мг, в каротині - 3 мг.
Восени слід подумати про те, які вітаміни практично неможливо буде отримати взимку. Мова йде про вітамін D, який синтезується в організмі тільки під дією сонячних променів. Він перешкоджає втраті кальцію, підтримує міцність кісткової тканини. Нестача вітаміну може позначитися на загальному самопочутті: з'являється нервозність, дратівливість, депресія.
Щоб заповнити світловий дефіцит, необхідно максимально використовувати світлий час дня і по можливості виходити на вулицю, особливо у вихідні дні, домашні справи краще відкласти до вечора. Додаткові джерела вітаміну D - печінка морських риб, вершкове масло, молоко, яєчний жовток, ікра риб. Добова потреба у вітаміні D становить 10 мкг.
Крім того, восени посилюється нестача йоду (покращує інтелектуальні функції), селен (зміцнює стійкість до несприятливих екологічних факторів), підвищується потреба в кальції (полегшує всмоктування вітаміну D), магнії (підвищує резистентність до стресу, фізичним і психічним навантаженням) і цинку (прискорює хід імунних реакцій), тобто тих речовин, які беруть участь у багатьох життєво важливих процесах в організмі.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25