Чим корисна смородина
- 12.09.2011 10:58Невгамовні британські вчені не залишили без уваги чорну смородину - ними було доведено, що вона є найбільш корисною для здоров'я ягодою завдяки вмісту корисних елементів і своїм смаковим якостям. Чорна смородина з помітним відривом вийшла в лідери серед ягідних культур за кількістю і концентрації вітамінів, мінералів та інших життєво необхідних речовин. Саме зараз - сезон чорної смородини, період, коли вона найбільш смачна й корисна. Не пропустіть!
Найкорисніша ягода
У чорній смородині міститься дуже багато вітаміну С (30−40 ягід задовольнять добову потребу людини в ньому), а також вітаміни В1, В2, В6, В12, D, Е, К, флавоноїди, каротиноїди, глюкоза, фруктоза, органічні кислоти, дубильні речовини, пектин і глікозиди. Відмінний привід заморозити або "закатати" в банки ягоду прямо зараз: у ній містяться фітонциди, натуральні речовини, що вбивають різні хвороботворні віруси і навіть вірус грипу, що покращують імунітет - взимку баночка варення з тертої смородини або жменька ягід з морозильника, додана в компот, стане прекрасним підмогою в боротьбі з будь-якої застудою. Крім того, в смородині міститься багато рутина - вітаміну, який зміцнює судини і допомагає серцево-судинної системи нормально функціонувати. Чорна ягода - джерело кальцію (міцні кістки), калію (виведення зайвої рідини), заліза (здорова кров), магнію і марганцю (молоде серце, гарний настрій, здатність концентруватися).
Ягоди чорної смородини використовують при лікуванні і профілактиці авітамінозів, при зміни складу крові, для поліпшення імунітету і підвищення апетиту, а також при порушеннях обміну речовин. Плоди і листя застосовують для боротьби із запаленнями, високою температурою, набряками і розладами роботи кишечника. Листя також використовують при лікуванні ревматизму, подагри. Ягоди покращують функцію кори наднирників, тому позитивно впливають на гормональний рівень, а також знижують рівень цукру в крові - це корисно не тільки діабетикам, але й усім, хто хоче підтримувати вагу в нормі.
Гострий смородиновий соус до м'яса
Стакан чорної смородини залийте половиною склянки червоного сухого вина і трохи зваріть. Протріть через сито, вичавіть в отриману масу 2 зубчики часнику, додайте на кінчику ножа чуть-чуть чорного перцю, сіль і 1 чайну ложку соусу чилі. Ретельно перемішайте. Соус відмінно підходить до страв з червоного м'яса.
Желе з чорної смородини
Вичавіть з ягід 1 склянку соку, додайте 2−3 столових ложки цукру і доведіть до кипіння. Додайте 1 чайну ложку швидкорозчинного желатину (або так, як вказано в інструкції на пакетику), розмішайте до його розчинення і остудіть. Розлийте по склянках або креманкам. В холодному вигляді можна прикрасити збитими вершками, кулькою морозива або листочками м’яти.
Смузі з смородини з мигдалем
Візьміть велику склянку свіжих стиглих ягід, приберіть все зайве, ретельно промийте. Покладіть в миску, додайте столову ложку очищеного несолоного мигдалю, дві столові ложки цукру або меду, дві склянки молока (варіанти - кефір, свіжий йогурт без добавок). Збийте до утворення однорідної маси. Якщо напій вийшов надто густим, можна додати трохи кип'яченої води.
Смородиновий джем
Вам знадобиться кілограм стиглої чорної смородини, 1, 5 кг цукру, 2 склянки води. Ягоди промийте, видаліть плодоніжки, опустіть на 2−3 хвилини в киплячу воду, вийміть і злегка розімніть вилкою. Додайте цукор і воду, уваривайте до готовності, постійно помішуючи. Киплячий джем розкладіть в підігріті банки та закупорте кришками, попередньо опущеними в окріп. Переверніть банки і охолодіть.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25