Попкорн допоможе схуднути, а мармелад підтримає судини
- 12.08.2011 18:23Дієтологи спростовують міфи про шкідливість улюблених нами продуктів
Без сумніву, брокколі, салати і ягоди дарують нам життєво важливі вітаміни і мінерали, але найчастіше корисну їжу ми ми не їмо на користь чогось шкідливого, але такого смачного. Нове дослідження не може не радувати: виявляється, у цих самих "шкідливих" продуктах є маса корисних елементів!
Попкорн. Багато хто і не здогадуються про те, що попкорн - це цільнозерновий продукт, який знижує ризик серцевих захворювань і раку. Всього 30 грам попкорну рівносильні за "корисності" порції коричневого рису або макаронів з цільного зерна. У попкорні міститься в три рази більше клітковини, ніж у насінні соняшника, що дозволяє довше зберігати відчуття ситості. Ця властивість попкорну добра і для крові: регулюється рівень цукру. У попкорні навіть є вітамін В, що дає нам енергію!
Думка фахівця. Світлана Бережна, дієтолог-гастроентеролог:
- Попокорн же робиться із зерен кукурудзи. У чистому вигляді вони дійсно корисні. Проблема в тому, що їдять попкорн, як правило, разом з не сильно дієтичними добавками: сіллю, цукром, з додаванням масла. А якщо готувати його самим в мікрохвильовій печі або на сковорідці, то дуже корисна страва вийде, яку можна використовувати в якості легкої вечері або гарніру до курки або індички, наприклад.
Арахісове масло. Улюблений продукт американців і ласощі для наших дітей - багате джерело мононенасичених жирів для серця. В арахісовому маслі мало насичених жирів і багато білка - це знову таки дозволить довше відчувати себе ситим. Фолієва кислота, що міститься в продукті, захищає від раку товстої кишки і хвороби серця.
Горіхи, як відомо, знижують запальні процеси в організмі і підвищують здоров'я кровоносних судин. Дослідження показали, що намазуючи арахісове масло на хліб п'ять разів на тиждень майже половину знижує ризик серцевого удару.
І зайвими кілограмами масло не загрожує - фахівці стверджують, що люди, навпаки, їдять менше після невеликого перекусу арахісовим маслом.
Джем і мармелад. Пектин - натуральний загусник, який використовується для готування всіляких джемів, варення і мармеладу, полегшує біль у горлі і запобігає запорам. До того ж ще і пригнічує ріст пухлин.
У 1 грамі мармеладу в двадцять разів більше антиоксидантів, ніж в склянці апельсинового соку! Тому він корисний сердечникам і гіпертонікам.
Правда, в джемах і мармеладі міститься багато цукру, тому зловживати ними не варто.
Думка фахівця. Тамара Огієва, лікар-кардіолог:
- Ми нерідко рекомендуємо нашим пацієнтам замінювати здобні солодощі на фруктову пастилу, джеми, не дуже солодке варення. Особливо корисні для судин варення з апельсинових шкірок, малинове (саліцилова кислота в ньому діє на зразок аспірину, розріджує кров). А найкраще - варення-п'ятихвилинка або протерті ягоди з невеликою кількістю цукру - в них найбільше вітамінів.
Соус з хрону. Хрін належить до того ж сімейства хрестоцвітих, що і брокколі, брюссельська капуста. У хроні міститься велика кількість глюкозинолатов - сполук, що поліпшують травлення, функцію печінки і знижують зростання пухлин. Причому цих сполук у хроні в десять разів більше, ніж у брокколі!
В соусі з хрону багато магнію і заліза для енергії і кальцію для здорових зубів і кісток, а також антистресових вітамінів групи В. Високий вміст вітаміну С підвищує імунітет.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25