Все про малину: корисні властивості і протипоказання
- 11.08.2011 18:54Літні місяці - це прекрасний час наситити втомлений після весняного сезону організм вітамінами і мінералами. Саме влітку починається сезон ягід, серед яких почесне місце займає її величність" малина.
І недарма вона нагороджена таким високим титулом. Просто саме малина поєднує в собі величезну користь і незмінно чудовий смак, без якого важко уявити собі літній раціон кожного з нас.
Користь малини.
Малина містить: - цукрів від 5 до 12% (глюкозу і фруктозу). Глюкоза відповідає за хорошу роботу серця і мозку. Фруктоза легко засвоюється, тому малина корисна хворим цукровим діабетом; вітаміни:
- С (від 10 до 70%). Він володіє антиокислювальні і протизапальними властивостями, отже захищає організм від вірусних інфекцій, грипу, застуди;
- В. Тому малину рекомендують їсти при тривалому застосуванні сульфамідних препаратів і антибіотиків, так як в цьому випадку знижується вироблення цього вітаміну кишковими бактеріями;
- В1;
- В2;
- РР;
- А;
- В9 (саліцилова кислота) має бактерицидні, потогінними, жарознижуючими, знеболюючими властивостями. Багато саліцилової кислоти у гілках і листя малини;
- Е. Є антиоксидантом і засобом профілактики розвитку багатьох захворювань, навіть раку; Вітаміни, що містяться в малині, також відповідають за життєвий тонус, пружність шкіри і рівний колір обличчя.
- солі калію. Вони роблять позитивний вплив при хворобах серцево-судинної системи і надають легкий сечогінний ефект;
- залізо. Малина володіє завдяки залозу кровотворними властивостями;
- мідь. Мідь входить до складу більшості антидепресантів. Тому малина корисна людям, робота або життя яких пов'язане з великим нервовим напруженням.
кислоти:
- яблучну;
- лимонну;
- винну;
- бурштинову та ін. (до 2,5%). Кислоти стимулюють травлення і обмін речовин і сприяють схудненню, при цьому виводять з організму зайву рідину. Крім того, в шлунку та кишечнику органічні кислоти згубно діють на мікроорганізми, віруси і грибки, що знижує ймовірність кишкових інфекцій;
- трохи білків (0,5-0,8%);
- катехіни (до 80 мг);
- антоціани (100-150 мг), що володіють капіляроукріплювальні і противосклеротическими властивостями;
- кумарини (від 0,8 до 4мг) - речовини, що нормалізують згортання крові і знижують рівень протромбіну;
- фітостерини, що перешкоджають розвитку атеросклерозу;
- дегидростерины - попередники вітаміну Д. Вітамін Д відомий як засіб, вылечивающее рахіту у дітей;
- бета-ситостерин, який перешкоджає відкладенню холестерину в стінках судин і бореться з виникненням склерозу;
- ефірні масла, які підвищують апетит і рефлекторно налаштовують систему травлення на прийом їжі: збільшується виділення слини, шлункового соку і жовчі;
- багато клітковини (до 5%). Вона відіграє істотну роль у травленні, активізує рухові функції кишечника (перистальтику), посилює виділення травних соків і жовчі;
- йод, який служить лікувально-профілактичним засобом при атеросклерозі, порушення серцевого ритму, володіє відхаркувальну дію при бронхітах.
Малина: - корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту,
- покращує травлення, роботу нирок і знімає набряки сечового міхура,
- має жарознижуючим, знеболюючою і потогінним засобом, незамінна при застуді,
- допомагає при діабеті, безплідді, статеве безсилля і неврастенії і запаленнях суглобів, гінекологічних захворюваннях,
- відновлює серцевий ритм,
- зупиняє кровотворення,
- попереджає лейкемію і недокрів'я. Малина не калорійна. Її калорійність складає всього 41 калорію на 100 г продукту.
Протипоказання споживання малини: Вживання відвару малини не рекомендується при подагрі, нефриті і деяких захворюваннях нирок (наприклад, при сечокислому діатезі). Може викликати сильну алергічну реакцію.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25