Нектарин: корисні властивості
- 08.08.2011 16:54Зовсім недавно на ринках з'явилися великі, соковиті і дуже ароматні плоди, які стали користуватися великим попитом серед любителів екзотичних фруктів.
Схожий на персик, але незрівнянно більш солодкий і запашний, до того ж, зовсім позбавлений грубої пухнастою шкірки, нектарин багато в чому перевершує свого знаменитого "родича". Не випадкова і назва цього дивного фрукта, нектарин - нектар, це чарівний напій богів музей грецького пантеону, в якому міститься божественна користь нектарина. Не дивлячись на те, що в народі наполегливо побутує думка про те, що нектарин отриманий в результаті схрещування персика і сливи, його походження природно, і обумовлено перезапиленням, завдяки якому нектаринові дерева можуть давати плоди персиків, а персикові - нектарина. Властивості нектарина практично повторюють властивості персика, його сорти діляться практично за тими ж ознаками: вони можуть бути з легкоотделяющейся кісточкою або неотделяющейся, і мати м'якоть таких же відтінків - від білого до червоного, з відтінком жовтого.
Його історія налічує вже майже п'ять століть, і перші згадки про micipersica, фрукт, схожий на персик, і на волоський горіх одночасно, відносяться до шістнадцятого століття. А вже починаючи з сімнадцятого століття були відомі шість сортів цього чудового фрукта, такі улюленці ботаніків і фркуктознавців. Властивості нектарина були помічені ще американськими індіанцями, які не тільки розводили нектариновые дерева, але і культивували нові сорти, отримуючи дуже соковиті та ароматні плоди.
Природа не рідко підносить людям сюрпризи, і на щастя, деякі з них виявляються на рідкість приємними! Можливість виростити з кісточки звичайного персика нектарин, дає садівникам відмінний шанс для експериментів. Тільки перевірити результат можна лише тоді, коли дерево дасть плід, адже і насіння, і форма стовбура і листя, все абсолютно однаково. І тільки коли з'являться плоди, зовсім позбавлені характерного для персика ядра, з м'якою і приємною на смак м'якоттю, практично без гіркоти, можна сказати, що експеримент вдався!
Завдяки тому, що нектарин являє собою "покращений персик", йому віддають перевагу діти, яких часто не дуже приваблює підвищена "волохатість" персиків. Нектарин ж можна їсти, не очищаючи, насолоджуючись його соковитим і насиченим смаком. Користь нектарина безсумнівна, і в дитячому і дієтичному харчуванні йому немає рівних: 500 г м’якоті міститься всього 267 ккал, але по насиченості вітамінами і мікроелементами він може позмагатися навіть з гранатом. Склад нектарина дивно багатий. Всього 0,5 кг цих ніжних плодів вміщає в себе 2,4 мг заліза, 17 мг кальцію, 100 мг фосфору. У складі нектарина так само велика для вітамінів А, Е, Д і С.
Користь нектарина безсумнівна, і вживаючи його як в свіжому, так і консервованому вигляді, можна різноманітити свій стіл. Природні йогурти з додаванням шматочків свіжого нектарина, фруктові запіканки та джеми - нектарин відкриває простір для фантазії гурмана! Дієтологи відносять нектарин до слабокислим фруктів, з яких добре варити легкі варення та вживання у свіжому вигляді, поєднуючи з сирами, які допомагають фруктової кислоті наситити клітини організму енергією.
Існує безліч сортів нектарина, найвідоміші серед них ті, які легко зберігаються і транспортуються, це величезні і соковиті плоди Кветта, середні і рум'яні Джон Ріверз, яскраві Говер, всі вони дуже часто зустрічаються на наших прилавках. Яким би з сортів нектарина не було віддано перевагу, зустріч з його екзотикою не просто приємна, але й корисна!
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25