Десерт для спекотного дня: готуємо сорбет
- 01.06.2012 18:38Пропонуємо вашій увазі рецепт, кий допоможе приготувати в домашніх умовах запалюючий десерт, який врятує в літню спеку.
Колись давно лід, сніг, мед і фрукти надихнули китайців на створення сорбету - прохолодного десерту, який люблять у багатьох країнах світу. Звичайно ж, зараз рецепти є набагато хитрішими і включають в себе навіть м'ясо і морепродукти. Але у них залишається незмінним один інгредієнт - лід, незалежно від подорожі сорбету в часі і по карті світу.
Якщо простежити історію, то після Китаю він потрапив у руки персів і арабів, які дали назву страви - сорбет, або щербет, що згадується в казках Тисячі і однієї ночі. Олександр Македонський під час численних походів ласував ягодами, замороженими в снігу, які приносили з гірських вершин раби. Потім ласощі куштували італійці і французи, і з часом крижані фруктово-ягідні ласощі стали надзвичайно популярні у знаті всього світу: ними охолоджувалися гості і на званих прийомах східних шейхів, і на бенкетах європейських монархів.
До речі, головна відмінність від іншого холодного десерту - морозива - у відсутності у сорбету тваринних або рослинних жирів і, відповідно, зайвих калорій. Завдяки цьому він менш калорійний і тому дуже цінується прихильниками здорового харчування.
Як приготувати сорбет вдома? Це просто. Був би холодильник. Також бажані блендер і морожениця, але вони не обов'язкові, так як існує величезна кількість рецептів, за яким сорбет можна приготувати вручну. Ще потрібна мінеральна вода (для приготування льоду), ну і бажані продукти: фрукти, овочі, сиропи, вино... Головне, щоб усе було свіжим і хорошої якості, оскільки в цій страві найважливішим залишається збереження натурального смаку продукту.
Чорничний сорбет
Інгредієнти: 600 г чорниці, 100 г цукру, 1 ст. л. води та 2 ст. л. соку лимона
Приготування: З цукру, води і соку лимона зварити сироп і остудити. Заздалегідь заморожену чорницю залити охолодженим сиропом і ретельно все подрібнити в міксері. Після цього сорбет ще на пару годин відправити в морозилку, а вже звідти - на стіл. Якщо немає морожениці, сорбет потрібно періодично діставати з холодильника і збивати міксером.
Лимонний сорбет
Інгредієнти: Цедра 1 лимона, дрібно подрібнена в блендері або протерта на тертці, 200 мл води, 1/2 склянки цукру, 1/2 чашки лимонного соку, 1/2 склянки газованої мінеральної води
Приготування: Змішати в каструлі цедру лимона, склянку води і цукор. Довести до кипіння, після чого зменшити вогонь. Кип'ятити на повільному вогні протягом 5 хвилин, потім охолодити.
Змішати отриманий лимонний сироп, лимонний сік і мінеральну воду. Вилити в мороженицю і заморозити за інструкцією. Якщо ж морожениці немає, то можна заморозити сорбет у високій ємності протягом години півтори, після чого його потрібно вийняти і розмішати.
Потім знову поставити в морозилку та розмішувати приблизно раз на годину протягом чотирьох годин. Чим більше разів ти розмішуватимеш сорбет, тим більш легкою вийде консистенція.
Персиковий сорбет
Інгредієнти: 1 кг персиків, сік 2 лимонів, 1/2 склянки цукру, 2 л води
Приготування: Очистити добре доспілі персики, розрізати на чотири частини і покласти в глибокий посуд. Додати цукор і лимонний сік, залити водою і накрити кришкою. Окремо розім'яти 4-5 персиків і варити півгодини у воді, після чого процідити через часте сито. Отримане таким чином пюре додати до персиків з цукром, потім поставити на дві години в холодильник. Подати дуже охолодженим, майже замороженим.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25