Експерти спрогнозували курс гривні на другий квартал

- 19.04.2011 13:51
Експерти спрогнозували курс гривні на другий квартал

Курсовий діапазон до кінця другого кварталу становитиме 7,95-7,99 грн за долар, говориться у квартальному звіті компанії Da Vinci AG Ukrainian Economic Trends Forecast.

Так, як повідомили Корреспондент.biz в компанії протягом I кварталу 2011 року курс національної валюти продовжує зберігати відносну стабільність, не виходячи за рамки психологічної позначки 8 грн за долар.

"Незначне ослаблення гривні в кінці березня відбувалося під впливом подій у Північній Африці, Близькому Сході і Японії, які стимулювали імпортерів збільшити валютні резерви. При цьому регулятор прийняв рішення не реагувати на зміну попиту шляхом інтервенцій, що не зробило істотного впливу на позиції національної валюти, зберігши курс у прогнозному коридорі", - говориться у звіті.

Експерти зазначають, що аналіз змін у макроекономічної ситуації в країні свідчить про те, що Національному банку України буде все складніше підтримувати цю стабільність.

Насправді, вважають фахівці, кредити МВФ в незначній мірі сприяли підтримці стабільності гривні, однак відмова від співпраці з Фондом може підірвати стабільність.

Також у звіті констатується, що програма співпраці з МВФ була маяком для інвестиційного та кредитного капіталу, що надходить в Україну, і гарантує певну економічну стабільність в країні.

"Тому зупинка співробітництва може стати негативним сигналом для іноземного капіталу, викликавши переорієнтацію на інші ринки з більш позитивними прогнозами розвитку. Сам по собі цей фактор не несе в собі серйозних ризиків. Однак перший квартал 2011 року продемонстрував ряд тенденцій, які говорять про існування нестабільного фундаменту національної валюти", - вважають у Da Vinci AG.

Зокрема, мова йде про збереження зростання обсягів імпорту споживчих товарів; збільшення на 25% (АППГ) обсягів споживчого кредитування під іноземні товари; зростанні інфляції.

"Це створює умови, в яких темпи зростання інфляції перевищують темпи зміни курсу національної валюти, що змушує населення знову "йти" у долар і вклади в іноземній валюті, сприяючи зростанню попиту", - говорять експерти, і нагадують, що в лютому темпи зростання нових вкладів у гривні скоротилися на 1,1 млрд грн у порівнянні, у той час як вклади в доларах збільшилися в еквіваленті на 0,7 млрд грн.

Згідно зі звітом, збільшення дисбалансу між показниками інфляції і курсу національної валюти веде до втрати цінової конкурентоспроможності економіки і подальшого нарощування обсягів імпорту, що підвищує ризик девальвації національної валюти.

"Сьогодні ситуація починає повторювати сценарій подій 2007-2008 року на фінансовому ринку, що призвів до початку кризи в банківському секторі України. Хоча зміна регуляторної політики Національного банку України і нормативів до фінустанов мінімізувало ризики повторення цього сценарію, за нашими оцінками, загроза починає виходити від негативного торговельного балансу", - попереджають фахівці.

За їх словами, ці ризики можуть актуалізуватися до кінця третього кварталу поточного року.

В той же час, прогноз на II квартал 2011 року дозволяє зберігати оптимізм відносно перспектив національної валюти. "Ми зберігаємо прогноз курсового діапазону на рівні 7,95-7,99 грн. за долар до кінця кварталу", - повідомляє Da Vinci AG.

При цьому експерти відзначають, що може спостерігатися короткочасне порушення балансу між попитом і пропозицією валюти, які будуть нівельовані валютними інтервенціями НБУ для згладжування значних коливань обмінного курсу гривні.

"У той же час, ми зберігаємо свій прогноз щодо ймовірності девальвації гривні до кінця року під впливом негативних змін на світовому ринку, що тягнуть за собою скорочення валютних надходжень в країну", - резюмують експерти. 


Ключові слова: національна валюта, курс валют, ймовірність девальвації гривні, НБУ, курс гривні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини