Що потрібно їсти для здоров'я щитовидної залози
- 12.04.2011 10:52Напевно, всі вже вивчили з реклами, що при зниженому загальному тонусі, сонливості, дратівливості, погіршення пам'яті та інтелекту найперше засіб - це йод. Але чи завжди це так? І в якому вигляді краще за все "доставляти" йод в свій організм?
Йод необхідний, в основному, нашої щитовидній залозі, яка на його основі синтезує свої гормони (на 1 молекулу тироксину припадає 4 атома йоду). Гормони щитовидки мають загальним стимулюючою дією, а це означає, що при їх браку пригнічується робота всіх систем - від імунної і до головного мозку. Так що йод дійсно критично важливий для нашого здоров'я.
Але не все так просто: вже перераховані нами симптоми не обов'язково означають брак йоду, вони можуть бути викликані десятками інших факторів, серед яких гіповітаміноз, емоційні стреси, багато захворювань. Щоб однозначно стверджувати, що вам потрібен саме йод, необхідні об'єктивні дані - в першу чергу про зміст йоду в питній воді вашого регіону.
Якщо дефіцит йоду в організмі придбав істотні масштаби, то він буде проявлятися цілком однозначно: розвитком зобу, значними порушеннями з боку здоров'я. У такій ситуації лікар без особливих труднощів поставить правильний діагноз і призначить лікування.
Але в більшості з нас потреби в йоді практично повністю покриваються за рахунок їжі, а незначна його брак за зовнішніми ознаками дуже трудноотлічіма від гіповітамінозу та іже з ним.
Тому образ дій може бути такою: якщо ви підозрюєте у себе йодний дефіцит - можна придбати в аптеці йодо-мінеральний комплекс і пропити його курсом. Якщо протягом перших же 1-2 тижнів немає явного поліпшення, то причину нездужання треба шукати в іншому місці. Якщо допомагає, то можна продовжити прийом до 4-6 тижнів, але не більше - прийом надмірної кількості йоду буде посилювати його виведення з організму, а це означає формування звикання до препарату.
Якщо після закінчення курсу прийому йодного препарату стан здоров'я швидко повертається на вихідні позиції, необхідний більш глибинний аналіз ситуації. Обов'язково треба обстежитися на предмет захворювань щитовидної залози. Крім того, у ряді випадків симптоми нестачі йоду пов'язані не з тим, що його мало надходить з їжею і водою, але з порушенням йодного обміну в самому організмі. В обох випадках, крім препаратів йоду, показані спеціалізовані гомеопатичні та фітопрепарати, нормалізують функцію щитовидної залози і обмін речовин.
Як і у випадку з авітамінозом, дефіцит йоду краще усувати за допомогою саме спеціалізованих ліків, де точно відома дозування і кількість що поступає в організм елемента. Якщо у вашій воді та їжі йоду занадто мало (дізнайтеся про це у лікаря), то адекватніше всього проводити регулярні курси лікування йодо-мінеральним комплексом або приймати його постійно, але у зниженій дозуванні (наприклад, 1 таблетку раз на 2-3 дні).
Ще одне джерело йоду, який деякий час тому чи не насильно просувало нам держава - це йодована сіль. Але насправді цей варіант не з найкращих. У свежераспечатанном пакеті вміст йоду занадто висока, і якщо її використовувати замість звичайної солі у всіх блюдах, добова норма елементу буде перевищена у декілька разів. Але вже через 1-2 місяці практично весь йод із солі випаровується, і після цього вона вже нічим не краще звичайної солі сорту Екстра (яка, у свою чергу, точно менш корисна в порівнянні із звичайною кам'яною сіллю). Морська сіль також йоду практично не містить, оскільки він випаровується ще на етапі її отримання з морської води. Така сіль хороша змістом ряду інших мікроелементів, але великою кількістю йоду похвалитися не може.
Найбільш м'яко коригує надходження йоду в організм, природно, багата цим елементом їжа. У першу чергу це будь-які продукти, які за життя безпосередньо контактували з морською водою: морська риба, морські молюски (кальмари, каракатиці, мідії тощо), морські ракоподібні (креветки, омари, краби), морські водорості (ламінарія, вакаме). Прісноводна риба й раки містять йоду не більше, ніж картопля.
Багатим джерелом йоду вважається фейхоа, але це справедливо тільки для тих плодів, які визрівали в безпосередній близькості від моря і "надихалися" солоним морським бризом. Фейхоа з віддалених від моря районів йодом не багато. І навпаки, звичайні помідори, яблука та інші овочі / фрукти, які виросли біля моря - досить-таки непогане джерело цього елемента.
У більшості з нас якщо і є дефіцит йоду в організмі, то він вкрай незначний і може зовсім не виявлятися скільки-небудь помітними симптомами (так званий прихований дефіцит). Або, якщо й проявляється, то тільки на функціональному рівні, у вигляді загальної дратівливості і погіршення концентрації уваги. І саме в такій ситуації найбільш актуальні природні джерела йоду, оскільки з ними точно не отримаєш надлишку цього елемента, а незначну його брак вони покривають з лишком.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25