Багато чернівецьких чиновників давно «цими руками» (і здебільшого й головами) нічого не робили, проте рапортують про енергозбереження

- 10.03.2009 13:36
Багато чернівецьких чиновників давно «цими руками» (і здебільшого й головами) нічого не робили, проте рапортують про енергозбереження

Після підписання у січні газових угод, коли Україна отримала газ від північного сусіда по 450 доларів за тисячу кубометрів на перший квартал 2009 року, усіх чиновників – від сільрад до міністерств, мобілізували на боротьбу за енергозбереження. А оскільки багато з них вже давно «цими руками» (і здебільшого й головами) нічого не робили, то енергозбереження розпочали на папері - з глобального і найдорожчого.

Приміром, у Чернівецькій області за декілька днів після гучних енергозберігаючих заяв президента і прем’єра вже рапортували про значні кроки у подоланні енергетичної залежності.
Договір про співпрацю підписали начальник Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури ОДА Олександр Лієв та завідувач кафедри електроніки і енергетики Чернівецького національного університету Петро Горлей.
 
«Угода покликана сприяти організації належного рівня наукового супроводу системи управління процесом енергозбереження в області, - повідомляє прес-служба ОДА. – Вона передбачає, що Головне управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури надаватиме інформацію кафедрі електроніки та енергетики про реальний стан енергозбереження в краї, сприятиме в організації підготовки та перепідготовки управлінських, наукових, педагогічних кадрів, студентів і школярів у сфері енергоменеджменту та енергозбереження, надаватиме сприяння щодо впровадження у виробництво сучасних технологій, обладнання систем контролю і управління для забезпечення ефективного енерговикористання. Кафедра електроніки та енергетики ЧНУ ім.Ю.Федьковича надаватиме аналітичні та прогнозовані дані у сфері паливно-енергетичного комплексу, вивчатиме та поширюватиме провідний вітчизняний та міжнародний досвід застосування енергоефективних проектів, технологій, обладнання, матеріалів. Окрім того, на замовлення Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури буде проводитися госпрозрахункова наукова-дослідна та виробнича діяльність, спрямована на підвищення ефективності використання енергоресурсів на підприємствах й організаціях різних форм власності, зокрема, у бюджетній та комунальній сферах. Угода діятиме впродовж трьох років».
 
Якщо хтось з цього й зрозумів, що будуть робити, то честь йому і шана. Більшість же не так і «не догнали», на яке вікно чи двері почеплять цю угоду, щоби витрачати менше газу і при цьому у школах, дитсадках і лікарнях було тепло. А більш поінформовані скептики згадали, що подібний документ Чернівецька ОДА підписувала на початку 2004 року. Щоправда, вже на початку 2005-го керівництво тодішньої ОДА (тимчасово) завершило кар’єру в органах виконавчої влади і про глобальний план енергозбереження усі благополучно забули. Відкопали ж його аж у січні 2009-го - розгладили папір, підшкрябали цифри і видали за новий. А щоби скептики не запідозрили нинішню «революційну» ОДА у наслідуванні колишньої «контрреволюційної», начальник Головного управління регіонального розвитку ОДА Олександр Лієв заявив, що нинішня програма відрізняється від попередніх «тим, що не потребує значних фінансових затрат та створює нормативну базу для стимулювання інвестицій».
Що ж передбачає програма енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів Чернівецької області?
 
Перше - це переробка деревини на паливні брикети та пелети. Щорічні обсяги заготівлі деревини становлять близько 0,9 млн кубометрів, при цьому близько 0,45 млн кубометрів становлять відходи від основної рубки та деревообробки. На думку Лієва, внутрішній ринок відходів деревини не сформовано, а зовнішній ринок брикетів та пелет є необмеженим, тому це виробництво є вигідним, бо стимулюватиме і енергозбереження і налагодження виробництва в країні обладнання для переробки відходів деревини.
Наразі ж ситуація у цьому напрямку, попри величезні сировинні ресурси, плачевна. Цех, який будував для переробки відходів деревини у Путильському районі місцевий підприємець, змила повінь. А ціни на брикети і пелети в одному з місцевих будівельних гіпермаркетів такі, що дешевше опалювати хату норвезьким газом, не кажучи вже про російський. Ситуація може змінитися лише з налагодженням масової переробки відходів деревини, але про інвесторів у таке виробництво не чути. В ОДА поки що не можуть похвалитися навіть інвесторами у звичайну переробку деревини, не кажучи вже про відходи.
Другим важливим напрямком реалізації енергозберігаючої програми в області, на думку чиновників, є використання потенціалу малих річок. На території області гідроенергетичний потенціал становить 210,7 МВт, а його більша частина припадає на басейни річок Прут, Черемош та Сірет. Відновлення та будівництво малих ГЕС дасть можливість, на думку ОДА, не лише вирішити екологічні проблеми на річках, а й створити робочі місця, забезпечити горян відносно дешевою електроенергією. Програмою передбачається створення економічних передумов для відновлення малих гідроелектростанцій у Глибоцькому ( річка Сірет) та Вижницькому (річка Черемош) районах і будівництва нових у Сторожинецькому, Вижницькому та Путильському.
 
Щоправда, плани місцевих чиновників отримати дешеву електроенергію з малих гірських річок розвіяв голова правління «Чернівціобленерго» Ярослав Команяк, який заявив на одній з прес-конференцій, що економічно ефективним перехід на опалення за допомогою електроенергії буде тоді, коли газ стане дорожчим за світло щонайменше у 9 разів. Крім того, на його думку, чимало коштів потрібно для технічного забезпечення такої заміни. Так, лише для переведення Чернівців з центрального опалення на газі на електроенергію потрібно 100 млн грн. (весь бюджет розвитку міста за 2008 рік. - ЗІК.)
За словами Команяка, загалом у світі електроенергія використовується для обігріву не широко, бо її транспортування на значні відстані та втрати роблять кінцеву ціну досить відчутною. Це ж стосується і альтернативних джерел енергії, які залишаються досить дорогими. Приміром, один кіловат мініГЕС, збудованої на гірській річці, буде дорожчим за середню ціну електроенергії в Україні. Адже будівництво у горах дуже витратне - крім, власне, ГЕС, треба значні кошти вкласти в укріплення берегів та захист від паводків.
 
На ці аргументи чиновники ОДА дипломатично не зреагували – навіщо втягуватися у дискусію, яка зруйнує паперову чіткість глобальних енергозберігаючих планів.
 
Значну увагу в ОДА планують приділяти й освоєнню енергії вітру, проектуванню, будівництву та експлуатації вітроенергетичних установок та вітроелектростанцій. Перспективними для будівництва вітроенергетичних установок, на думку чиновників і науковців, є населені пункти Путильського району, зокрема Хутір Памір - до 10 МВт, Хутір Голега (полонина Плоска) - до 10 МВт, Хутір Яси - до 3 МВт, Хутір Греблено - до 1,5 МВт, Хутір Рижа - до 1,5 МВт. Єдине питання, на яке не відповідає програма, якмс чином на ці хутори затягти обладнання до установок і як потім звідти отримати електроенергію, транспортуючи її до об’єктів (на самих хуторах немає нічого, що потребує такої дорогої електроенергії, і в найближчому майбутньому (туркомплекси, бази відпочинку, деревообробні заводи тощо) там не з’явиться). А чи знайдеться такий божевільний інвестор, що заради енергетичної незалежності від Росії вбухає гроші у вітряк на карпатській полонині? Звичайно, такі експерименти доречні і приклади їх втілення є. Але це вітряки для невеликих об’єктів і лише як резервне джерело електроенергії.
Тож якщо чиновники ОДА і мають намір реалізувати задумане, то станеться це в кращому випадку через 50, а в гіршому – через сто років (в найближчих 20 років навіть багата Європа планує лише 15-20% енергоспоживання перевести на альтернативні джерела).
 
А щодо реального енергозбереження, то його перспективи в області не настільки зрозумілі - програма енергозбереження відповіді на ці питання не дає. Не дають відповіді й обласний та місцеві бюджети на 2009 рік. Там немає даних, на які суми цього року у соціальних закладах планують замінити вікон і дверей із радянських дерев’яних на утеплені металопластикові, у скількох школах, дитсадках і лікарнях (окрім тих, які були здані в експлуатацію останніми роками) збираються утеплити фасади, горища, підвали, замінити звичайні лампочки на енергозберігаючі, перевірити рівень ізоляції теплотрас і замінити старі радянські котли на більш економні, встановити теплові лічильники для контролю за використанням і втратами тепла.
 
Незрозуміло також чи залучатимуться до таких заходів, у зв’язку з дефіцитом коштів у бюджетах, місцеві підприємці, сільські і селищні громади і якими аргументами влада їх спонукатиме до цього, замість того, щоби закликати подати до Головного управління регіонального розвитку пропозиції і зауваження для обговорення глобальної обласної програми енергозбереження.
 
А дані, що періодично оприлюднюються ОДА, поки що не дають підстав вважати, що в області використані усі можливі енергозберігаючі заходи і залишилося лише будувати міні-ГЕС, вітряки, робити паливні брикети і сіяти ріпак для біопалива. Так, з 450 загальноосвітніх шкіл області наразі лише 15 освітніх закладів готові до переведення системи опалення на тверде паливо (дрова) замість газу у межах встановлених у них опалювальних систем. За минулий рік підприємствами комунальної теплоенергетики в області замінено лише 8,15 км теплових мереж і проведена реконструкція на 5 котельнях в Чернівцях з встановленням засобів обліку відпущеної теплової енергії (і переважна більшість інших енергозберігаючих заходів виконана саме у Чернівцях, де можливості бюджету минулими роками були значно кращими, ніж в області).
Тож поки в області за кошти ймовірних інвесторів (ніхто ж не проти, щоби бажаючі вкладали гроші у такий дивний з точки зору нинішньої економічної віддачі бізнес) з’являться вітряні електростанції, міні-ГЕС, а котли заповняться брикетами з відходів деревини, не завадило б оприлюднити більш реальну і не таку довгострокову програму енергозбереження та шукати для неї місцеві, державні і приватні кошти, бо майбутня зима і новий газовий конфлікт та нові борги за опалення - не за горами. Адже діти у класах в шубах і куртках та хворі у вовняних шкарпетках під ковдрами за гіпотетичні вітряки і міні-ГЕС дякувати ні обласній, ні центральній, ні місцевій владі не будуть. А нинішня зима у багатьох регіонах яскраво показала, що замерзлі соціальні заклади і житлові будинки дуже навіть реальна перспектива на найближчі опалювальні сезони, якщо чекати поки нас нагріють альтернативні джерела енергії.

Джерело: ЗІК


Ключові слова: Енергозбереження, Чернівецька область, чиновники

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини