Шкідливі харчові добавки. Перелік у продуктах
- 06.02.2011 13:16
12 найбільш шкідливих харчових добавок, які слід виключити
За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок і деякі з них пов'язані з різними захворюваннями. Інформація про найбільш шкідливих харчових добавках у повсякденних продуктах харчування, допоможе вам у простішому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.
Ось список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок у повсякденних продуктах харчування:
* Нітрит натрію
* Бутилгідроксіанізол (BHA, Butylated Hydroxyanisole) і бутилгідрокситолуол (BHT, Butylated hydroxytoluene)
* Пропілгалат (Propyl Gallate)
* Глутамат натрію
* Транс-жири
* Аспартам
* Ацесульфам калію
* Харчові барвники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий)
* Олестра
* Бромат калію
* Білий цукор
* Натрію хлорид (сіль)
Оскільки з деякими з них, ви всього скоріше не знайомі, нижче наведено опис цих харчових добавок, в яких продуктах їх можна знайти і в чому саме їх небезпека.
Однією з найбільш поширених добавок у продуктах харчування є консервант, який може бути в різних формах. Нітрит натрію - один з них, він додається в продукти не тільки для того щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат до м'ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м'ясні закуски і копчена риба. Бутилгідроксіанізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) - це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чіпси і рослинні олії, для запобігання окислення. Пропілгалат також є антиокислювачем і додається в м'ясо, курячі кубики і жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують з раком.
Глютамат натрію може викликати мігрень і інші несприятливі наслідки. Транс-жири в даний час виключені з більшості продуктів харчування, а дослідження, що пов'язують їх з хворобами серця, інсультом, і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.
Аспартам - це штучний підсолоджувач, знайдений у продуктах під маркою NutraSweet і Equal, а так само в дієтичних продуктах (низькокалорійні десерти, желе, питні суміші) і безалкогольних напоях. Ацесульфам калію відноситься до більш нових штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах.
Багато харчових фарбників вже були заборонені FDA, проте деякі з них до цих пір можуть бути знайдені у продуктах, що вимагають специфічного кольору. Олестра, якийсь час назад, поширений в чіпсах продукт, який перешкоджає поглинанню жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а Олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.
Бромат калію іноді додається в білу борошно, хліб і рулети, для збільшення обсягу продуктів, але у нього були знайденіс властивості, що викликають рак .
Нарешті, такі загальнопоширені продукти як білий цукор і сіль. Повністю, звичайно, виключати їх з раціону не слід, однак у великій кількості вони можуть бути небезпечними. Надлишок солі може призвести до серцевих захворювань, проблем з кров'яним тиском, а так само до інсультів та ниркової недостатності
Коментарі (0)
Другие новости:

- 18.04.2025 12:01

- 08.04.2025 17:07

- 07.04.2025 15:47
- 01.04.2025 16:49

- 01.04.2025 11:37
- 30.03.2025 13:09
- 29.03.2025 09:04

- 28.03.2025 17:49
- 26.03.2025 10:06