Смачні страви у Великий піст
- 14.02.2010 18:01Нині увесь християнський люд готується до одного з найбільших свят – Світлого Христового Воскресіння. І звичайно ж, цими днями важливо не лише прибрати в оселі, а й навести лад у душі та серці, віднайти спокій та рівновагу.
«Тілесний піст неможливий без посту духовного, – каже паніматка Тетяна Козка із с. Микуличів Володимир-Волинського району, – адже тоді це буде проста дієта... Звісно, можна постувати, як кажуть, заради спортивного інтересу, скинути кілька кілограмів. Але для душі потрібно набагато більше. Відомо ж: не бійтеся того, що йде у вуста, бійтеся того, що з них виходить. По-справжньому постує той, хто не тільки дотримується канонів, а й живе за Божими заповідями, ходить у храм, допомагає стражденним».
Від паніматки Тетяни ми дізналися, що у першу й останню седмиці Великого посту не можна їсти рідких страв (за винятком середи й п’ятниці – тоді дозволяється зварити легенького супчику). Рибні страви можна готувати лише на Благовіщення й у Вербну неділю. Тоді ж не гріх випити трохи вина. А після того, як винесуть Плащаницю, тобто по обіді в Страсний четвер, віряни узагалі не їдять, аж доки не почують «Христос Воскрес!» (звичайно, для цього потрібно мати міцне здоров’я!). У Велику суботу для парафіян, які прийшли на Літургію й лишаються чекати Всеношної, священик освячує хліб і воду. І ще – піст завше послаблювали для вагітних, дітей до 14 років, хворих, старих та тих, хто тяжко працює (для цього треба отримати благословення у священика).
А загалом, вважає паніматка Тетяна, постувати – не означає морити себе голодом. Піст теж може бути смачним! Отож пропонуємо вам рецепти страв, що їх можна приготувати у Великий піст.
КАРТОПЛЯНІ ПИРІЖКИ З ГРИБАМИ
Потрібно відварити 10 картоплин, потовкти їх на пюре (використовуючи воду, в якій картопля варилася), додати 4–5 ст. ложок борошна, посолити й вимішати, щоб вийшло в’язке тісто. Для начинки замочити сушені гриби (приблизно 70 г) у воді на 2–4 години, відтак зварити їх у тій самій воді, відцідити на друшляк. Дрібненько порізати й обсмажити в олії з двома посіченими цибулинами, трохи посолити. Тісто мокрими руками розділити на кульки, сформувати млинці, викласти на них начинку, защипати краї й обсмажити з обох боків в олії.
До речі, начинка до цих пиріжків може бути різна: скажімо, смажена квашена капуста з часником або гречана каша з цибулею.
ЗАКУСКА З КАПУСТИ
Капустину розібрати на листки, занурити в окріп на кілька хвилин, відкинути на друшляк. Поки листки холонуть, приготувати начинку: почистити 5 морквин і натерти на тертці з великими отворами, додати 2–3 подрібнені зубці часнику, посічену зелень, сіль. Усе гарненько вимішати. Цю начинку загорнути у капустяне листя, поскладати в каструлю й залишити на два дні. Страва готова!
САЛАТ КАРТОПЛЯНИЙ
Для цього салату потрібно взяти 4 варені картоплини, 2 свіжі чи квашені огірки, 1 скл. зеленого горошку, 1,5 цибулини, зелень, 1 варену морквину, салатну заправку (або ж олію), консервовану рибу. Картоплю, моркву й огірки порізати на кубики, цибулю подрібнити. Усе вимішати із заправкою, викласти у салатник, а по краю – рибу. Салат дуже смакує, якщо до нього додати 2–3 ч. ложки журавлини чи брусниці.
РИБА ПІД ОВОЧЕВИМ МАРИНАДОМ
800 г філе будь-якої риби порізати, обкачати у борошні й обсмажити в олії. 1 кг моркви натерти на тертці з великими отворами, а 0,5 кг цибулі порізати півкільцями. Усе обсмажити, залити невеликою кількістю води, посолити, додати 0,5 ст. ложки томатного соусу й тушкувати до готовності. У глибоку посудину на дно викласти частину овочевої суміші, відтак – рибу, а зверху прикрити тією частиною суміші, що лишилася. Трохи потушкувати, зняти з вогню й дати настоятися.
САЛАТ З ГРИБІВ ТА ЦИБУЛІ
200 г солених чи маринованих грибів порізати соломкою, додати зелену чи ріпчасту цибулю, перемішати й заправити олією.
ПОМІДОРИ ФАРШИРОВАНІ
У помідорів (беремо їх 1 кг) зрізати верх біля плодоніжки. Вибрати серединку й обсмажити її в олії. Додати 200 г відвареного рису. Цей фарш вимішати, приправити сіллю й перцем. Нафарширувати помідори, відтак викласти їх на змащене олією деко й запікати в духовці 10–15 хв. Подавати до столу гарячими.
ЦВІТНА КАПУСТА В СУХАРЯХ
Відварити у підсоленій воді капустину (щоб колір капусти не змінився, варити потрібно на великому вогні). Порізати її на шматки, посолити, обкачати в сухарях та обсмажити в олії.
КВАСОЛЯ У ТОМАТНОМУ СОУСІ
Квасолю відварити, процідити (відвар не виливати). Помідори й цибулю порізати на кружальця й обсмажити в олії, додати квасолю й трохи відвару. Усе потушкувати під кришкою. Заправити лимонним соком і перцем. Посипати подрібненою зеленню. До цієї страви добре подати товчений із сіллю й олією часник.
ПИРІЖКИ З КАРТОПЛЕЮ
Приготувати пісне дріжджове тісто. Для начинки зварити картоплю, пом’яти. Додати подрібнену обсмажену цибулю. Охолодити. З тіста розкачати млинці, на них викласти начинку, защипати краї й обсмажити в олії. Але олія на сковорідці має бути сильно розігріта, інакше пиріжки вберуть її понад міру і втратять смак.
САЛАТ З ГРИБІВ ТА ПОМІДОРІВ
Відварити 300 г свіжих грибів, порізати їх соломкою. 200 г вареної в лушпинні картоплі обібрати й порізати на кубики, 300 г помідорів – на четвертинки, 1 цибулину – на кільця. Усе вимішати й заправити олією. Можна прикрасит
Джерело: www.simya.com.ua
Коментарі (2)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25
Квасоля в томаті Інгредієнти: 2 склянки сирої квасолі 2 морквини 1 червоний перець 3 столові ложки томатної пасти 1 столова ложка борошна 2 цибулини рослинна олія бульйон
Я в піст часто роблю вінегрет.На наступний тиждень буду робити.