Свята для українця – можливість добряче випити. Що робити потiм?
- 28.12.2009 17:55Новорічний стіл – жорстокий експеримент над організмом.
Наскільки погано він закінчиться, залежить тільки від вашої сили волі.
Свята для українця – це не лише привід зустрітися з рідними, друзями, поспілкуватися, гарно провести час, а ще й можливість добряче попоїсти і не менше випити. Харчів, які витрачають наші домогосподарки на новорічний стіл, французькому ресторану, напевне, вистачило б на тиждень. Зрозуміло, що більшість просто не може встояти перед такою кількістю смакоти, береться пробувати все й одразу, а на ранок не знає, за яке місце триматися – шлунок, підшлункову, голову чи печінку. Тому що гарне застілля, як правило, не обходиться без чарки. Точніше чарок. Одразу анекдот згадується: – Куме, ви вип’єте відро води?
– Я що – кінь?
– А відро горілки?
– Я що – не козак?
То як же втриматися, коли навіть народна творчість «за»? Можна і треба, бо новорічна ніч закінчиться і настане ранок. Кошмарний чи ні – то вже від вас залежить. Пропонуємо ще кілька аргументів на користь помірності.
Чи пити чи не пити, ось питання
Звісно ж, людина не повинна вживати алкоголь. І не тому, що таким чином можна отримати хворобу печінки. Це буде потім, років за десять-п'ятнадцять, каже головний лікар обласного наркологічного диспансеру Віктор Самсонюк. Спочатку алкоголь шкодить психіці, адекватному об’єктивному сприйняттю довколишньої дійсності. Тому що це психоактивна речовина, яка змінює короткочасний світогляд. І серед пацієнтів диспансеру останнім часом дедалі більше молодих людей із гострими алкогольними отруєннями, білою гарячкою. Тому Віктор Олексійович вважає не зайвим нагадати, що свята для того, аби весело провести час, і не обов’язково у похмільному тумані.
Але спробуйте пояснити це святкувальнику, котрий уже однією рукою потягнувся до чарки. Та й сам головний нарколог області погоджується, дуже часто у нас немає вибору між «пити» і «не пити». Непитущі у компанії почуваються ніяково, всі звертають на них увагу і припрошують до чарки. У такому випадку найкраще бути ситим, пояснює пан Самсонюк. А ще, пам’ятати свою дозу, контролювати випите. Стан сп’яніння означає втрату контролю.
Народ придумав чимало хитрощів, аби випити більше, а сп’яніти менше. Наприклад, радять обов’язково закушувати спиртні напої, а не запивати їх. Мовляв, так алкоголь повільніше всмоктується. Однак Віктор Олексійович каже – якщо ви збираєтеся випити багато, то не важливо, кидати в рот після чарки шматок оселедця чи заливати туди мінералку. Коли півпляшки подолано – людина, фактично, вже не сприймає їжі.
Що ж до похмурого ранку, то як зробити його світлим і приємним – справа індивідуальна. Можна вдатися до народних методів. Проте слід бути обачним. Наприклад, особам, у яких підвищена кислотність шлунка, розсіл краще не вживати, бо тоді вже доведеться лікувати не похмілля, а печію. Пан Самсонюк каже, що перший крок до інтоксикації – це активоване вугілля у великій кількості. І, звісно ж, промивання шлунка. Пити воду – неефективно, бо ви розчиняєте ще наявний у організмі алкоголь і знову повертаєтеся до стану сп’яніння.
Не радить головний нарколог Чернівецької області захоплюватися препаратами на зразок «антиполіцаю». Вони надзвичайно токсичні, і хоч мають здатність «зв’язувати» алкоголь, так що запаху з рота не чутно, разом із тим також «зв’язують» величезну кількість білків і ферментів у крові, від чого страждає печінка і підшлункова залоза.
Із їжею теж краще не експериментувати
Після новорічних та різдвяних свят більшає роботи у гастроентерологів – зростає кількість панкреатитів, холециститів та гастродуоденітів. Звісно, це наслідки переїдання.
– Сучасна дієтологія базується на принципі збалансованого харчування, – пояснює гастроентеролог чернівецької поліклініки №2 Олена Коваленко. – Тому необхідно вибірково підходити до їжі.
Ще триває різдвяний піст, і дуже багато людей його дотримуються. А святкове застілля – це додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт.
Виходить, що люди переїдають і відбувається інтоксикація організму, отруєння його продуктами розпаду. Тим паче, що вживають багато білкової їжі (м’яса), смаженого, жирного. Та ще й вживання алкоголю сприяє переїданню. Зрозуміло, що говорити про якісь найбільш виграшні комбінації продуктів, котрі б наносили мінімальну шкоду організмові, безглуздо, визнає Олена Миколаївна. Тому що на святковому столі безліч страв. Правда можна холодець закушувати «Олів’є», головне, щоб організм був здоровим і все в міру. Багато людей люблять на свята здивувати гостей екзотичною стравою. Цього краще не робити, адже ми звикли до певних видів продуктів, і невідомо, як заморські делікатеси поводитимуться в нашому шлунку.
Якщо ж ви все таки переїли, можна прийняти якийсь ферментний препарат. Радять також влаштовувати собі потім розвантажувальні дні – кефірний або яблучний. Але краще їсти вміру, тоді не доведеться проходити через подібні екзекуції, наголошує пані Коваленко.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25
- 28.10.2024 15:00
- 28.10.2024 14:42
- 28.10.2024 14:27