Позбавитися пивної залежності!

- 17.03.2009 23:01
Позбавитися пивної залежності!

Всупереч чітко позначеній у Західній Європі тенденції до зниження рівня споживання пива й алкогольних напоїв, в Україні їхня популярність із кожним роком збільшується. За даними фахівців, рівень споживання пива в Україні складає близько 31-33 літрів в рік на кожного жителя України.

Пиво є повноцінним алкогольним продуктом і містить такий же алкоголь, як і горілка, причому алкоголь низькосортний з високим вмістом «важких» багатоатомних спиртів, в основному пропилового й ізоамілового. Ці спирти ще називаються сивушними маслами. Так, у півлітровій пляшці пива із вмістом алкоголю 5,8% стільки ж спирту, скільки й в 60 грамах горілки.
Пивний алкоголізм – це не вигадка, а сувора реальність. За спостереженнями лікарів, через порушення обміну речовин сп'яніння від пива дуже важке, супроводжується змінами в різних органах і системах. З усіх видів алкоголізму пивний виникає легше всього й позбутися від нього важче. За твердженням європейських вчених, саме пиво й часте його вживання стає пусковим механізмом для розвитку в людині алкогольної залежності.
Всі твердження про те, що пиво, на відміну від інших видів алкоголю, не шкідливий, а навіть корисний і живильний для організму людини продукт, були повністю спростовані результатами, до яких прийшли вчені в ході останніх досліджень. Вишукування фахівців з „Международного общественного движения (МОД) «Здоровье нации» (Росія) свідчать про те, що пиво робить на організм людини настільки ж негативний вплив, як і будь-які алкогольні напої.
У чинному законодавстві України (як і Росії) пиво виведене за рамки алкогольних напоїв, а тому до нього не застосовуються нормативні акти, що регулюють оборот і рекламу алкогольної продукції. Саме тому зараз стали з'являтися молоді «пивні алкоголіки» - підлітки, що занедужали алкоголізмом тому, що вживали винятково цей напій.
МОД «Здоровье нации» вважає, що на пиво повинні поширюватися всі обмеження, подібні тим, що діють для інших алкогольних напоїв: серйозні обмеження реклами пива, заборона на продаж неповнолітнім і на розпивання в громадських місцях. На їхню думку, такі міри зможуть знизити ріст дитячого пивного алкоголізму.
Внаслідок наявності в пиві вуглекислого газу й великої кількості води, воно дуже добре вгамовує спрагу й швидко всмоктується в кровоносне русло, що відразу ж викликає більш виражене сп'яніння, чим горілка. Миттєво збільшується обсяг крові. Наслідок цього - варикоз вен і розширення границь серця. Серце збільшується в обсязі, провисає, стінки серцевого м'яза стають тонкими. Серце швидше зношується, в'яне, а його функція губиться. Закінчується все захворюваннями міокарда.

Пивний алкоголь сильніше, ніж, наприклад, винний, руйнує печінку: з'являються жирова дистрофія, гепатит і цироз. При надмірному споживанні пива уражуються клітини головного мозку, послабляється інтелект, виявляються психопатоподібні зміни. Лікарі також виявили зв'язок пива з гемороєм, звуженням аорти. Однак, найбільшої шкоди пиво завдає половій сфері.
У ході досліджень, проведених в окремому регіоні України, виявлена наступна закономірність: зниження віку тих, хто в перший раз пробує вино або пиво. Ті, котрим сьогодні здійснилося 50 років, перший раз спробували алкоголь в 15-16 років. Сьогодні багато хто з 24-літніх розповідають, що почали випивати з 12 років.
Дослідженнями встановлено, що чим молодше респонденти, тим сильніше в них виражена психологічна мотивація споживання алкоголю.
Інтенсивно ростуть масштаби прилучення дітей і молоді до споживання алкогольних напоїв, в першу чергу, пива. З 2001 року показник середнього віку початку споживання пива становить 13 років.

У розрізі вікових категорій населення за обсягом вживаного алкоголю лідирують саме наймолодші споживачі. На їх долю приходиться найбільше споживання саме вина та пива. Достовірно виявлено закономірність: чим молодше споживачі алкоголю, тим більше пива вони випивають за неділю.
Також серед найбільш молодшої категорії людей спостерігається найбільша кількість алкогольних сп’янінь як слабкої та середньої, так і сильної ступені.
На думку фахівців в області охорони здоров'я й психології споживання пива дітьми й підлітками приводить до швидкого формування алкогольної залежності, деформації особистості, порушенню їхньої психіки й зниженню інтелекту.

Споживання пива неповнолітніми має негативні моральні й соціальні наслідки, які в тому числі характеризуються ростом правопорушень, чинених підлітками в збудженому стані внаслідок уживання пива.
З погляду стимулювання споживання пива підлітками найбільший вплив робить реклама. Телебачення різними голосами, стосовно до різних темпераментів і психологічних типів, нас переконує, що пити пиво «класно», весело, стильно, престижно, що жодна чимала «тусовка», спортивний захід без нього не обійдуться, що воно гарантує успіх у всьому. Потрібно тільки вибрати «правильне пиво».
Телевізійна реклама культивує образ «справжнього чоловіка», що не розстається із пляшкою пива, уміст якої вселяє в нього впевненість у тім, що нерозв'язних проблем не буває, пиво посилено пропагується як нешкідливий, у першу чергу молодіжний напій. Діти й підлітки найбільше піддані впливу реклами, тому пиво стало дійсно молодіжним напоєм. Через величезну кількість методів впливу, ретельно підтримуваних виробниками алкоголю, на жаль, зберігається позитивне відношення людей до споживання пива.
Багато політиків й економістів розвинених країн Заходу не приховують, що з їхнього погляду сьогодні в Україні населення «надлишкове»; для того щоб їй служити сировинним придатком, людей потрібно набагато менше (від 15 до 40 мільйонів за різними оцінками). Висновок напрошується сам собою: кількість народу необхідно зменшити. Найбільш «перспективна» у цій «справі» група - молодь. Можливо тому закордонні виробники пива в останні кілька років посилено рекламують свої утвори під українськими й іноземними назвами, здійснюючи при цьому не тільки реалізацію власних підприємницьких інтересів, але й коректуючи демографічну ситуацію в країні.

\

Джерело: Народний депутат України Л. Кириченко


Ключові слова: Пивна залежність, факти про пиво

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини