Рада НБУ на черговому засіданні прийняла низку важливих рішень

- 15.05.2014 09:44
Рада НБУ на черговому засіданні прийняла низку важливих рішень

Відбулося чергове засідання Ради Національного банку України (далі – Рада). Під час нього було розглянуто низку питань, зокрема, ухвалено Основні засади грошово-кредитної політики на 2014 рік, проаналізовано ситуацію із функціонуванням банків на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, фінансові показники Національного банку України за минулий і 2014 роки тощо.

Під час розгляду питання реалізації грошово-кредитної політики Національного банку Рада визнала, що в минулому році вона проводилася відповідно до розроблених Основних засад грошово-кредитної політики на 2013 рік.

У I кварталі 2014 року задля забезпечення вчасного виконання зобов’язань банків перед вкладниками дії Національного банку України ґрунтувалися на необхідності підтримання ліквідності банків на належному рівні.

Національним банком також вживалися заходи щодо збільшення внутрішньої вартості гривні за допомогою важелів процентної політики, запроваджувалися тимчасові стабілізаційні заходи щодо регулювання здійснення валютних операцій.

У січні – березні 2014 року з метою посилення спроможності економіки та фінансової системи протистояти негативним зовнішнім впливам виникла необхідність запровадження режиму гнучкого обмінного курсу гривні.

Також під час засідання Ради були схвалені Основні засади грошово-кредитної політики на 2014 рік, які будуть опубліковані на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку найближчим часом.

"У 2014 році зусилля Національного банку спрямовуватимуться на стабілізацію ситуації у фінансово-банківський сфері з метою сприяння утриманню приросту індексу споживчих цін у межах, що не перевищують значення прогнозу Уряду", – зазначив Голова Ради Станіслав Буковинський.

Він додав, що в міру досягнення основної цілі Національний банк підтримуватиме діяльність Уряду щодо відновлення економічного зростання, насамперед у площині створення умов для активізації кредитної підтримки банками реального сектору економіки та зниження процентних ставок. Також з метою підвищення спроможності фінансової системи акумулювати ресурси для забезпечення потреб економічного зростання в наступному році розширюватиметься та вдосконалюватиметься сфера безготівкових платежів.
За результатами засідання Рада надала Правлінню Національного банку України низку рекомендацій, зокрема:

вимагати від акціонерів банків солідарної відповідальності за дії зі стабілізації їх діяльності;

посилити контроль за виконанням банками вимог валютного законодавства та вживати адекватних заходів до порушників;

розглянути можливість зменшення граничної суми розрахунків готівкою за участю фізичних осіб до 100 тисяч гривень;

активніше проводити роз’яснювальну роботу з населенням та суб’єктами економічної діяльності щодо дій Національного банку України;

посилити координацію стратегічних комунікацій у сфері грошово-кредитної політики між усіма фінансовими регуляторами і Урядом та розробити спільні заходи щодо послаблення існуючих ризиків економічного розвитку;

через використання засобів та методів грошово-кредитної політики сприяти відновленню ресурсної бази банків та стимулювати своєчасне та повне повернення коштів рефінансування.

Також Рада рекомендує Правлінню Національного банку і Кабінету Міністрів України створити Комітет або Раду з фінансової стабільності як міжвідомчий координаційний орган, до складу якого ввійдуть керівники Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Створення відповідного органу дасть змогу підтримати фінансову стабільність, виявити й обговорити системні ризики та вжити заходів у разі їх матеріалізації.

Обговорюючи питання доходів та витрат центрального банку, Голова Національного банку України Степан Кубів зазначив, що, ураховуючи економічну ситуацію в державі, нещодавно було прийнято рішення про часткове призупинення капітальних витрат Національного банку.

"Разом з Аудиторським комітетом Ради ми розробимо та представимо конкретну програму мінімізації витрат на функції центрального банку, які не передбачені законодавством", – наголосив Степан Кубів.


Ключові слова: НБУ рішення, кредитна політика Нацбанку, Нацбанк України

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини