Буковину атакують змії

- 06.06.2009 12:31
Буковину атакують змії
Важко знайти людину, яка б не здригалась при слові "змія". Зустрівши у лісі це повзуче створіння, яке до того ж ще й грізно сичить, людина відтак ще довго не може позбутись страху та неприємних відчуттів. В останні роки гаддя можна надибати не лише у наших лісах, а й на дачах, дорогах, автобусних зупинках і навіть у самісінькому центрі віддаленого від лісових масивів міста.
У пресі все частіше знаходимо інформацію, що "у парку зняли з дерева величезну гадюку", а "на майданчику, де граються діти, еменесники ліквідували вужа". Вчені пояснюють це явище тим, що коли збільшується кількість осіб на одиницю площі, вони шукають нові місця. Та найбільше від плазунів потерпають жителі сільських регіонів. Заготовляючи сіно, люди знаходять цілі зміїні кубла. Жителі гірських – Сторожинецького, Вижницького, Путильського районів скаржаться, що гадюки проникають до хлівів та курників, нападають на курчат, а вужі повзають по хаті, наче коти. Торгуючи суницею на Центральному ринку у Чернівцях, жінка із Вижниччини розповідала, що кілька сплетених у клубок гадюк виявила недавно під килимом власного будинку.
Схожі історії – страшніші одна за іншу. Гаддя можна надибати нині повсюдно – у пивниці між банками з консервацією, у шафі з білизною і навіть... під ковдрою у ліжку. Те, що популяція плазунів катастрофічно збільшується – факт незаперечний. За словами наукового співробітника відділу природи Чернівецького краєзнавчого музею Назарія Смірнова, цьому сприяють порівняно теплі зими, глобальне потепління загалом і так звані "хвилі життя", коли з періодичністю у десять і більше років число особин певного виду фауни різко зростає. Схоже, що в цю хвилю останнім часом потрапили плазуни.
 
Випив сто грамів і пішов полювати на гадюку
Люди розповідали, що бачили гадюк, які нібито у наших лісах сягають двох і більше метрів довжини. За словами Назарія Смірнова, в Україні таких плазунів немає. На її території зустрічаються лише два види гадюк – степова, яка живе на півдні України, та звичайна лісова, розповсюджена у Карпатському регіоні. Зазвичай "наша" гадюка має довжину 50-60, рідше – 80 сантиметрів. Гадюки лісові або звичайні мають трикутну голову. Окрас у цих істот мінливий – зеленуватий, сріблясто-сірий, світло-коричневий тощо. У горах зустрічаються чорні гадюки. Окрім того, у наших лісах, особливо у скелястій місцевості, вздовж Дністра живе полоз лісовий. Це крупна змія довжиною до метра і більше, яка добре повзає по деревах та скелях. Фахівці кажуть, що укуси полоза, як і змії мідянки, яка також водиться у нашій місцевості, на відміну від укусів гадюк, неотруйні. Коли ж кусає гадюка, то людину ніби вдаряє струмом, а тіло наче пронизує блискавка. Через 10-15 хвилин настає запаморочення, іноді непритомність, з'являються нудота, судоми, марення. Через добу настає часткове полегшення, але наслідки, якщо своєчасно не звернутись до лікаря, можуть залишитись надовго. За словами завідуючого реанімаційним відділенням Чернівецької обласної клінічної лікарні Аурела Руснака, до них щороку звертається до 5-7 буковинців, яких покусали гадюки. Цьогоріч з гадючими укусами привезли вже двох постраждалих. Нетривале специфічне лікування – і пацієнтів виписують додому. Аурел Дмитрович каже, що за останні 10-15 років він пам'ятає лише два смертельних випадки, пов'язаних з укусами гадюк.
Науковець Назарій Смірнов переконаний: в тому, що людей кусають гадюки, на 80% вони винні самі, позаяк проявляють необережність і провокують плазунів на агресію. Він каже, що гадюка нападає у двох випадках: коли полює і коли захищається. Найчастіше, як свідчать факти, це трапляється з міськими відпочивальниками, які, опинившись в лісі, лягають у траву полежати, не оглянувши перед цим місцевість, або забачивши гадину, намагаються, підігріті спиртним, вполювати її, щоб відтак похвалитись друзям чи налякати тещу й дружину.
У такому двобої, як правило, перемагає спритна й твереза гадюка. Зате які страшні історії розповідають відтак постраждалі. Й оком не кліпнувши, переконують, що кількаметрова "горгона" гналась за ним, щоб вкусити, щонайменше п'ять кілометрів.
 
Боїтесь гадюки - тримайте у хаті їжака
Про те, що гадюка – істота, яка постійно перебуває у стані нестримної люті, – факт відомий. Коли ця істота розсердиться, то намагається вкусити власну тінь і повітря. Гадюка народжується злою і залишається злою до кінця свого життя. Вона завжди готова і до наступу, і до оборони, отож її постійно можна бачити з піднятою головою. Вона не товаришує з іншими тваринами, її неможливо приручити. Вилуплені з яєць гадюченята з перших хвилин появи на світ проявляють агресію і вже здатні смертельно вкусити. У народі недарма невдоволених та вічно сердитих жінок називають гадюками...
Назарій Смірнов розповідає, що у гадюки погляд наче скляний, вона здатна загіпнотизувати здобич. На відміну від ящірок-веретільниць, приміром, яких часто плутають із гадюками, ці істоти не кліпають і за цією ознакою можна визначити чи це гадюка, чи вуж, чи ящірка. Однак хотілось би побачити того, хто, зустрівши у лісі гадину, замість того, щоб рятуватись, розглядав би її повіки... Фахівці радять не робити різких рухів, краще завмерти і чекати, доки гадюка відповзе вбік, адже ці створіння бачать лише рухомі предмети.
Утім, люди даремно вважають, що гадюки тільки те й роблять, що шукають на кого б напасти й вкусити. У них є й інші справи – наприклад, розмножуватись й ніжитись, розтягнувшись на сонечку.
З настанням сутінків "каїнове плем'я", як нерідко називають гадюк в народі, активізується й виходить на полювання. На цих створінь в свою чергу полюють їжаки, борсуки, канюки (половики) та змієїди (хижі птахи, які водяться у Карпатах та на Дністровському водосховищі). Лісові гадюки іноді стають здобиччю і гурманів-туристів. Людей, які пробували гадюче м'ясо, зустрічав у Сокирянському районі Назарій Смірнов. Екстремалам захотілось поласувати гадючатиною, отож вони впіймали плазуна, голову відрізали, а тулуб підсмажили і з'їли. Хлопці казали, що м'ясо гадюки їм видалось не дуже смачним.
Під час таких туристичних походів зустріти у лісі гадюку неважко. Особливо вночі, коли туристи чи мисливці розпалюють багаття, яке плазунів надзвичайно приваблює і вони підповзають до самісінького полум'я. Теплий спальний мішок гадюку також спокушує, отож ймовірність прокинутись вранці в обнімку із гадом – дуже велика.
Утім, науковці-біологи, екологи, природолюби та інші захисники буковинської фауни закликають, незважаючи на страх та відразу до цих істот, якщо не любити їх, то принаймні не знищувати. У гірських районах люди, що живуть поруч лісів і найбільше стикаються із гадюками, шанобливо ставляться до цих плазунів, називаючи їх хазяями гір. Щоби гаддя не лізло до хати, горяни приманюють, підгодовуючи курячими яйцями, найбільших їх ворогів – їжаків. Тим же, хто панічно боїться цих плазунів, знаючі люди радять: вужі і гадюки зазвичай не уживаються і поблизу не живуть, вони – непримиренні конкуренти. Отож, якщо ви зустріли плазуна з жовтими вушками – не бійтесь, це вуж і гадюк у цьому місці немає. Наявність одного виду, як правило, свідчить про відсутність іншого.
 
 


Ключові слова: Змеи, Буковина

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини