Скільки організованих злочинних груп знешкоджено УБОЗом у Чернівецькій області. Статистична інформація

- 06.05.2009 18:47
Скільки організованих злочинних груп знешкоджено УБОЗом у Чернівецькій області. Статистична інформація

За період 2008 року та чотирьох місяців 2009 року знешкоджено 14 організованих злочинних груп загальною чисельністю 47 осіб, якими вчинено 98 злочинів, у тому числі 75 тяжких та особливо тяжких.
По лінії загальнокримінального спрямування знешкоджено 7 організованих злочинних груп, учасники яких займалися збутом тяжких наркотиків (3 групи), розбоями (2 групи), крадіжками (1 група) та сутенерством (1 група).
Так, знешкоджено злочинну групу у складі 4 мешканців м. Чернівці та Хотинського району віком 20-27 років, які збували тяжкі наркотики серед молоді на дискотеках, в барах та інших розважальних закладах, що призводило до поширення наркоманії серед студентів, учнів середніх загальноосвітніх закладів та зростання злочинів, скоєних під безпосереднім впливом наркотиків і вчинення злочинів з метою заволодіння грошима для придбання наркотиків. Під час проведення обшуків вилучена значна кількість тяжких наркотиків, а саме: амфітамін, екстазі та маріхуану на загальну суму понад 22 тис. грн. Порушена кримінальна справа за ознаками ст.ст. 307 (збут наркотичних речовин) та 306 (використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів) КК України. Троє учасників злочинної групи заарештовані, відносно четвертого обраний запобіжний захід – підписка про невиїзд. Кримінальна справа направлена на розгляд до суду.

Також припинена діяльність організованої групи, яка протягом тривалого часу займалася виготовленням та оптовим збутом наркотичних речовин. До складу групи входили чотири раніше неодноразово судимі за незаконний обіг наркотиків мешканці м. Чернівці віком 40-32 років.
Організатор вказаної злочинної групи здійснював закупівлю сировини (макової соломки), решта групи виготовляла “зілля”, яке у подальшому ними збувалося особам з числа наркозалежних в основному на території м Чернівці. Була знешкоджена лабораторія по виготовленню та наркопритон вживання наркотиків.
Під час проведення обшуків у злочинців було вилучено значну кількість висушеної макової соломки, маріхуани та екстракту опію, тим самим збіднивши нелегальний ринок обігу смертоносного зілля, яке травить в першу чергу молодь.
Порушена кримінальна справа за ознаками ст.ст. 307 (збут наркотичних речовин), 313 (незаконні дії з обладнанням для виготовлення наркотичних засобів) 317 (організація місць для незаконного виготовлення та вживання наркотиків) КК України.
Вироком суду визнано вчинення злочинів у складі організованої злочинної групи та засуджено її учасників до різних термінів позбавлення волі (8 років, 7 років, 7 років та 6 років) .

По лінії економіки знешкоджено 7 організованих злочинних груп, у тому числі 2 з корумпованими зв’язками.
Так, знешкоджена організована злочинна група з корумпованими зв’язками, до складу групи входив співробітник митниці. Члени вказаної організованої злочинної групи контрабандним шляхом ввозили на територію України побутову електротехніку, а саме плазмові телевізори, пральні машини, холодильники та витяжки, тощо. Вказаний товар ввозився через пункт пропуску „Краківець” Яворівської митниці як транзитний вантаж в Республіку Молдова і вподальшому, використовуючи фіктивні товаро-супровідні та митні документи, а також корумповані зв’язки серед працівників митних органів, погашали транзитні декларації на пункті пропуску „Кельменці” Кельменецької митниці, а фактично вказана електротехніка залишалась на території України та реалізовувалась через торгівельну мережу м. Чернівці.
Всього ними контрабандним шляхом на територію України було ввезено електропобутову техніку загальною вартістю більше 680 тисяч гривень та в бюджет держави не сплачено обов’язкових митних платежів та податку на додану вартість на загальну суму понад 240 тис. грн..
Вироком суду визнано вчинення злочинів у складі організованої злочинної групи та притягнуто її учасників до кримінальної відповідальності.

Також, припинено діяльність „Фінансової піраміди”, створеної 3 учасниками організованої злочинної групи.
Указані особи в 2003 році зареєстрували по підроблених документах кредитну спілку „Народна скриня” на жителів Чернівецької області без їх відома та згоди, яку в подальшому використовували для злочинної діяльності.
Так, вони протягом 2003-2007 років, достовірно знаючи про неплатоспроможність спілки, шляхом обману та зловживання довірою, а також створення „Фінансової піраміди”, залучали кошти нових вкладників на виплату відсотків по вкладах, які були внесені попередніми членами кредитної спілки. Також, встановлено факти привласнення коштів службовими особами спілки, шляхом отримання безвідсоткових кредитів, без укладання кредитних договорів та договорів застави, а також, незаконного отримання премій та надбавок до заробітної плати.
Таким чином, учасниками організованої злочинної групи, вкладникам кредитної спілки „Народна скриня”, мешканцям Чернівецької та Тернопільської областей нанесені збитки на загальну суму понад 8 млн. грн..
Відносно учасників організованої злочинної групи порушена кримінальна справа за ознаками ст.ст. 190 ч.4, 202 ч.2, 366 ч.2, 358 ч.3 КК України. Двоє учасників організованої групи арештовано, відносно третього обрано міру запобіжного заходу – підписку про невиїзд. Кримінальна справа направлена до суду.

Всього за вказаний період працівниками спецпідрозділу БОЗ викрито 303 злочини, у тому числі 186 тяжких та особливо тяжких. Загальні збитки по кримінальних справах становлять понад 15 млн. грн. У злочинців вилучено 7 одиниць вогнепальної зброї, 227 набоїв, 3 гранати.

Виявлено 168 злочинів загальнокримінальної спрямованості та 135 по лінії економіки.
Розкрито ряд резонансних злочинів, серед яких замах на вбивство.
Так, 64-ти річна мешканка обласного центу вступила у злочинну змову з 30-ти річним мешканцем м. Чернівці та з мотивів особистої неприязні замовила вбивство коханки сина, пообіцявши при цьому йому 400 доларів США в якості винагороди, а також передала йому банку з концентрованою сірчаною кислотою. Вказану кислоту він мав вилити в обличчя потерпілій. Згідно довідки Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, при попаданні концентрованої сірчаної кислоти в порожнину рота, дихальні шляхи, а також стравохід та шлунок людини настає її смерть.
У подальшому зазначений мешканець м. Чернівці вступив у злочинну змову ще з двома мешканцями обласного центру (21-ти річним та 33-ти річним раніше судимим за вчинення крадіжок), яким у своє чергу замовив вбивство за винагороду у сумі уже 150 доларів США, а також передав останнім фотокартку та банку з кислотою. Ті в свою чергу найняли для виконання злочину ще одну 26-ти річну особу.
В ході проведення оперативної комбінації співробітниками УБОЗ банка з кислотою була замінена на банку з рідиною такого ж кольору та проведено імітацію нападу на потерпілу.
Під час передачі винагороди в сумі 400 доларів США замовник та один з виконавців були затримані. По даному факту порушена кримінальна справа за ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження), замовник та виконавці були арештовані. Вироком суду злочинців притягнуто до кримінальної відповідальності.

Крім того, знешкоджений канал міжнародного контрабандного переміщення зброї в Україну. У результаті здійснення міжнародного контрольованого постачання вогнепальної зброї, на території міжнародного автомобільного пункту пропуску „Мамалига – авто” Кельменецької митниці затримано раніше судимого віком 21 рік мешканця Чернівецької області, який незаконно перемістив в Україну револьвер системи „наган” з глушником та п’ять набоїв до нього. Крім того, у нього було виявлено та вилучено протитанкову кумулятивну гранату, яку він також незаконно переніс на територію України. По факту контрабандного переміщення зброї та вилучення боєприпасів порушена кримінальна справа за ст.ст. 201 (контрабанда) та 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами) КК України. Відносно зазначеної особи обраний запобіжний захід у вигляді арешту. Вироком суду злочинців притягнуто до кримінальної відповідальності.

Зареєстровано 79 посадових злочинів, у тому числі 33 факти хабарництва, по 11 хабарах сума становить 10 тис. грн. та ще по 9 – понад 30 тис. грн. Загальна сума задокументованих хабарів становить 2 млн. 370 тис. грн.

Так, працівниками УБОЗ УМВС знешкоджено злочинну групу у складі: начальника відділу однієї з РДА; заступника начальника відділу; секретаря сільської ради та директора приватного підприємства
Вказані особи протягом 2007-2009 років організували злочинну схему вимагання та отримання хабарів від зацікавлених осіб за оформлення проектної документації та державних актів на право власності на земельні ділянки, розташовані в елітних місцях Чернівецької області, а саме місцях можливої забудови під багатоповерхівки та приватні будинки, розміщені максимально наближено до м. Чернівці, а також підготовку та видачу документів щодо вилучення з земель пайового фонду товарного сільськогосподарського виробництва та зміну цільового призначення для комерційної діяльності.
Зазначена група осіб, використовуючи корумповані зв’язки серед працівників адміністративних та контролюючих органів, вносила зміни в дані державного земельного кадастру щодо цільового призначення земельних ділянок та оформляла перевід їх призначення під індивідуальне житлове будівництво, будівництво багатоповерхівок та комерційне призначення. Вказаними діями дані особи підвищували вартість зазначених земельних ділянок на ринку нерухомості вдвічі та отримували можливість здійснювати угоди купівлі-продажу з землею, таким чином ухиляючись від визначених законодавством обмежень. За вказані дії вони отримували хабарі в особливо великих розмірах.
Так, у січні 2009 року в результаті проведених оперативно-розшукових заходів, під час отримання чергового хабара в сумі 135 тисяч доларів США (еквівалент 1 мільйон 120 тисяч гривень) від громадянина за перевід земельних ділянок у розмірі 4,05 га, відведених як сільськогосподарські паї при приватизації колективних підприємств, в землі з іншими цільовими призначеннями, а саме під забудову, учасники злочинної групи були затримані з наявним, речові докази вилучені.
По даному факту прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу за ознаками злочину передбаченого ст. 368 ч.2 КК України. Всього встановлено 11 фактів вимагання та отримання ними хабарів. Три учасники злочинної групи арештовані. Триває слідство.

Також, задокументовано злочинну групу у складі голови селищної ради, депутата селищної ради та приватного підприємця, які протягом червня 2008 року вимагали від громадянки хабар у сумі 144 тис. доларів США за безкоштовне виділення останній в приватну власність земельної ділянки розміром 1,25 га, що знаходиться в рекреаційній зоні на березі річки Дністер. У червні 2008 року під час отримання частини хабара в сумі 120 тис. доларів США та 15 тис. грн. хабарники були затримані, речові докази вилучено. По даному факту прокуратурою Чернівецької області порушена кримінальна справа за ознаки ст. 368 ч.3 КК України. Двох учасників злочинної групи арештовано, відносно третього обраний запобіжний захід – підписка про невиїзд. Кримінальна справа направлена до суду

У 2008 року задокументовано злочинну діяльність директора Чернівецької філії одного з державних підприємств, який протягом 2007-2008 років вимагав хабар у сумі 30 тис. грн. від приватного підприємця за прийом до оформлення технічної та дозвільної документації щодо надання в оренду земельної ділянки. Всього встановлено 4 факти вимагання та отримання ним хабарів Порушена кримінальна справа за ознаками ст. 368 КК України (одержання хабара), посадовця арештовано. Кримінальна справа направлена до суду.


Джерело: СГЗ УМВС України в Чернівецькій області


Ключові слова: УБОЗ, статистика, Буковина, Чернівці, Черновцы

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини