Чим корисний кабачок
- 03.06.2011 10:17Кабачок - це вид твердокожей гарбуза. Крім кабачків до сімейства гарбуза звичайного відносяться і патисони.
Плід кабачка - м'ясиста ягода подовженої або циліндричної форми, білого, зеленого або зелено-смугастого забарвлення з білою м'якоттю.
Плоди патисонів в основному невеликі, пласкі, схожі на тарілку з зубчастими краями. За свою форму патисони отримали назву тарілчастих гарбузів.
М'якоть плоду кабачка містить цукор, крохмаль, білки, пектинові і мінеральні речовини, з яких найбільш цінними є сполуки фосфору і заліза, каротин, вітаміни С, В1, В2, РР, фолієва і пантотенова кислоти. Крім того, кабачки характеризуються сприятливим співвідношенням солей калію і натрію (7:1), порівняно невисоким вмістом клітковини і невеликий енергетичною цінністю. Слід зазначити, що патисони багатшим за вмістом вітамінів, порівняно з кабачками.
Страви з кабачків мають сечогінну, протиалергічну і протианемічну властивостями, сприяють кращій діяльності кишечника, виведенню з нього небажаних (баластних речовин) , у тому числі надлишку холестерину.
Для приготування страв найбільш придатні зеленці - молода зав'язь кабачків 7-12-денного віку масою 300-700 р довжиною до 25 і діаметром до 10 см.
Патисони повинні бути масою до 300 г тижневого віку. Зрілі плоди патисонів в їжу не використовують.
Вживають в їжу кабачки, патисони як свіжими, так і термічно оброблених. Зі свіжих плодів можна приготувати безліч салатів. Так, наприклад, салат "Здоров'я" готують таким чином. Попередньо помиті овочі в співвідношенні: патисони (100 г), морква (2 шт.), корінь селери (3 шт.), помідори (3 шт. ріжуться кубиками), огірки (2 шт.), білокачанна капуста (100 г) нарізати соломкою. Нарізані овочі заправляють майонезом.
Також добре кабачки, патисони поєднуються зі свіжими яблуками, солоними огірками, салатом. Для заправки можна використовувати, сметану, оливкове масло, сік лимона або лайма.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25