Правильне харчування під час посту
- 15.03.2011 14:04Основа і сенс усіх постів - не відмова від усього приємного і смачного, а лише утримання і помірність у їжі. Зовсім не обов'язково у піст обмежуватися лише деякими продуктами. Пісні страви дуже різноманітні: овочі, фрукти, ягоди, горіхи, крупи, рибні та морепродукти. Способи приготування страв, як і в непістний період, дуже широкі: можна тушкувати, варити й запікати, їсти в сирому вигляді і смажити на олії, коли це дозволяє пост.
Салати можна готувати зі свіжих овочів і фруктів, зелені в свіжому або відвареному вигляді, солоні, мариновані та квашені - вони містять найбільшу кількість вітамінів, мінеральних речовин, необхідних організму.
Овочі: тушковані, запечені, відварені у воді або на пару, смажені - чим менше теплової обробки, тим більше корисних речовин збережуться в готовій страві. Щоб цього досягти: овочі потрібно закладати в киплячу воду і уважно стежити, щоб вони не переварилися. Не потрібно варити овочі у великій кількості води і допускати при варінні бурхливого кипіння води.
Супи: овочеві, круп'яні, з макаронними виробами, фруктові, рибні. Головний секрет смачного пісного супу - поетапний заклад продуктів: від твердих довго розварюваних, до більш м'яких, швидкого приготування. Якщо дозволяє піст, овочеву заправку в суп можна пасерувати на олії. Завжди доречні спеції і різноманітна зелень, а так само крупи і макарони.
Каші: з будь-якої крупи з додаванням або без овочів, фруктів, горіхів, грибів зі спеціями, з рослинним маслом, приготовані на плиті або в духовці. Кашу можна зварити на воді, не заправляючи маслом, або подати до неї соус: солодкий - на основі варення або киселю, ягід сухофруктів, горіхів, меду, какао, рослинних кукурудзяних вершків; або не солодкий - овочевий, грибний. Крім того, можна всі компоненти соусів додавати в кашу в процесі приготування або варіювати консистенцію каші: або розсипчаста, крупинка до крупинки, або справжня розмазня. Рекомендуємо приготувати кукурудзяну кашу.
Риба і морепродукти: відварна, запечена і смажена риба, рибні супи; відварні, запечені і смажені морепродукти, і супи з них. Продукти, що містять рослинний білок: гриби, баклажани, соя, бобові - запіканки, супи, салати та інші страви з них. Соєві продукти отримали велике поширення і визнання дієтологів.
Рослинна олія. У період тривалості будь-якого посту (на думку православної церкви) не дозволяється вживати будь-які продукти тваринного походження (вершкове масло, сметану, сир, кефір, сир, йогурти та ін.) До заборонених страв належать і ті страви, в які ці продукти входять в якості компонентів (майонез - з яєчним жовтком, або здобна випічка та ін.)
Рибні та морепродукти і рослинне масло - продукти, дозволені в несуворі пісні дні.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25