Рецепти корисної кави
- 30.10.2010 10:06Рецепти корисної кави
Пити чи не пити? Кава не належить до дієтичних продуктів, а отже, не всіх влаштовує, з огляду на стан здоров'я. Однак це зовсім не означає, що кава - шкідливий продукт. Більш того, в каві не тільки приємний смак, він має і корисні властивості. Результати останніх досліджень знайшли пояснення цьому феномену, чому після чашки кави люди відчувають себе більш бадьорими. Виявляється, смажені кавові зерна виділяють перекис водню - дуже потужний антиоксидант - речовину, яка захищає клітини від ушкодження, а організм - від старіння. Тому люди й відчувають тонізуючу дію кави.
Однак кава є корисною лише в невеликих кількостях - 1-2 чашки в день. Не дарма ж народи, в яких збереглася давня культура вживання цього напою, використовують для кави спеціальний посуд - чашки маленького розміру.
А тепер торкнемося особливостей кави, які роблять ії небезпечною у разі деяких захворювань. Травлення кави у шлунку потребує великої кількості шлункового соку, який виділяється в перші 15-20 хвилин після вживання цього напою. Тому людям, хворим на гастрит або виразку шлунка, краще відмовитися від нього. А зміст в каві кофеїну робить його небезпечним для хворих на серцево-судинними захворюваннями, якщо вони вживають його у великій кількості.
Що ж робити людям, які люблять каву, звикли до неї, але, з огляду на проблеми зі здоров'ям, не можуть вживати без небажаних наслідків. Вихід є - готувати кавовий напій за індивідуальним рецептом. Він буде не тільки смачним, але і оригінальним і корисним.
Житня кава. Жито промити, висушити і підсмажити на сковороді (не пересмажувати), перемолоти на кавомолці, і заварювати, як каву, можна тільки збільшити дозу - 2-3 ч. л. на 150 г води.
Кава з топінамбура. Бульби топінамбура помити, висушити, порізати на дрібні кубики і сушити на свіжому повітрі 3-4 дні, потім досушити в духовці до появи коричневого кольору. Зберігати в сухому місці. Перед вживанням підсмажити на сковорідці, подрібнити у кавомолці і заварювати, як звичайну каву.
Кава з насіння соняшника. До 100 г зерен кави додати 100 г соняшникового насіння, обсмажених на сковорідці і подрібненого на кавомолці.
Источник: фото .znaikak.ru
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25