Канада хоче зміцнювати зв'язки з Україною, але тільки, якщо Україна буде вільною.

- 26.10.2010 14:11
Канада хоче зміцнювати зв'язки з Україною, але тільки, якщо Україна буде вільною.

Стівен Харпер надає особливого значення свободі на Україну

Канадський гість дав зрозуміти українському президенту Віктору Януковичу: Канада хоче зміцнювати зв'язки з Україною, але тільки, якщо Україна буде вільною.

Розпочатий у понеділок візит канадського прем'єр-міністра Стівена Харпера (Stephen Harper) до Києва частково присвячений практичним питанням, проте символічного у ньому значно більше. Г-н Харпер пов'язує страждання, перенесені України в минулому, з тими випробуваннями, які молода демократія переживає при діючому президенті.

Найгостріший момент настав, коли пан Харпер вшанував пам'ять жертв Голодомору біля меморіалу на честь мільйонів українців, виморених голодом Йосипом Сталіним у 1932-1933 роках. Г-н Харпер з похмурим виглядом поклав горщик із зерном до статуї «Гірка пам'ять дитинства», яка зображує від голоду дівчинку.

Він був прем'єр-міністром, коли Канада однією з перших проголосила голод актом геноциду.

«Це - одне з великих злочинів минулого, - заявив пізніше пан Харпер. - Я сподіваюся, що воно завжди буде нагадувати українцям про те, наскільки важливі для них свобода, демократія і незалежність, і про те, наскільки важливо захищати всі ці речі ».

Коли він говорив це, поряд з ним сидів незворушний пан Янукович. Його перемога на лютневих президентських виборах поклала край «Помаранчевої революції», підточений корупцією, некомпетентністю і внутрішніми сварками.

Економічне становище при ньому стало краще, проте під ударом опинилася свобода преси. До того ж, опозиційні партії звинувачують уряд у прагненні підтасувати результати майбутніх муніципальних виборів. Президент, росіянин за етнічним походженням (так у тексті - прим. Перекл.), Заперечує, що голод був актом геноциду, стверджуючи, що інші частини Радянського Союзу від нього теж постраждали. «Це було цілеспрямоване злочин проти власного народу», - заявив пан Янукович на прес-конференції.

Лідери домовилися активізувати переговори про вільну торгівлю, які почалися в травні і повинні закінчитися вже в грудні. Вони також підписали угоду про поїздки для молоді, завдяки якому молодим канадцям і українцям буде простіше відвідувати іншу країну і працювати в ній.

При цьому пан Харпер постійно повертався до питання про права людини на Україну, натякаючи на те, що вони знаходяться під загрозою.

«Канада буде продовжувати підтримувати Україну завжди, коли та рухається до свободи, демократії і правосуддя», - проголосив він.

У вівторок прем'єр-міністр повинен ще більш явно підкреслити невдоволення Канади станом свобод на Україну при р-ні Януковичі, зустрівшись у Львові з Русланом Забілий, директором музею «Тюрма на Лонцького», паралельно службовця дослідним центром і меморіалом на честь політичних ув'язнених, які страждали в цій сумнозвісній тюрмі.

Музей створило колишній уряд, а чинне минулого місяця заарештувало пана Забілою, звинувативши його у розголошенні державних таємниць.

Хоча директора музею незабаром звільнили, йому повідомляли, що проти нього готується кримінальна справа. Рішення пана Харпера зустрітися з паном забив у ході офіційного візиту явно вказує пану Януковичу, що Канада бачить те, що він робить, і їй це не подобається.

Лідери канадської української громади задоволені діями пана Харпера.

«Програма візиту виключно добре продумана, - стверджує директор Канадсько-українського парламентського центру Леся Шимко (Lisa Shymko). - Вона демонструє, що прем'єр-міністр не вважає, що на Україну все в порядку ».

Раніше в понеділок пан Харпер поклав вінок до військового меморіалу та відвідав Бабин Яр - яр, в якому нацисти у вересні 1941 року за два дні розстріляли більше 33 000 євреїв.

Наскільки пана Януковича хвилює позиція пана Харпера, залишається під питанням. Однак вона явно хвилює канадських українців, які представляють собою важливу групу виборців у Канадських Преріях.

Джерело: inosmi.ru.

Оригінал: Stephen Harper stresses freedom in Ukraine


Ключові слова: Канада про Україну

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини