На бізнес Буковини зменшується податковий тиск

- 13.08.2015 14:50
На бізнес Буковини зменшується податковий тиск

Крок назустріч бізнесу – Закон №655
Закон України від 17.07.2015  р. № 655-VIII  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» передбачає цілу низку змін, покликаних спростити роботу підприємців. Про основні з них ми вирішили запитати у начальника Державної податкової інспекції у м. Чернівцях Миколи Загарюка.

- Хочу звернути увагу, що Закон було опубліковано в «Голосі України» 12 серпня, а більшість норм наберуть чинності з 1 вересня цього року (крім однієї).

Починаючи з 1 верезня безнадійною у податковому обліку визнається не будь-яка заборгованість, а лише та, яка не перевищує 365400 грн та є простроченою понад 180 днів. Також не потрібно збільшувати фінрезультат до оподаткування понад суму резерву сумнівних боргів, якщо заборгованість фізичної або юридичної особи є простроченою і не погашена внаслідок недостатності майна зазначеної особи, за умови що дії щодо примусового стягнення майна боржника не привели до повного погашення заборгованості.

З 13 серпня набирає чинності норма, згідно якої вартісну межу для основних засобів підвищено з 2500 до 6000 грн. Але варто звернути увагу, що новий вартісний критерій у 6000 грн застосовуватиметься при визнанні активу ОЗ у податковому обліку лише за умови введення його в експлуатацію після набрання чинності цим законом.

Платники податків матимуть можливість подавати і доповнення до декларацій в електронному вигляді, причому у довільній формі.

Удвічі зменшився граничний термін для подання декларацій поштою. Раніше поштою можна було відправити декларації не пізніше ніж за 10 днів, тепер за п»ять до граничного терміну подання.

Повноваження з надання узагальнюючих податкових консультацій  тепер передано Міністерству фінансів, яке проводитиме періодичне узагальнення індивідуальних податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків, створюватиме на їх базі УПК, які затверджуватиме наказом і оприлюднюватиме, у т. ч. на офіційному веб-сайті Мінфіну, протягом 5 календарних днів з дати затвердження.

Окрім того, платники податків тепер можуть оскаржити до суду не тільки отриману індивідуальну податкову консультацію, але й узагальнюючу.

Думаю, що платники належним чином оцінять норму цього Закону, що передбачає тимчасове (до 31 грудня 2016 року включно) звільнення від штрафів. Таку можливість отримають платники з обсягом доходів до 20 млн. грн., які своєчасно та без оскарження повідомлень – рішень сплатять нараховані податкові зобов'язання.

Також платникам податків дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання протягом 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати.

Окрім того,  контролюючим органам заборонено використовувати акт перевірки в якості підстави для висновків щодо взаємовідносин платника податків з контрагентами, якщо платнику податків за результатами складання акта не вручено податкове повідомлення-рішення. Це сприятиме реалізації права платника податків на оскарження рішення контролюючого органу.

Закон запроваджує загальний порядок прийняття контролюючими органами податкових повідомлень-рішень у разі наявності кримінального провадження. Це дозволить платнику податків, не чекаючи закінчення досудового розслідування по кримінальному провадженню, здійснювати оскарження прийнятих рішень за результатами перевірки в межах адміністративної юрисдикції, яка є спеціалізованою в податкових спорах.

Конкретизовано вимоги до змісту наказу про проведення перевірки, копія якого пред'являється платникові. Завдяки цьому платнику буде зрозуміло, з якою метою вона проводиться, і чи має вона законні підстави.

Ще чимало новацій запроваджується для бізнесу цим Законом, але головне, що у таких економічно непростих умовах враховуються побажання та пропозиції підприємців й вживаються заходи, спрямовані на покращення бізнес – клімату у нашій державі.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях


Ключові слова: тиск на платників податків, закон №655, зміни Податковий кодекс України 2015

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини