Яремче – 222 роки. Історія

- 17.07.2009 07:45
Яремче – 222 роки. Історія

24-26 липня місто Яремче святкуватиме свій День народження – 222 роки. Про це славне містечко що розташовано у такому чудовому природному ландшафті здається, що ми знаємо все. Але чи так?

Тож повернемось до його давньої історії.

Назва Яремче пов’язана з одним із перших поселенців цієї території, який носив ім’я Ярема. Різні джерела згадують про Ярему Годованця, селянина-втікача, який оселився на цій карпатській території.

Славне містечко Яремча в 1788 році було відоме як поселення, що належало до с. Дори. На цих землях проживало в той час всього 8 сімей. Заснування саме Яремчі відбулося з спорудженням у 1895 році залізниці Ділятин — Вороненка, а його назва, за переказами старожи­лів, походить від імені першого поселенця на хуторі Яреми Годованця. Села Ямна і Дора, які тепер увійшли в межі міста, відомі з кінця XVI — початку XVII ст.

Першими мешканцями цих сіл були селяни, що тікали від гнобителів-феодалів у гірські райони Карпат. Шляхті нелегко було відшу­кувати втікачів-кріпаків — їх захищали труднодоступні гори, вкриті густими лісами. Історія сіл Дори і Ямної тісно пов'язана з антифеодальним рухом селянства Галичини, з опришківством. Знач­ний вплив на цю боротьбу мала визвольна війна українського народу 1648—1654 pp. Посланці Богдана Хмельницького закликали гуцулів до боротьби з гнобителями. Один з них — Ярема Кончевський, схоплений шляхтою, визнав на суді, що він побував у Карпатах, в Ямній і скрізь зустрічав людей, які чекали на прихід козацького війська. У 1738—1745 pp. у цій місцевості діяв легендарний Олекса Довбуш. Він підтримував тісні зв'язки з селянами Дори і Ямної, де мешкала його сестра з родиною. З Ямної походив вірний побратим Довбуша Павло Орфенюк, з села Дори вийшов один з найближчих спільників, а з часом продовжувач його справи Василь Баюрак. В умовах панування польської шляхти і після загарбання Східної Галичини Австрією життя трудящих сіл Дори і Ямної було надзвичайно тяжким. Кращі землі належали шляхті, сільським багатіям та церкві. В роки, що передували виді­ленню Яремчі у самостійну гміну, селянам цих сіл належало лише 248 моргів орної землі, невеличкими клаптиками розкиданої на горбах. Земля ця не могла прогоду­вати і десятої частини населення. В лісах і на пасовищах, приписаних до державних володінь, селянам заборонялося випасати худобу. Сільська біднота зовсім не мала ані землі, ані худоби.

У першій половині XIX ст. проводиться будівництво дороги Делятин - Яблуниця. Роботи на цій ділянці тривали десятки років і були завершені в 1847 р.

Наприкінці XVIII ст.в околицях Яремче з’явився опришківський рух - народно - визвольний рух проти гноблення польською шляхтою, який тривав до початку XIX століття. Легендарний ватажок опришків Олекса Довбуш орудував в околицях Яремче. Розквіт Яремче, як курортного осередку, розпочався 1894 року, після будівництва залізниці Станіславів - Вороненко.

17 жовтня 1909 року крайовий сейм у Львові остаточно надав Яремче статусу окремого населеного пункту. У 1912 році в Яремче вже відпочивало понад дві тисячі чоловік. З 1926 року у Яремче почала функціонувати електростанція.

22 жовтня 1914 року російські війська зайняли Яремче. За кілька років Яремче кілька разів переходило з рук у руки воюючих сторін. В червні 1919 року Яремче, як частину Гуцульщини, зайняли румунські війська. В серпні 1919 року ця територія відійшла до складу Польщі і румунські війська залишилили край. 22 березня 1928 року розпорядженням президента Республіки Польща Яремче було надано статусу курортної місцевості. 28 січня 1929 року воєвода Станіславський, доктор Наконечніков - Клюковський підписав Статут курорту Яремче.

В другій половині XVIII — на початку XIX ст. селяни Дори, Ямни, хутора Яремчі виконували багато повинностей, відробляли панщину, здавали значну кіль­кість сіна, продуктів тваринництва, пряли на панському маєтку вовну. Крім цього, платили грішми чинш та інші податки на загальну суму 516 флоринів 35 крейцерів. Основне місце в господарстві посідало тваринництво. Воно визначало певною мі­рою економічне становище населення, його побут. З весни до пізньої осені селяни пасли велику рогату худобу та вівці на полонинах. У сироварнях з овечого молока вироб­ляли бринзу. її вживали у власному господарстві, але більшу частину змушені були разом з іншою продукцією вимінювати на ринку в Ділятині й Коломиї на хліб, сіль та нафту. Частина населення працювала на лісових розробках. Робочий день лісоруба тривав 12—16 годин, а заробляв він лише 1—1,5 крони. Жили селяни в курних дерев'яних хатах, одяг носили саморобний, виготовлений з конопель і ове­чої вовни. З овечої шкіри виготовляли кожухи, кептарі, сардаки, ліжники.

На межі XIX —XX ст.ст. поселення Яремча розвивалося як селище дачного типу. Чудова природа: гори, вкриті лісами, водоспад, цілюще лікувальне повітря при­вернули увагу різних ділків і купців. Вони почали споруджувати тут вілли й пансіо­нати. Влітку Яремча ставала місцем відпочинку й розваг буржуазії Відня, Варшави, Кракова, Львова та інших міст. На підставі урядового рішення від 28 ве­ресня 1910 року хутір Яремчу було перетворено на самостійну адміністративну одиницю — гміну під цією ж назвою. Вже через рік населення зросло до 1000 чо­ловік. Ще більше збудували вілл, пансіонатів, відкрили ресторани, кафе, готелі. З часом курорт Яремча визначився як кліматичний, для лікування хворих на ту­беркульоз, але передусім це було комерційне підприємство. Перебувати на ліку­ванні тут мали змогу виключно багатії.

Сьогодні Яремче знаменитий як туристичний центр і як місто в який взимку з’їжджаються любителі зимових видів спорту, таких як гірські лижі або сноуборд.

Підготував Степан Карачко (на фото), краєзнавець


Ключові слова: Яремче, історія, Степан Карачко

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини