Риб'ячий жир нейтралізує хіміотерапію
- 14.09.2011 10:10Що містяться в риб'ячому жирі речовини можуть змусити перестати працювати ліки, які використовуються для хіміотерапії. Про це йдеться в статті для журналу Cancer Cell.
Нідерландські вчені провели дослідження, яке показало небезпека риб'ячого жиру та харчових добавок, що містять його, для онкологічних хворих, які проходять через хіміотерапію. Вони виділили дві жирні кислоти, не тільки наявні у риб'ячому жирі, але і ті, що биробляються стовбуровими клітинами крові, які наділяють пухлини імунітетом перед ліками для хіміотерапії.
Онкологічний фонд з Великобританії Cancer Research UK вже закликав всіх пацієнтів терміново проконсультуватися з лікарями з приводу того, чи варто їм виключити з раціону вживання жирної риби і добавок, що містять в цілому дуже корисний для здоров'я риб'ячий жир. А вчені зараз намагаються зрозуміти, яким саме чином риб'ячий жир допомагає пухлинам виробляти стійкість перед лікуванням.
Як показали експерименти на мишах, стовбурові клітини крові реагують на популярні ліки для хіміотерапії під назвою циспластин. Клітини починають виробляти дві жирні кислоти під назвою KHT і 16:4(n-3). Дані кислоти породжують хімічні реакції, за яких у ракових клітин і виробляється резистентність перед хіміотерапією.
Тільки використання спеціальних ліків, що перешкоджають виробленню згаданих жирних кислот, допомагає запобігти цю резистентність, що істотно підвищує ефективність хіміотерапії. Але вчені попереджають, що дані кислоти дуже широко присутні в доступних через магазини продуктах, що містять риб'ячий жир. Включення цих продуктів в раціон мишей практично звело ефект хіміотерапії до нуля.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25