Де у продуктах є ГМО?
- 14.10.2010 15:07За рік роботи першого в Харківській області відділення молекулярно-генетичних випробувань харчової продукції та продовольчої сировини в ряді продукції були виявлені генетично модифіковані організми (ГМО).
Проводячи випробування як готової харчової продукції (кондитерські вироби, м'ясна продукція, харчосмакові добавки і пекарські суміші, молочна, жирова, плодоовочева продукція, сухі сніданки і концентрати, крупи), так і продовольчої сировини (пшениця, соняшник, соя, кукурудза, цукрові буряки, борошно), протягом року фахівці відділення виявили генетично модифіковану ДНК в 3,5% від загальної кількості перевірених зразків. При цьому 0,6% зразків містило понад 0,9% генетично модифікованої ДНК - саме ця продукція, пояснюють фахівці, згідно з чинним законодавством, підлягає обов'язковому маркуванню на наявність ГМО.
Зокрема, понад 0,9% ГМО містили ковбаси, харчові добавки, соя і кукурудза. Вміст ГМО менше 0,9% виявлено в м'ясних виробах (в основному ковбасах), м'ясних напівфабрикатах, харчосмакових добавках, сухих сніданках, крупах, борошні, пшениці.
Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну N468 від 13 травня 2009 р. про етикетування продукції, яка містить або вироблена з використанням генетично модифікованих організмів, а також Закону України N1778 від 17 грудня 2009 р. "Про внесення змін до Закону України" Про безпечність та якість харчових продуктів "щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО)" вся харчова продукція підлягає в Україні обов'язковому маркуванню про наявність або відсутність ГМО.
Источник: Фото-В. Гольдштейн, для Інформагентства ZAN
Коментарі (0)
Другие новости:
- 21.11.2024 14:56
- 15.11.2024 13:14
- 15.11.2024 12:27
- 08.11.2024 11:46
- 31.10.2024 11:40
- 30.10.2024 09:01
- 29.10.2024 16:37
- 29.10.2024 09:25