Традиційна "Лемківська ватра" зібрала представників карпатського етносу з усього світу

- 20.07.2009 11:30
Традиційна "Лемківська ватра" зібрала представників карпатського етносу з усього світу

Спалахи ватри зігрівають сьогодні серця лемків - карпатських українців, котрих тоталітарні режими Радянського Союзу і Польщі позбавили у післявоєнний час рідних домівок. Щороку збираються переселенці у польському місті Ждиня, щоб вклонитися праотчій землі, показати її дітям, онукам та правнукам і запалити велике вогнище, жар якого загріває душі, а полум`я дає натхнення для життя і творчості.

Цьогоріч Лемківська ватра запалала 19 липня у Ждині в 27-й раз. Найбільша у Європі лемківська імпреза зібрала близько восьми сотень учасників з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Луганської, Донецької та інших областей України, а також з Америки, Канади, Німеччини, Австралії, Сербії, Хорватії, Угорщини, Польщі.

Як розповів кореспондентові УКРІНФОРМу голова Львівського об'єднання Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Володимир Ропецький, на святі присутні представники МЗС України, вітчизняної дипломатичної місії, Мінкульту, місцевої влади.

Львівщина, де проживає декілька тисяч переселенців і членів їх родин, представлена фольклорними колективами. Прибули і майстри народних ремесел, представники малярського цеху. Вони розгорнули виставку живопису, основні сюжети якої - ностальгічні карпатські краєвиди, призабуті вже хати, звідки лемків насильно виселили в ході сумнозвісної операції "Вісла" і примусили приживатися на нових територіях.

Як зазначив Володимир Ропецький, цьогорічне свято відзначалося зрослим інтересом до своїх витоків з боку лемківської молоді. Серед учасників "Ватри" вона склала переважну більшість. І це - надзвичайно обнадійливий фактор. Він ілюструє, що лемківська душа не здрібніла від негараздів, не розпорошилася з часом і обставинами. Вона пробилась і визріла у юній порослі, котра не тільки щиро зацікавлена у вивченні прабатьківських традицій, але й примножує їх. В свою чергу чимало робить для цього і Товариство. У Львові, наприклад, діє Лемківська церква, де регулярно відбуваються богослужіння. В місті-супутнику обласного центру - Винниках, де компактно проживає чи не найбільша в регіоні етнічна громада, облаштовано музей, експонати для котрого постачали лемки з усього світу. Неповторне мистецтво своєї пісні популяризує народний хор "Лемковина".

Крім художньо-суспільних акцентів, кожна "Лемківська ватра" має також релігійний аспект. Частина тих, хто приїхав у батьківський край, молилась на могилах своїх предків у селах з яких були вивезені у 1947 році. Як правило, богослужіння продовжується на Святій Горі Явір біля Висової, де у середині двадцятих років минулого століття Мати Божа об'явилась лемкиням греко-католичкам, і де у 1929 році каплицю освятив Владика Перемиський блаженний Йосафат Коциловський.

Продовженням "Лемківської ватри" на Львівщині стануть традиційні "Лемківські фестини", фольклорні "Лемківські весілля" та фестивалі, котрі не тільки відроджують історичну і генетичну пам`ять переселенців, але й доповнюють туристичні принади регіону.

УКРІНФОРМ: новини 2009.07.19 17:33:00,


Ключові слова: Ватра, Львів

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

У iPhone 16 з'явиться швидка зарядка Заплановані на осінь 2024 смартфони Apple
- 24.07.2024 15:00
Опунція: чим корисна і кому не можна Симпатичний кактус, що складається з «коржиків» - це
- 23.07.2024 12:14
Стріляли в Ірину Фаріон: що відомо? Фото, новини У Львові стався замах на колишнього депутата Верховної ради від партії «Свобода» та викладачку Ірину Фаріон, повідомила прес-секретар партії Христина Равлюк.
- 19.07.2024 21:51
Єврокомісія програла справу про прозорість контрактів на вакцини Скаргу громадян та євродепутатів на відсутність прозорості у
- 18.07.2024 11:34
У Чернівцях поліцейські оперативно затримали місцевого жителя, який ножем поранив знайомого Для з’ясування обставин на місці інциденту працювала слідчо-оперативна група
- 18.07.2024 10:45
За клопотанням слідчих буковинської поліції взято під варту рівнянина, підозрюваного в сприянні нелегального трансфера Співробітники відділення поліції № 1 (м. Сокиряни) Дністровського РВП спільно з ...
- 15.07.2024 09:00
Кирило Буданов розповів про спроби замаху на президента Путіна При цьому Пєсков зауважив, що загрози, які походять від київської влади, очевидні.
- 14.07.2024 11:05
Журналістка після замаху на Трампа назвала одну його дію дивною Відомо, що після пострілів агенти служби безпеки спробували вивести
- 14.07.2024 11:01
У США замах на вбивство Дональда Трампа: стрілка ліквідовано ФБР: стрілянина на мітингу Трампа розглядається як замах на нього
- 14.07.2024 10:52
М'ясо з кров'ю: чим корисно і кому не можна Людина «приручила» вогонь понад 1,5 млн років тому, проте
- 12.07.2024 15:57

Всі новини