Як користуватися національною системою масових електронних платежів (НСМЕП)

- 25.06.2010 10:13
Як користуватися національною системою масових електронних платежів (НСМЕП)

Про національну систему
масових електронних платежів (НСМЕП)

Управління Національного банку України в Чернівецькій області повідомляє, що національна система масових електронних платежів (НСМЕП) – це внутрішньодержавна банківська багатоемітентна платіжна система масових платежів, в якій розрахунки за товари та послуги, одержання готівки та інші операції здійснюються за допомогою платіжних смарт-карток. Розробником і власником системи є Національний банк України. Такої національної карткової системи не має жодна з країн пострадянського простору.
Метою створення НСМЕП були розробка і впровадження на Україні відносно дешевої і надійно захищеної автоматизованої системи безготівкових розрахунків. З впровадженням цієї системи громадяни України дістали можливість оплачувати товари і послуги, здійснювати комунальні та інші платежі, у тому числі і через інтернет, в безготівковій формі за допомогою смарт-карт. При цьому громадяни мають можливість зберігати і накопичувати заощадження в банках на рахунках, одержувати заробітну платню і соціальні виплати. Смарт- карта, яка є носієм копії фінансової інформації, на відміну від пластикових карт з магнітною смугою, якнайповніше задовольняє вимогам безпеки, про що свідчить той факт, що за весь період експлуатації в НСМЕП не викрадено жодної копійки.

За допомогою картки НСМЕП, крім звичайних операцій (зняття готівки і розрахунки в торгово-сервісній мережі), не відриваючись від роботи або домашніх справ, можна сплатити довгий перелік послуг, і не тільки комунальних, причому без зняття комісії. Недавно на базі НСМЕП з'явилася ще одна послуга - оплата тих же комунальних рахунків зі свого мобільного телефону за допомогою SIM-карти з банківським додатком, який дозволяє контролювати і управляти банківським рахунком, а також здійснювати різні платежі.

Щоб зробити інтернет-платежі НСМЕП досить мати: комп'ютер з виходом в інтернет; платіжну картку НСМЕП, яку можна отримати в банку-члені НСМЕП; гроші на рахунку або платіжному додатку картки НСМЕП (чеку або гаманцю) та невеликий пристрій - картрідер, який коштує близько 20 доларів і легко підключається до комп'ютера. Карту НСМЕП на відміну від карт з магнітною смугою, ризик оплати якими в інтернеті дуже високий, ви сміливо можете використовувати для виконання операцій в інтернеті. Всі операції будуть надійно захищені від шахраїв.

У рамках розвитку Інтернет-платежів УГППЗ «Укрпошта» в 2007 році в повному об'ємі впровадила послугу поштових переказів через інтернет. Вказана послуга стала доступною для використання як фізичними, так і юридичними особами (груповий переказ корпоративною картою НСМЕП). З впровадженням цієї послуги держателі карт НСМЕП дістали можливість відправляти грошові поштові перекази на домашню адресу фізичних осіб або до запитання в межах України безпосередньо зі свого персонального комп'ютера вдома або в офісі.

Крім цього, держателям карт НСМЕП доступні наступні послуги в Інтернеті: банківські перекази на користь фізичних та юридичних осіб в будь-який український банк через систему інтернет-платежів SmartPay; оплата за телекомунікаційні послуги (напр. - ВАТ «Укртелеком); оплата за послуги кабельного цифрового та аналогового телебачення («Воля Кабель», «Фаворит», «НТВ+», ін.); оплата послуг провайдерів Інтернет; придбання карт мобільного зв'язку, IP-телефонії, а також інших товарів і послуг в інтернет-магазинах.
Звичайно, зняти готівку в банкоматі чи оплатити за товари (послуги) через інтернет можна і картками міжнародних платіжних систем (МПС), таких як VISA, Master Card. То ж які переваги карток Національної система масових електронних платежів – НСМЕП?
Створюючи НСМЕП, Національний банк не ставив перед собою мету монополізувати сферу платіжних карток, так це і неможливо: МПС діють у всьому світі і потрібні в Україні. Мета Національного банку полягає тільки в тому, щоб для розрахунків усередині країни запропонувати картку, багато в чому більш універсальну і захищену. Тому українські банки вже більш інтенсивніше пропонують своїм клієнтам національні картки. (На сьогоднішній день членами та учасниками НСМЕП є 53 банки та 7 небанківських установ. У нашій області, зокрема, це такі банки- учасники НСМЕП: ВАТ КБ "Хрещатик" , ВАТ ВТБ Банк, АТ "Брокбізнесбанк", АБ "Експрес-Банк" (є банкомат і термінали), АТ "Імексбанк" (є банкомат і термінали), АТ ”Фортуна-банк”, ПАТ “ФОЛЬКСБАНК” (є термінали), АБ “Укргазпромбанк”, АТ “РОДОВІД БАНК”, ПАТ “КРЕДОБАНК”).

Смарт-карта НСМЕП ідеально підходить для побудови соціальних проектів. Зараз в Україні вже успішно реалізується декілька таких проектів.
Перший - електронний студентський квиток єдиного зразка, який об'єднує в собі функції студентського квитка, банківської платіжної карти та засобу отримання соціальних пільг в транспорті, в медицині, тощо.
Другий проект - це соціальна картка. Наприклад, в Одесі в рамках виконання міської цільової програми надання соціальних пільг і інших видів допомоги населенню упроваджуються такі соціальні проекти, як «Дешевий хліб», «Домашня аптека», «Гаряче харчування», «ЖКП» - виплати на адресну оплату житлово-комунальних послуг.
Ще варіанти соціальної картки – це картка медичного страхування та транспортна картка (використовується для обслуговування громадян для розрахунків за послуги міського транспорту (в т. ч. пільговиків) за контактним та безконтактним інтерфейсами).

Незабаром на картки НСМЕП можуть перейти і працівники бюджетних організацій: Міністерство фінансів прийняло зміну вимог до банків, уповноважених обслуговувати бюджетників. Ці банки повинні бути членами як мінімум трьох систем масових платежів, обов'язковою серед яких є Національна система масових електронних платежів.

При впровадженні електронних платежів на першому місці стоять інтереси громадян України. Тому держава і просуває цю національну, захищену картку. До того ж, Національний банк, будучи регулятором грошового ринку, зацікавлений в збільшенні частки безготівкових розрахунків в країні. Повсюдне впровадження НСМЕП повинне стати завершальною стадією побудови системи електронних платежів (СЕП) на Україні. Адже сама назва НСМЕП - Національна система масових електронних платежів - якраз і говорить про те, що її завдання зробити безготівкові покупки масовими.


Джерело: Прес-служба Управління Національного банку України


Ключові слова: нтернет-платежі НСМЕП

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини