Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС України в Чернівецькій області святкує День служби

- 21.06.2010 17:31
Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС України в Чернівецькій області святкує День служби


20 червня своє 10 річчя святкує одна із найважливіших служб в системі органів внутрішніх справ – експертна служба. Хоча експерти-криміналісти були завжди в системі правоохоронних органів та лише 20 червня 2000 року Постановою Кабінету Міністрів України створена експертна служба Міністерства внутрішніх справ України.

Історія науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Чернівецькій області невід’ємна від історичного родоводу органів внутрішніх справ Буковинського краю. Вперше експерти Буковинської міліції з’явилися в повоєнний час, тоді в складі науково-технічної групи були лише два спеціалісти – Олександр Хвильченков та Олексій Павлов. В 1963 році було створено науково-технічне відділення Управління охорони громадського порядку Чернівецького облвиконкому, до якого входили вже 5 експертів. На той час умови праці були нелегкими, у криміналістів був один робочий кабінет та фотолабораторія, важка ситуація була і з транспортом, неодноразово доводилось виїжджати на місце злочину на власних велосипедах, але не зважаючи на це, експерти з відповідальністю ставились до своїх обов’язків та обслуговували територію всієї області.

З часом для служби виділили приміщення, почали функціонувати фотолабораторії, поповнювалися колекції вогнепальної зброї та боєприпасів, поступово створювався музей з цікавими зразками та експонатами, стендами з розповідями про співробітників міліції, ветеранів, про резонансні злочини. Випускались інформаційні бюлетені, буклети та огляди інформативного характеру, що давало змогу проводити практичні заняття з дільничними інспекторами, працівниками розшуку та слідства по оглядам місць подій та вилученню слідової інформації.

Музей управління на базі експертної служби був незмінним місцем відвідування почесних гостей, керівного складу МВС СРСР та школярів і студентів.

З 1977 року по 2010 рік штатна чисельність експертного підрозділу збільшилась з 5 експертів до 72.

Колишні працівники пригадують цікавий випадок з портретної експертизи — «На початку 80-х років Комітет державної безпеки виявив, що директор одного із лісопереробних підприємств області під час війни служив у каральному підрозділі німецьких військ. На фотографії, яка слугувала речовим доказом, він стояв боком, що ускладнювало експертизу. Крім цього, директор був ще й членом бюро обкому партії, і помилка могла дорого обійтися. Після ретельного аналізу було встановлено, що на фотографії справді підозрювана особа. Підтвердилось це і в інститутських лабораторіях».

На початку 90-х років розпочалась комп’ютеризація підрозділу, з’явились перші персональні комп’ютери, які полегшили роботу експертів. З часом була введена в дію автоматизована дактилоскопічна інформаційно-пошукова система, яка періодично оновлювалась, при цьому кожне оновлення системи значно покращувало результати пошуку.

Колектив сектору дактилоскопічних досліджень продовжує ратну справу започатковану ще «живою легендою» експертної служби ветераном Великої Вітчизняної війни, Літвіном Василем Івановичем, який 50 років свого нелегкого життя присвятив роботі в міліції, 43 – з яких експертній службі. Саме він стояв у витоків становлення експертної служби в Чернівецькій області, ним були започатковані перші традиції професійного ставлення до роботи, створено імідж експертної служби. Василь Літвін був і залишається незміннім прикладом та еталоном офіцерської честі та гідності для усіх поколінь нашої служби, він завжди приймає активну участь в житті колективу НДЕКЦ.

На високому рівні здійснюється техніко-криміналістичне забезпечення розслідування та розкриття злочинів. За допомогою новітніх методів роботи та кваліфікованої допомоги криміналістів, працівниками карного розшуку та іншими службами УМВС розкрито чимало злочинів. Можна виділити випадок, коли 24 крадіжки з квартир були об’єднані за слідами знарядь злому, тобто розлом циліндрових механізмів замків. При затриманні громадянина «К» правоохоронці вилучили в нього розвідний ключ. В ході порівняльного дослідження було доведено, що циліндрові механізми замків розламані вилученим ключем. Сліди знаряддя розлому та вилучений ключ слугували основними доказами в цій кримінальній справі.

Співробітники НДЕКЦ при УМВС зібрали величезні довідкові колекції вогнепальної та холодної зброї, колекцію підроблених акцизних марок, підроблених грошей, різного роду документів, що дає змогу пришвидшити розкриття злочинів. Також налагоджена співпраця з експертними підрозділами інших областей України. Так, в травні 2007 року в одному із селищ Івано-Франківської області була скоєна крадіжка майна з помешкання місцевого жителя. При проведені перевірки слідів рук, буковинські експерти встановили, що крадіжку скоїв житель одного із передмість міста Чернівці.

Серед основних напрямків діяльності НДЕКЦ при УМВС є проведення експертиз і досліджень, забезпечення оглядів місць подій, комплексне дослідження транспортних засобів та оцінка їх ринкової вартості, виявлення зміни в ідентифікаційних номерах та документах, пошук та знешкодження вибухових пристроїв і речовин. На сьогодні експертами опановано 24 види криміналістичних та спеціальних досліджень.

За допомогою криміналістичних обліків і довідкових колекцій за 5 місяців 2010 року встановлено 47 осіб причетних до вчинення злочинів, а також особи 8 невпізнаних трупів.

Щорічно експерти залучаються в якості спеціалістів до проведення близько 3500 оглядів місць подій.

Загалом, експертний підрозділ Буковини пройшов досить цікавий шлях свого становлення та розвитку, що триває до сьогоднішніх днів, зазнаючи постійних змін та перетворень.




Джерело: Кароліна Соловей, Сектор зв’язків з громадськістю


Ключові слова: НДЕКЦ УМВС Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини