Чи будуть зростати цііни на квартири у 2010 році?

- 02.10.2010 11:23
Чи будуть зростати цііни на квартири у 2010 році?

На сьогоднішній день реальна пропозиція на ринку первинної житлової нерухомості Харкова складає 46 об'єктів, з них 16 здано в експлуатацію, решта - 30, загальною площею 608 048 кв.м, знаходяться на різних стадіях будівництва. Такі дані фахівців маркетингової служби ІБК "Авантаж".

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в прес-службі компанії, будівельні роботи відсутні лише на 7-ми майданчиках, тоді як станом на першу половину 2009-го року таких об'єктів було 26. Серед 30-ти об'єктів, що будуються, 7 будинків, загальною площею 126 700 кв.м, "заморожені". На 17 будівельних майданчиках, загальною площею 345 840 кв.м, відзначений мінімальний рівень діяльності. Загальна площа решти 6 об'єктів - 135 508 кв.м.

У Харкові посилюється тенденція збільшення попиту на житлову первинну нерухомість, що підтверджує активний догляд з ринку в квітні-травні 2010 року 5-ти житлових об'єктів із загальною площею 103 200 кв.м, відзначають експерти.

Тим часом, в місті існує потенціал зростання пропозиції: крім 46 об'єктів, які пропонуються до продажу, на ринку первинної житлової нерухомості представлено 20 об'єктів загальною площею 651 700 кв.м, які не будуються і не продаються (знаходяться на нульовій стадії реалізації). Таким чином, можна припустити, що з подальшим збільшенням попиту на ринку, власники даних об'єктів зможуть знайти кошти для відновлення реалізації проектів.
Брак попиту на житло призвів до заморожування будівництва. Проте компанії сподіваються на виникнення дефіциту на первинному ринку житла і підвищення цін. Експерти вважають, що підірвана довіра до новобудов змістить попит на користь вторинного ринку нерухомості.

За даними Державного комітету статистики, в січні поточного року обсяг виконаних будівельних робіт скоротився на 24,1% порівняно з першим місяцем минулого. Причому в зазначений період 2009 року порівняно з 2008-м падіння становило 56,4%, пишуть "Экономические известия".

"Із заявлених до реалізації за останні два роки 5 млн кв м реалізується лише близько 1,2 млн кв м. При цьому з усього цього обсягу об'єкти вводитимуться частково впродовж ще кількох років", - коментує начальник служби маркетингу і продажів компанії Ukrainian Development Partners Олеся Романенко.

Так, за її даними, в столиці близько 200 будівельних майданчиків. На половині з них роботи припинені. Ще на 30% будмайданчиків будівництво ведеться, але повільними темпами або з перервами. Приблизно така сама ситуація і в регіонах. У Харкові, за словами директора департаменту стратегічного консалтингу і маркетингу компанії First Capital Наталі Долгової, за станом на початок 2010 року в ринковому обороті було близько 55 житлових будинків, які перебувають на різній стадії будівництва. З них активні роботи ведуться не більше ніж на 50% об'єктів.

У Дніпропетровську зводиться близько восьми будинків, що становить 30% від загальної пропозиції новобудов. У Запоріжжі роботи ведуться на шести майданчиках (30% від загального обсягу), а в Донецьку заморожено 10 об'єктів, на шести йде активне будівництво, а ще 18 будинків зводяться в уповільненому режимі. У Львові теж будівництво ведеться не більш як на 40% майданчиків.

"Високий відсоток припинених будівельних робіт призведе до виникнення дефіциту житла на ринку", - вважає гендиректор дніпропетровської будівельної компанії "Творець" Олександр Турчин. З ним погоджуються й інші опитані забудовники. Як аргумент вони наводять збільшення в січні продажів на 10% порівняно з січнем минулого року і уповільнення падіння цін. Наприклад, в Запоріжжі, за словами керівника відділу маркетингу АН "Арсенал" (Запоріжжя) Ольги Свириденко, порівняно з січнем 2009 р. ціна знизилася на близько 3%, а порівняно з січнем 2008 р. збільшилася на 9,3%, до 5-7 тис грн за 1 кв м в будинках бізнес-класу і 5-9 тис грн - в об'єктах класу "бізнес плюс".

Проте багато експертів вважають, що наразі про зростання цін говорити зарано. По-перше, забудовникам створюють конкуренцію спекулянти, які купили житло до кризи, на ранній стадії будівництва, і тепер прагнуть його реалізувати за цінами нижче ринкових. У Харкові, за словами Долгової, середня ціна житла економ-класу від забудовника становить 5,5 тис грн, бізнес-класу - 8,4 тис грн, преміум-класу - 10,5 тис грн. У спекулянтів купити квартиру можна дешевше на 10-20%, ніж у забудовника. По-друге, сьогоднішній покупець, купуючи квартиру, може розраховувати лише на свої заощадження, яких здебільшого вистачає лише на економ-сегмент.

Будь-яке підвищення спричинить відтік покупців на гнучкіший за ціною вторинний ринок. І по-третє, поточний рік загрожує стати рекордним з кількості банкрутств будівельних компаній. Це остаточно підірве крихку довіру українців до первинного ринку нерухомості. Купівлі здійснюватимуться в готових новобудовах або в об'єктах з найвищим ступенем готовності.

Що стосується добудови заморожених будинків, то зараз забудовники прагнуть закінчити об'єкти, де необхідна найменша кількість інвестицій. Останні будуть піддані реконцепції, щоб зменшити середню площу квартир, або й далі чекатимуть на допомогу держави.

Цьогоріч уряд обіцяв видати бюджетні гроші на добудову об'єктів зі ступенем готовності понад 50%. І якщо минулого року ДІУ викупило 5 тис квартир, то в цьому буде можливість купити в 2,5 разу більше - 13,5 тис квартир. При цьому ціна житла не зміниться і становитиме залежно від регіону від 2,5 тис грн до 4,2 тис грн.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів запропонував механізм компенсації збитків громадян, отриманих через невиконання забудовниками своїх зобов'язань. У разі банкрутства будівельної компанії держава виплачуватиме її інвесторам вартість квартир коштом бюджету. Втім, експерти сумніваються, що хоча б інвестори "Еліта-центру" отримають компенсацію, оскільки їх збитки обчислюються мільярдами гривень, а можливості бюджету мінімальні.


Ключові слова: ціна на житло прогноз

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини