Кількість квартр в оренді збільшилась учетверо

- 16.05.2010 08:31
Кількість квартр в оренді збільшилась учетверо

Спекулянти обвалили ціни на оренду житла
"Сьогодні власники не можуть збути нерухомість, придбану під час розкручування цінової спіралі. Вирішення проблеми - оренда. Вони виходять з демпінговими ставками, здають квартири і чекають їх подорожчання, щоб продати".

Фото tsn.ua

Криза на ринку нерухомості допомагає гостям столиці та киянам без власного житла заощаджувати на оренді. Ринок оренди залишається єдиним ринком, який не демонструє зростання цін.

За інформацією агентства нерухомості SV Development, кількість угод з оренди квартир у Києві в першому кварталі 2010 року знизилася більше ніж на 3% порівняно з першими трьома місяцями 2009 року. У компанії пояснили, що за цей період 2009 року було укладено 2 165 угод, а 2010 року - 2 094.

При цьому 2009 року сектор нерухомості демонстрував найгірші за останні п'ять років показники за кількістю укладених угод і на ринку продажів, і на ринку оренди.

Так, 2008 року у Києві була укладена 21 тисяча угод з оренди, у той час 2009 року - утричі менше. Такий показник виявися навіть скромнішим за підсумок першого кварталу 2008 року - 8 тисяч угод.

"Ринок оренди - це єдиний ринок, який ще падає. Пропозиція тут значно перевищує попит. Якщо у Києві й надалі буде такий попит і така пропозиція, ціни на оренду житла можуть зменшуватися в середньому на 3% на місяць", - припустив аналітик SV Development Сергій Костецький.

За словами експерта, правила на ринку сьогодні диктують орендатори. "Це зовсім не дивно, враховуючи значне перевищення пропозиції над попитом, яке спровокували ігри спекулянтів", - зазначив він.

Костецький підкреслив, що 60-70% пропозиції виставляються спекулянтами, які купували столичні квартири з ціллю перепродати їх дорожче.

"Зараз вони не можуть збути нерухомість, придбану під час розкручування цінової спіралі. Вирішення проблеми - оренда. Власники виходять з демпінговими ставками, здають квартири і чекають їх подорожчання, щоб продати", - пояснив він.

Думку аналітика підтверджує й статистика, за якою обсяг пропозиції за два роки збільшився учетверо. Якщо у січні 2008 року на столичному ринку оренди пропонували трохи більше 6 тисяч квартир, то у січні 2010 року - 26 тисяч.

При цьому в агентстві нерухомості "Благовіст" наголошують, що для сегмента економ-класу завжди притаманний дефіцит пропозиції. "Тут традиційно не вистачає квартир, оскільки попит на дешеве житло завжди великий", - підтверджує один з провідних фахівців агентства Світлана Виговська.

За даними київських агентств нерухомості, житло за ціною 300-500 доларів на місяць залишається найбільш популярним. Середня орендна ставка за однокімнатну квартиру економ-класу у Києві становить 295 доларів на місяць, двокімнатну - 425 доларів, трикімнатну - 515.

В цілому, на дешеве житло в столиці припадає 80% орендних угод, ще 15% - на бізнес-клас і тільки 5% займає сегмент "еліт".

За словами Виговської, найбільший обсяг пропозиції - у сегменті 1-2 тисячі доларів. При цьому дорожчі об'єкти, більше 5 тисяч доларів, нині теж у дефіциті.

Експерт пов'язує це із змінами у політичному житті країни. "Основна частина орендарів елітного житла зараз збільшується за рахунок представників політичної і бізнес-еліти із східної України і Росії", - зазначає вона.

У 2008 році, стверджує Виговська, основними замовниками фешенебельних апартаментів були іноземці.

"Недавно до нас звернувся клієнт з бажанням винайняти будинок за 10 тисяч доларів на місяць, але вибір таких об'єктів обмежений", - пояснює експерт.

За словами ж Костецького, подібних об'єктів вистачає. Так, на одній з центральних столичних вулиць Ярославів Вал здається квартира з дорогим ремонтом за 10,5 тисячі доларів. У тому ж ціновому сегменті пропонуються варіанти на вулицях Шовковична, Банкова, Богдана Хмельницького, Круглоуніверситетська.

У формуванні ціни оренди на ексклюзивні апартаменти визначальну роль відіграють місце розташування та якість ремонту.

"Площа об'єкта іноді взагалі не враховується. Так, невелика квартира площею 300 квадратних метрів у центрі Києва також може коштувати близько 10 тисяч доларів за рахунок дорогих меблів і ремонту", - запевняє Костецький.

При цьому у базі АН "Благовіст" можна знайти і дорожчі об'єкти, наприклад, будинок у Печерському районі вартістю 30 тисяч доларів на місяць. Втім, це, швидше, виняток із правил. "Оренда житла VIP-рівня коштує 10-15 тисяч доларів на місяць", - стверджує Виговська.

Більшість таких об'єктів - у центрі столиці. За межами Києва найбільшим попитом користуються котеджі в обухівському напрямку, каже експерт.

Подальший розвиток подій на столичному ринку оренди житла, вважають київські ріелтори, залежатиме від активності продажів нерухомості на вторинному ринку.

За їхніми словами, пожвавлення і зростання цін у секторі куплі-продажу спричинить перехід у цей сегмент більшості спекулянтів, що дозволить ліквідувати дисбаланс між пропозицією та попитом у секторі оренди.

Джерело: /www.epravda.com.ua/


Ключові слова: Оренда квартир статистика Киів 2010

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини