У Чернівцях відкрили Науково-культурний центр «Gedankendach»

- 13.05.2010 14:00
У Чернівцях відкрили Науково-культурний центр «Gedankendach»

«Оселя думок» - генератор креативу в Чернівцях

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Науково-культурний центр «Gedankendach» («Оселя думок») відкрився в Червнівцях. Його мета – спільна реалізація ідей, народжених в Україні, Німеччині, Австрії та Швейцарії.

Назва «Gedankendach» походить з лірики однієї з найвідоміших німецькомовних поетес Чернівців двадцятих років минулого століття Рози Ауслендер. У цій “оселі думок” під одним “дахом” реалізовуватимуться креативні ідеї та проекти у сфері культури, науки та освіти. Про це в інтерв’ю “Німецькій хвилі” розповіла культурний менеджер фонду Роберта Боша в Чернівцях Юдіт Штумптнер.

“Ми вибрали термін “Ґеданкендах”, бо ми можемо з його допомогою збудувати місток між німецькомовним минулим міста і сьогоденним культурним життям. Цим німецьким словом, що є може в цьому мовному просторі спочатку дещо дивнозвучним, хочемо висловити, що німецька мова є важливою і для культури, і для науки, тобто - для обох галузей нашого центру і відображає багато з того, що ми хочемо передати”, - каже Штумптнер.

Чернівці, університетBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чернівці, університет

Наука та культура - прерогативні

Метою роботи наукової частини центру “Ґеданкендах” є інтенсивніша співпраця вищих навчальних закладів з німецькими партнерами, створення можливостей обміну та стипендії для німецькомовних студентів і викладачів та пропозиції щодо наукових проектів з партнерами в німецькомовних країнах. Одним з найбільш важливих завдань центру є також розвиток культури, додала Штумптнер.

“Культурним напрямком діяльності центру є проведення сучасних та іновативних проектів культури та мистецтва з митцями Німеччини, Австрії та Швейцарії, які передають сучасну картину про ці країни і водночас захоплюють, особливо молодь, німецькою мовою та культурою”, - наголосила Штумптнер.

“Контактна адреса”

Ще одним завданням центру є стати “контактною адресою” для чернівецьких митців, людей з креативними ідеями, які мають намір щось цікаве створити, одне слово бути платформою для мистецького обміну між Україною і німецькомовними країнами. Водночас на найближче майбутнє центр має вже низку проектів: спільно з берлінським видавництвом аудіокниг Geophon створити віртуальну мапу звуків міста Чернівці та організувати семінар-тренінг для місцевих німецькомовних екскурсоводів.

Крім цього, за ініціативи Ґете-Інституту восени відбудеться велика виставка на тему “Сучасна книжкова ілюстрація”. Виставка мандруватиме Україною і її супроводжуватимуть воркшопи та лекції спеціально запрошених гостей.

Після семи років присутності у Чернівцях німецьких менеджерів культури Фонду Роберта Боша, нарешті вдалося створити центр, який інтенсивно залучає до роботи місцевих партнерів, каже Юдіт Штумптнер.

Німецько-українська команда

“Власне культурна робота влітку 2010-го року зовсім передасться в місцеві руки. І тому дуже цікаво спостерігати, як у співпраці німецьких й українських колег сформувалася нова команда, яка під цим “дахом” об’єднає і рухатиме вперед культурні й наукові цілі”, - наголошує Штумптнер.

Чернівці, на вулицях містаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Чернівці, на вулицях міста

Натомість директор Центру німецькомовних студій, начальник відділу міжнародних зв’язків Чернівецького університету Сергій Луканюк наголошує на спільних з німецькими університетами-партнерами грантах. Грантова політика центру буде прерогативна у найближчий час, каже Луканюк.

“Наш ректор повернувся з університету чеського міста Оломуц, де 50% бюджету університету складають надходження від грантів. У Чернівецькому національному університеті це можливо 2-3%, тобто - це є дуже важливий фактор, і цей фактор впливає якраз на міжнародний імідж університету. Не маючи студентів закордоном, стажування викладачів закордоном, науковців, які представляють університет закордоном, які роблять там певний внесок в розвиток європейської, світової науки, університет не буде виходити на міжнародний рівень”, - переконаний Сергій Луканюк.

Центр Gedankendach створений за підтримки Чернівецького університету, німецьких партнерів - “Менеджери культури Роберта Боша в середній та східній Європі”, Ґете-Інституту, Німецької служби академічних обмінів та посольства Німеччини в Україні.


Джерело: dw-world.de


Ключові слова: Оселя думок Чернывцы Черновцы

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини