Туніс: готелі, оздоровлення, клімат

- 12.05.2010 18:20
Туніс: готелі, оздоровлення, клімат


Туніс як оптимальний вибір для літніх вакацій

З початком літа більшість із нас перебирає варіанти відпусток. Сидіти вдома і нудьгувати на городі якось не хочеться. Тіло й душа тягнуться до моря. Але той Крим з лайновим сервісом за суперцінами вже не приваблює. Залишалися два запасні варіанти — Єгипет та Туреччина.. Ми вам розповімо як альтернативу - про Туніс.
Саме випала нагода відвідати цю країну з прес-туром. Тобто відпочинку було мало, але протягом тижня можна було провести розвідку туристичного потенціалу Тунісу. Хочу забігти наперед — Туніс це справді туристична бомба.

Поза готелем
Певна категорія туристів воліє весь термін відсидіти на морі. Повірте, не нудьгуватимете, навіть якщо вирішили обмежитися в пересуванні. Вдень на морі вам запропонують не тільки відмокати та засмагати, а й спокійно за дуже помірні ціни можна покататися на катері, зайнятися дайвінгом, віндсерфінгом чи політати на парашуті. Для дітей — спеціальні програми. Ввечері та вночі скрізь купа барів та ресторанів і нічних клубів, не гірших, ніж будь-де в Європі.

Оздоровлення

Хтось скаже, що відпочинок поблизу моря — це вже оздоровлення. Але так уже є, що слава туніських курортів у Європі ще й у такому виді оздоровлення, як таласотерапія. Кілька років тому рубрики світської хроніки в наших журналах були забиті враженнями зірок естради і кіно, що відкрили для себе таласотерапію. У перекладі з давньогрецької це означає «лікування морем» — саме те, що ми намагаємося по-аматорськи робити під час літньої відпустки.

Таласотерапія відрізняється від знайомих нам 8РА чи бальнеологічних процедур. Лікар визначає для вас необхідний курс лікування, який може тривати від 4 до 12 діб. Вам будуть призначені кілька процедур на день з використанням морської води, водоростей і морської грязі. Вода для центрів таласо-терапії видобувається за півкілометра від берега на глибині 6 метрів і прогрівається до +33 градусів. Завдяки мікроелементам, які організм одержує з води і водоростей, людина позбавляється втоми, хронічних порушень обміну речовин, серцево-судинних захворювань і нервових розладів. Дуже популярні курси лікування від ревматизму, артриту, нікотинної залежності, процедури омолодження.

На жаль, спроби організувати «центри таласотерапії» у Європі були невдалими — там немає ані унікального туніського клімату, ані свіжої морської води для гідро-процедур.

Торгівля
Туніс славиться оливами, солодощами, килимами, керамікою, вином. Бути в Тунісі й щось не купити на пам'ять фактично неможливо, тому кілька порад. Торгівля в Тунісі — це ніби національний вид спорту. Тут чітко розмежовані приватні та державні торговельні заклади. І в першу чергу це стосується фіксованих цін—у державних магазинах вони фіксовані, а от у приватників... А у приватників цін взагалі не існує. Тому ніколи не ведіться на ту ціну, яку вам запропонували з першого разу. Торгуйтеся до останнього і пропонуйте ту ціну, яку вважаєте оптимальною для вас. Інколи ціну можна збити в 5—10 разів. Для довідки: бажано мати при собі місцеві гроші динари. 1 долар — 1,25 динара. Причому курс у обмінниках коливається в межах 0,02—0,03 динара, тому сміливо міняйте гроші в будь-якому обміннику. У великих магазинах та ресторанах можна також розраховуватися кредитними картками.

Не тільки море
Але Туніс це не тільки море з шикарними готелями та пляжами. Для більш активних людей варто замовити кілька екскурсій (якщо ці екскурсії не внесли в турагентстві, то їх вам запропонують у будь-якому готелі). Ось тільки невеличка хроніка нашого прес-туру «місцями бойової слави».
З Середземної півночі ми подалися до півдня. Перша ж зупинка і відразу глиба історії—помпезний амфітеатр римської епохи у місті Ель Джем. Один з найбільших і такий, що зберігся найкраще. Тут вам розкажуть про давні гладіаторські бої й поведуть до підвалів, де власне ці гладіатори перебували. Кіномани будуть особливо вражені, бо саме тут знімався знаменитий фільм «Гладіатор» з Расселом Кроу в головній ролі. Часто в амфітеатрі відбуваються театралізовані шоу, тут також проводиться щорічний міжнародний фестиваль симфонічної музики. Ель Джем внесений до списку світової спадщини ООН.

Наступна за курсом Матмата, столиця берберів — корінного народу. Ще й нині бербери тут живуть у печерах чи норах, за що їх називають троглодитами («людьми, що живуть у норах»). Познайомитися з побутом трогаодитів нескладно — вони запрошують до себе цілі екскурсії, таким чином роблячи свій внесок у розвиток місцевого туризму і заробляючи собі на хліб. У печерах все аскетично: жінка в національному одязі меле зерно на дерев'яному млині, дитина повзає по домотканих килимах у спальні, чоловік довбає в стіні нову «кімнату». З господарства — дві курки, пара кіз, мішок з перцем і в'язанка часнику. Одним словом, не будинок, а музей під відкритим небом. Берберам приписують багато талантів, головний з яких — виліковувати своїми заклинаннями будь-які хвороби.
Крім того, Матмата це також кінематографічна місцина. Тут гори нагадують ландшафт Місяця і власне у Матматі знімалися серії знаменитих «Зоряних війн».
Далі на південь майже зникає рослинність і вже відчувається подих пустелі.

Коли ваш маршрут зрештою досягає найбільшої оази — міста Дуз, ви розумієте, що наблизилися до пустелі впритул. На обрії кілометри піску, позбавленого будь-якої рослинності. Улюблена розвага туристів у Дузі—катання на верблюдах і скакунах, поїздки на джипах і квадроциклах, польоти на дельтаплані. Один за іншим рушають у пустелю каравани туристів. Некваплива поїздка на одногорбому верблюді, у халаті бедуїна, при заході сонця і під спів погонича буде до душі будь-якій романтичній натурі. Якщо ж ви віддаєте перевагу адреналіну — вибирайте дельтаплан, що керується пілотом.

До речі, готелі в Дузі попри те, що за вікном пустеля, дуже пристойні — з тими ж таки басейнами, ігровими майданчиками та чудовою кухнею.
Далі маршрут знову йде на північ країни. Він проходить фактично дном величезного висохлого соляного озера. Навколо траси можна помітити окремі червоні та блакитнуваті калюжі — це все, що залишається від озера, якщо довго немає дощу. До самого обрію видно лише кілометри пустелі, вкриті сіллю. Сонячні промені відбиваються в кристалах, заломлюються і звідси виникають міражі. Це чіткі зображення, які спостерігає вся група, а не окрема людина.
Ближче до вечора, коли спадає спека, настає час для однієї з найпопулярніших екскурсій — поїздки на джипах по пустелі. Маршрут явно запозичений в «американських гірок». Під акомпанемент арабської музики ви будете спускатися зі стрімкої піщаної гори, підніматися на височини перпендикулярно земній поверхні й повертати на двох колесах. Крім екстремальної їзди, вам також запропонують і ще одну екскурсію — на знімальний майданчик уже згаданих «Зоряних війн». Голлівудські режисери після зйомок фільму залишили тут свої габаритні макети ракет та космічних будівель, а місцеві зробили з цього туристичну мекку.

Взагалі екскурсій тут багато. Це і поїздка на старовинному потязі до туніських каньйонів та величавого водоспаду. Це і відвідини міста Керуан, яке ще називають столицею килимових виробів, та ряд інших екскурсій.

Столиця
Столиця Тунісу однойменна з назвою країни. Власне це гарне і доглянуте місто зі всіма відповідними інфраструктурами. Однак навколо самої столиці є дві перлини, які просто обов'язково потрібно відвідати. По-перше, це—Карфаген.
Могутній Карфаген процвітав п'ять сторіч у першому тисячолітті до нашої ери. Він підкорив собі південну Іспанію, Канарські острови й острови нинішньої Італії, однак довге суперництво з Римською імперією закінчилося для Карфагена смутно: він був повністю зруйнований. Потім римлян у цих місцях змінили Візантійська й Османська імперії. Те, що відкрито погляду туристів, — це публічні лазні Карфагена, щось на кшталт сучасних «фітнес-центрів». Дивують і розмах, і інженерна думка, і архітектурні ідеї.
Поруч з Карфагеном розташоване біло-блакитне місто художників Сіді Бу Саїд. Фактично вся центральна вулиця міста це суцільна виставка-продаж сувенірів та художніх виробів. Це одне з най-мальовничіших міст узбережжя, де з кафе на вершинах відкривається чудова панорама. Тут приємно сидіти і пити традиційний солодкий м'ятний чай або свіжовичавлений апельсиновий сік, який у Тунісі продають за ціною кока-коли.
Одним словом, Туніс вартий уваги і щороку кількість українських туристів тут зростає.






Ключові слова: Туніс 2010 поради особливості

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини