Народний календар у травні

- 01.05.2010 16:13
Народний календар у травні

1 травня – Кузьми. У минулому вважалося, що це свято свійської худоби, адже на луках вже з’явилася зелена трава.
2 травня – Івана Старопечерника. Колись у цей день дівчата й молодиці виносили до ставків і річок сувої натканого за зиму полотна, замочували їх у воді, збивали прачами і висушуючи білили під яскравим парким сонцем, час від часу скроплюючи водою. Розпочинали цю роботу саме на Івана. У народі казали: «Прачі б’ють – Івана чуть».
5 травня – Луки-весняного. До Луки часто на селі вже ледве дотягували, кінчалися запаси хліба і ставало все більше голодно. Тому й говорили: «Дочекалися Луки: ні хліба, ні муки».
6 травня – Юрія або Георгія. Святий Юрій здавна вважався покровителем пастухів і захисником худоби, особливо корів. У цей день селяни виганяли худобу на пасовисько. Виганяючи з двору корову, стелили перед воротами червону крайку і слідкували: якщо корова не зачіпала крайку ногами, то протягом року не хворітиме і на неї не нападуть вовки-розбійники.
8 травня – Марка.У цей день в Україні має бути тепло, тому й кажуть: «На Марка небо ярке – на вулиці парко, а бабі жарко».
13 травня – Якова. Хоча уже виганяли на випас тварин, Але казали: «На Якова трава ніякова». Якщо у цей день буде теплий вечір і тиха зоряна ніч – буде гарне сухе літо, тепле й сонячне.
14 травня – Яреми, Єремія. У давнину на Яремин день казали: «Єремій, Єремій, про посіви розумій». На Яремин день і лінивий вже виходив в поле. Вважалося, якщо на Ярему день погожий, то й у жнива буде сонячно, а коли негода – буде сувора зима. Господар, який сіяв у цей день, не давав у позику ні грошей, ні зерна, ні шматка хліба, бо не вродить гарний хліб на його полі того року.
15 травня – Бориса і Гліба. Борисів день. Святих Бориса і Гліба в народі чомусь вважали хліборобами, сівачами, тому й намагалися у цей день відсіятись. У народі цей день ще називали «солов’їним днем». В народі говорили: «Соловей співає, доки ячмінь колосу не має, а з’явиться колос – пропав голос».
16 травня – Тимофія. Колись в українських селах селяни зазвичай говорили: «На Тимофія велика надія». Якщо цього дня сонячно й тепло, то така погода буде і в кінці місяця.
18 травня – Ярини-розсадниці. Господині починали висаджувати розсаду капусти на городах, бо вже стає по-справжньому тепло. У народі казали: «Прийшли Ярини – не закривай сіни». Тобто цього вечора можна було ходити у гості, разом посидіти за столом.
19 травня – Йови-огірочника або «огірковий день». З цього дня селяни сіяли огірки, квасолю, горох, боби. Вважалося, що коли вранці роса, а вдень ясна погода – буде добрий врожай городини.
21 травня – Івана. Свято ще називали у народі Івана Пшеничного. Добрі господині випікали цього дня пиріжки з печінкою, картоплею, капустою, квасолею, сушеними грушами, калиною і щедро пригощали ними жебраків, богомольців, що йшли на прощу і взагалі подорожніх.
22 травня – Миколи-весняного. У народі кажуть: «До Миколи не буде тепла ніколи», «Як не побачиш до Миколи колосу, то буде плачу й голосу».
23 травня – Симона (Семена) Зилота. Семенове золото, Миколин день. На Зілоту знахарки збирали лікарські трави, бо тоді вони мали найбільшу силу. Зілля заготовляли до схід сонця. На Зілоту годували корів жовтими квітками й травою, щоб молоко й масло було жовтим. Зібране у цей день масло вважалося чудодійним і його зберігали для дітей.
24 травня – Мокія-мокрого. Якщо на Мокія мокро, дощ чи туман – все літо буде дощовим і мокрим, а за все літо повинно було бути сорок дощових днів. А ще Мокія вважали володарем грому і тому намагалися задобрити його молитвами, щоб не нашкодив.
27 травня – Ісидора. У народі казали: «Теплий Сидор – тепле літо». Третій термін садіння огірків. Якщо день погожий, то й урожай буде щедрим, якщо ж холодний – то й огірковий рік буде голодний.
31 травня – Федота. Прийде Федот – останній лист розіпне. Коли на Федота на дубові верхівка з опушкою – будеш міряти овес діжкою.


Ключові слова: посівний календар травень

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини