Пігментні плями на обличчі - як лікувати?

- 20.03.2010 10:27
Пігментні плями на обличчі - як лікувати?

З віком у багатьох людей на шкірі з’являються пігментні плями. І хоча ці невеликі, плоскі коричневі утворення безпечні для організму, вони можуть псувати наш зовнішній вигляд. Тому ми вирішили розповісти про причини виникнення пігментних плям і методи боротьби з ними.

Причини виникнення

Як правило, розмір пігментних плям — від 1 до 10 мм у діаметрі, самі цятки мають нерівні обриси і колір від жовтуватого до темно-коричневого або навіть чорного кольору. Найчастіше пігментні плями з’являються на відкритих ділянках шкіри — руках, плечах, обличчі, зоні декольте.

Причин виникнення пігментних плям декілька.

Старіння шкіри. Такі плями називаються віковими (сенильними). З’являються зазвичай після 50 років.

Сонячні пігментні плями виникають у результаті інтенсивного сонячного опромінення. Саме тому, приймаючи сонячні ванни, так важливо наносити на обличчя, руки і груди крем з найвищим індексом захисту (не нижче 25).

На останніх трьох місяцях вагітності в деяких жінок з’являються цятки на чолі й щоках, їх називають «маскою вагітності». Зазвичай ці плями зникають протягом півроку після народження дитини, але в деяких випадках «маска вагітності» може «прикрашати» обличчя молодої мами і досить довгий час — аж до декількох років.

Плями фотосенсибілізації, як і сонячні плями, виникають після сонячного впливу. Але причина їхньої появи комплексна — це взаємодія сонячних променів і фотосенсибілізуючих (які підвищують чутливість шкіри до сонячного світла) речовин, до яких належать деякі групи медикаментів і рослинні есенції й олії, які містяться в парфумерії й косметиці. Тому, виходячи на відкрите сонце, постарайтеся не користуватися парфумами, одеколонами, пудрою й іншою косметикою. Також не рекомендовано перебування на сонці людям, які приймають антибіотики.

Іноді гіперпігментація шкіри може бути обумовлена різними захворюваннями організму: порушенням роботи ендокринних залоз (надниркових і статевих), захворюванням печінки і жовчовивідних шляхів, хронічною інтоксикацією й інфекцією, обмінними порушеннями, гіповітамінозом і т.д.

Всі види пігментних плям світлішають узимку і темніють після потрапляння на шкіру перших весняних промінчиків сонця.

Сьогодні існує безліч методів боротьби з пігментними плямами. Найбільш тривалого лікування вимагають сонячні й вікові плями — їх вивести найскладніше.

Способи лікування

Для успішного позбавлення від пігментних плям необхідно насамперед усунути причину їхньої появи. Правильний діагноз може поставити тільки лікар-дерматолог. Лікування пігментних плям, викликаних хворобами, без лікування самих хвороб може бути безрезультатним.

Рецепти народної медицини

При вживанні відбілювальних засобів треба пам’ятати: усі вони сильно висушують шкіру. Тому їх треба застосовувати обережно і не зловживати ними. Пам’ятайте, що рецепти, які містять фруктові кислоти, небезпечні для людей з алергією. Тому перш ніж наносити маски або робити примочки на обличчі, перевірте їх на тильній стороні ліктя. Всі відбілювальні процедури краще робити ввечері, перед сном, тому що після цього шкідливо з’являтися на сонце.

Відбілювальна маска

Змішайте 2 ч. л. пшеничного або рисового борошна з 1 ч. л. столового оцту і 1 ч. л. меду, щоб вийшла м’яка, схожа на пасту, маса. Маску накладайте на обличчя тонким рівним шаром. Через 15–30 хвилин її потрібно зняти сухим ватним тампоном і вмитися прохолодною водою.

Суміш проти «маски вагітності»

Змішайте 3 частини непастеризованого молока з 1 частиною розведеного спирту або горілки. Сумішшю протирайте пігментні ділянки шкіри обличчя.

Липовий чай

Щодня протирайте пігментні плями липовим чаєм, заварюючи 2 ч. л. трави склянкою окропу.

Медово-лимонні примочки

Сік одного лимона змішати з 2 ст. л. меду. Просочити сумішшю марлеву серветку, накладати на ділянку шкіри, тримати 15–20 хвилин. Після цього вмийтеся теплою водою. Суміш можна зберігати в холодильнику тиждень.

Маска з мигдалю

Ця маска добре допомагає при помірній пігментації. Для її приготування півсклянки зрілого мигдалю залийте 1 склянкою окропу, настояти 5 хвилин, потім воду злийте в ємність, мигдаль пропустіть через м’ясорубку. Додайте в нього сік половини лимона і 1 ст. л. перевареної води. Суміш розітріть до однорідної маси. Нанесіть її на пігментну пляму, а через 30 хвилин змийте мигдальною водою. Маски треба робити двічі в тиждень.

«Зелена» суміш

Змішайте в рівних кількостях подрібнене листя шпинату, щавлю, а також плоди і листя горобини. Пропустіть через м’ясорубку 3 ст. л. суміші й додайте 1 ст. л. кефіру. Ретельно перемішайте. Нанесіть маску на обличчя або шию на 25 хвилин. Змийте водою, розведеною молоком у пропорції 1:1.

Хрін з оцтом

Гарний відбілювальний засіб — натертий хрін, настояний на 8% розчині оцту в темному місці протягом 5–6 днів. Відфільтруйте і розбавте водою. Допомагає також сік хрону наполовину розведений з водою. 

Джерело: rivnepost.rv.ua


Ключові слова: пігментні пятна

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини