19 сiчня святкуємо Водохреще

- 19.01.2014 13:34
19 сiчня святкуємо Водохреще

    Водохреще (Йордан або Богоявлення) – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. Це хрещення Ісуса Христа у річці Йордан. У давнину до цього свята жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися».

 

Ісус охрестився, хоч не мусив

     Священик греко-католицької церкви отець Дмитро Винник розповідає: Йордан, як і Різдво, починається надвечір’ям. Увечері, 18 січня, настає другий Святий вечір, на який також готують кутю, щоправда, її в народі називають «голодною». Це тому, що вже немає такого розмаїття страв та великої кількості колядок, як на Різдво. Цього вечора щедрують, тому його ще кличуть Щедрим.

     І хоч наїдків на столі не так багато, проте за значенням Водохреще не поступається Різдву. Воно починається великими богослужіннями, у яких згадують річку Йордан і хрещення Івана Хрестителя, котрий був предтечею, цього свята.

     Свята тайна хрещення змиває з душі кожного первородний гріх. Охрестившись, ми отримуємо благодать Янгола-хоронителя. Людині прощаються всі гріхи, навіть якщо вона проходить обряд в дорослому віці. Ісус Христос не був до цього зобов’язаний, проте, аби «сповнити всяку правду», попросив Івана Хрестителя охрестити його у річці Йордан.

     Водохреще також називають Богоявленням, тому що під час хрещення на Ісуса зійшов Дух Святий у вигляді голуба, а з неба почувся голос: «Це Син Мій улюблений, Його слухайте, на Ньому є Моє уподобання». Вважається, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці, адже з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

    Від цього часу починається публічне життя науки Євангелія, каже отець Дмитро, бо досі Ісус вів потаємне життя зі своєю родиною – дівою Марією та старцем Йосипом – у Назареті. Після хрещення у Йордані він починає проповідувати, вибирає собі учнів-апостолів.

Йорданська вода – для зцілення і рум’яних щік

     Ще одна йорданська традиція – це освячення води. Її святять двічі – ввечері, напередодні Водохреща, в церкві та в день свята – на вулиці. Як правило, рушають до річки чи озера, вирубують із льоду великий гарний хрест (у давнину його ще поливали буряковим квасом, від чого він ставав червоним) і там освячують воду.

     Чин освячення води – це одне з небагатьох чудес, яке вчиняє свята церква за повелінням Господнім. Йорданська вода зберігається дуже довго, не псується. Через освячення вона повністю змінює свою структуру, стає подібною до талої води, запевняє отець Дмитро. А тала вода, своєю чергою, за структурою нагадує ту, з якої складається людський організм. У церкві йорданську воду зберігають цілий рік. Нею здійснюють святі тайни хрещення, різні благословення, освячують паску.

     – Можна сказати, що церква трішки прирівнює воду, освячену на Водохреще, до святого причастя, – розповідає отець Дмитро Винник, – бо люди завжди йшли на службу Божу натщесерце, навмисне нічого не споживали, щоб причаститися йорданською водою. Тому що вона дарує здоров’я душі й тілу, є цілющою і допомагає людині в усіх потребах.

      Принісши додому йорданську воду, господар освячує нею будинок, іде до худоби, виливає трошки в криницю, проганяючи таким чином із домівки всіляке зло. Натомість дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі та вмивалися, аби щоки були рум’яними.

     Скептики схильні вважати, що священик опускає у воду срібний хрест, і через це вона не псується і набуває лікувальних властивостей. Однак отець Дмитро упевнений, йорданська вода здобуває таку силу через благодать Духа Святого. Та й рідко котрий священик має срібного хреста…

Купання в ополонці не позбавить гріхів

     Народний звичай купатися на Водохреще в ополонці існує з давніх-давен. Вважається, що той, хто викупався, змиває з себе всі гріхи. Отець Дмитро пояснює – це не зовсім так, і радить не плутати матеріального з духовним.

    Купання в ополонці не має нічого спільного з церковними традиціями. Можна купатися кожен день і очищувати своє тіло, але душа як була брудною, так і залишиться, якщо людина не покається. А це означає повну зміну способу життя, способу думання, вчинків і так далі.

Народні прикмети

 Іде лапатий сніг – на врожай.

Якщо похмуро – хліба буде вдосталь.

Якщо зоряна ніч – вродять горіхи і ягоди.

Коли на Водохреще випав повний місяць – бути великій воді.

Удень іде сніг – на врожай гречки: вранці – ранньої, вдень – середньої, а ввечері – для пізньої.

Під час освячення води йде сніг – добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Джерело: Фото : gazeta2.ru/


Ключові слова: Водохреще, Йордан, Богоявлення

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини