Чернівецькі підприємства оцінюють свій фінансово-економічний стан позитивно

- 26.01.2010 11:35
Чернівецькі підприємства оцінюють свій фінансово-економічний стан позитивно
 

Прес-служба управління Національного банку України в Чернівецькій області повідомляє, що чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку ними поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні проведено у листопаді 2009 року.

Було опитано 1245 підприємств в усіх регіонах країни, в тому числі в Чернівецькій області - 15 підприємств, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників. У ІV кварталі суттєво покращились як макроекономічні очікування підприємств, так і очікування щодо перспектив власного розвитку, хоча жодні оцінки не досягли докризового рівня.

Згідно з результатами опитування, респонденти зберегли оцінку власного поточного фінансово-економічного стану на рівні попереднього кварталу, баланс відповідей (різниця між відсотком позитивних та негативних оцінок) склав (-18,6%). Частка підприємств Чернівецької області, які оцінюють свій фінансово-економічний стан позитивно, покращилась порівняно з минулим кварталом і з негативної -13,3% стає нейтральною (0%). Рівень залишків готової продукції у ІV кварталі зріс, інтенсивність використання виробничих потужностей незначно знизилась. Проте, підприємства АПК відзначають зниження рівня запасів та посилене використання виробничих потужностей, що пояснюється зростанням попиту та активним експортом агропромислової продукції.

Вперше за останні п`ять кварталів відновились позитивні очікування фінансово-економічного стану підприємств на наступні 12 місяців, баланс очікувань склав 6,6% проти (-2,0%) у попередньому кварталі. По Чернівецькій області баланс очікувань щодо подальшого покращення фінансово-економічного стану респондентів у наступні 12 місяців збільшився на 26,6 в.п., і склав 33,3 %. При цьому респонденти підприємств промисловості прогнозують покращення фінансово-економічного стану третій квартал поспіль. За прогнозами респондентів, обсяги реалізації зростатимуть як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Респонденти Чернівецької області очікують продовження уповільнення темпів зростання обсягів реалізації, баланс очікувань залишається негативним -20,0%. Оцінки щодо спаду інвестиційної активності продовжили пом'якшуватись другий квартал поспіль, респонденти промислових підприємств очікують зростання інвестицій в обладнання та інвентар, а добувної промисловості - і у будівництво також. Респонденти Чернівецької області покращили очікування щодо інвестиційної активності. Баланс очікувань інвестицій у будівництво збільшився на 3,2 в.п. і склав 4,3%, в обладнання, інструмент та інвентар зріс на 30,8 в.п. і склав 23,1%. Зростання зайнятості не очікується п'ятий квартал поспіль, але негативні очікування також пом'якшились. Респондентами Чернівецької області відмічено зростання зайнятості. Баланс очікувань зайнятості збільшився на 34,4 в.п. і з негативного став позитивним 7,7%.

У наступні 12 місяців, за очікуваннями респондентів, інфляційний тиск не посилиться. Очікування щодо зростання цін на покупні товари і послуги та на продукцію власного виробництва послабились, хоча витрати на виробництво зростатимуть. Зростання цін на сировину і матеріали та на енергоносії залишаються найвпливовішими чинниками змін вихідних цін та найважливішими стримуючими факторами зростання прибутку підприємств. Стабілізація курсу гривні у ІV кварталі сприяла зменшенню оцінки впливу знецінення гривні на зростання прибутків підприємств, але вплив обмінного курсу на вихідні ціни зберігся на високому рівні. Респонденти Чернівецької області посилили очікування щодо зростання цін на покупні матеріали, проте очікують зниження цін реалізації. Найважливішими стримуючими факторами збільшення доходу підприємств є знецінення гривні, зростання цін на сировину і матеріали та зростання цін на енергоносії. Вартість сировини і матеріалів, енергоносіїв та курсові коливання гривні стали основними негативними факторами зростання рівня відпускних цін.

Респонденти прогнозують зростання потреби у запозичених коштах. В умовах погіршення доступу до банківського кредиту, який відмічається сьомий квартал поспіль, частка респондентів, які планують брати банківські кредити, практично не змінилась (знизилась на 0,2 п.п. до 46,3%), по Чернівецькій області потреба у позикових коштах порівняно з минулим кварталом зменшилась на 11,9 в.п. і склала 21,4%. Використання кредитних ресурсів як підприємствами України, так і підприємствами нашої області, найбільше стримують високий рівень відсоткових ставок за кредитами, надмірні вимоги до вартості застави, короткі терміни кредитування та недосконалість інструментів механізмів застави. Вплив фактору курсових коливань послабився.

Інфляційні очікування суттєво знизились: у наступні 12 місяців зростання споживчих цін прогнозується респондентами на рівні 15,1% проти 17,5% у попередньому кварталі, більше половини респондентів (52,9%) прогнозує, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців буде в межах 10-20%. Основними факторами зростання цін залишились політична та економічна ситуація. Оцінка впливу на інфляційні процеси обмінного курсу та дій НБУ знизилась. Інфляційні очікування по Чернівецькій області залишаються високими, Частка респондентів, які очікують зростання споживчих цін більше, ніж на 15% склала 73,4%. Серед факторів інфляції найчастіше називалась політична ситуація в країні та вплив фактору курсових коливань гривні.

Підприємства усіх видів діяльності суттєво послабили очікування щодо погіршення економічної ситуації в Україні у наступні 12 місяців. Частка респондентів, які у наступні 12 місяців передбачають спад економіки, продовжила знижуватись до 41,9% проти 48,8% у ІІІ кварталі 2009 року. Оцінка перспективної загальноекономічної ситуації респондентами Чернівецької області й надалі сприймається песимістично, очікування IV кварталу покращились на 13,3 в.п. порівняно з попереднім кварталом, проте баланс відповідей залишився негативним -46,7%. Оцінки щодо стабільності курсу гривні суттєво покращились: незмінність курсу гривні до долару США прогнозують 33,3% респондентів проти 16,5% у ІІI кварталі. Респонденти нашої області й надалі очікують знецінення гривні до долара США та євро, баланси очікувань залишились різко позитивними і становлять 86,7% та 93,3% відповідно.



Ключові слова: підприємства Чернівців

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини