Другий тур виборів. Прогноз з Буковини

- 19.01.2010 18:43
Другий тур виборів. Прогноз з Буковини

Другий тур; ВИРІШАЛЬНИЙ!

Не дуже полюбляю, чесно кажучи писати про політику тим більше про сучасну мені імпонують інші теми це історія, краєзнавство, архівна справа, але наше сьогодення напевно буде знаковим у наші новітні історії України. Бо саме цей момент сьогодні залежить від нас з вами. Кого будемо вибирати у другому турі?

Підсумовуючи перший тур, Юлія Тимошенко проголосила одну з найпіарніших у своїй концептуальній довершеності фраз нинішньої виборчої кампанії: "Рука Януковича ніколи не опиниться на Пересопницькому Євангелії!"

Тобто можна говорити про те, що Тимошенко відкрилася для нових домовленостей!

Зрозуміло, що про механічне злиття голосів скажімо Тигіпка, Яценюка чи Ющенка не йдеться. Тут вже навіть не йдеться і про цивілізаційний вибір – прозахідний вектор у механічному перерахунку переміг остаточно й безповоротно. На рівні декларацій, то безперечно. Тепер потрібно довести перемогу про європейської політики тією ж таки про європейською практикою.

Насамперед йдеться про питання перетікання голосів від кандидатів, які займали місця з третього по восьме. Тимошенко, з моєї точки зору, може розраховувати на дві третини голосів Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока, Анатолія Гриценка і, частково, Володимира Литвина. Водночас, мені видається, що близько 70% голосів, відданих за Сергія Тігіпка, у другому турі перейдуть до Віктора Януковича.

За рахунок цього перетікання ми все одно матимемо той паритет, який є за підсумками першого туру. Тобто різниця між Тимошенко і Януковичем все одно збережеться на рівні 8-10%. Тому, з моєї точки зору, головним чинником стратегії насамперед Тимошенко буде гра на мобілізацію виборців, тобто на збільшення явки в другому турі. Саме тут у Тимошенко є значно більший мобілізаційний ресурс. Тому що якщо проаналізувати явку, то суттєве збільшення явки у другому турі можна очікувати від виборців Тимошенко у центральній Україні, Києві та частково у західній Україні.

Мені видається, що потенційний виборець Тимошенко у центральній і західній Україні і в Києві є тим виборцем, який може більш організовано прийти на дільницю у другому турі і таким чином вирівняти той розрив, який існує сьогодні між Тимошенко і Януковичем.

Якщо така стратегія буде обрана, то ключовим у питанні, чи визнає кандидат, який програє, переможця у другому турі, буде величина різниці між Тимошенко і Януковичем. Мені видається, якщо вони програють один одному в межах трьох-чотирьох відсотків, то результати виборів напряму залежатимуть від рішень судів.

Якщо результати другого туру виявлять переможця з різницею у 5-7%, то можна з більшою очевидністю говорити, що переможений кандидат буде змушений визнати перемогу свого опонента. Тобто головна битва у другому турі розгорнеться за мобілізацію електорату і, можливо, за різницю між кандидатами. Якщо різниця буде в межах 7%, то я прогнозую, що вибори будуть визнані. Якщо ж різниця буде меншою, то, думаю, ми матимемо продовження політичного конфлікту, який розгортатиметься у судах.

Що ж стосується можливих домовленостей Тимошенко з Тігіпком за його голоси, то, думаю, сьогодні ілюзією є вважати, що навіть пряме звернення Тігіпка, Ющенка чи Яценюка до своїх виборців забезпечить перетікання голосів на 90%. Такого перетікання не буде. 30% виборців Тігіпка, Яценюка та Ющенка або не підуть на голосування у другому турі, або будуть голосувати проти обох кандидатів.

Треба також розуміти специфіку виборця зі схожу України, який голосував за Тігіпка. Якщо, голосуючи за Сергія Тігіпка, він шукав альтернативу Януковичу, то безпідставно говорити, що у другому турі цей виборець віддасть голос на користь Тимошенко. Будь-які переговорити Тимошенко з Тігіпком не дадуть бажаного результату. Тому, швидше за все, Сергій Тігіпко не ризикне закликати своїх виборців голосувати за когось із кандидатів, які вийшли у другий тур.

Що ж стосується можливих переговорів Тимошенко і Януковича щодо порозуміння і примирення, то вони можуть мати місце лише в тому випадку, якщо після другого туру політична ситуація зайде у глухий кут. Тобто коли не буде чіткого переможця виборів. Відповідно судова тяганина змусить Тимошенко і Януковича сісти за стіл переговорів. До того моменту, доки кожен з них зберігає шанси на перемогу у другому турі, такі переговори є неможливими.

Які ж кроки є в резерві Тимошенко? Окрім такого, що сам напрошується, механістичного об’єднання голосів тих кандидатів, хто не о щасливився фіналом, очевидно що потрібно буде вести роботу з крайовими лідерами громадської думки. Це те поле, де руки Тимошенко розв’язані набагато більше для маневру аніж руки Януковича.

По суті у Януковича на сьогодні лише один здобуток – це Закарпаття. Здається Віктор Балога вирішив розміняти власну партію ЄЦ на власне політичне довголіття під парасолькою Януковича.

Адже перспективи крайових еліт в унітаристському проекті Тимошенко саме закарпатцям видаються менш вигідними, ніж у федералістському проекті Януковича. Саме цей федералізм, хай іще не проголошений виборчою доктриною, але технологічною тінню йдучи по п’ятах Януковича, він таки випірне як чорт з табакерки, що в кінцевому результаті збурить державницьке середовище і зробить центр України справжнім політичним центром.

Що ж стосується того, чи можуть Тимошенко і Янукович між собою домовитися, аби вийти із патової ситуації, то досвід попередніх років показує, що Юлія Володимирівна добре домовлялася з Януковичем щодо конкретних голосувань, а ось домовленості щодо широкої коаліції виявилися неуспішними. Я думаю, що вони далеко зайшли в своєму протистоянні і їм буде дуже складно домовитися, аби одна сторона вірила іншій. Сьогодні рівень недовіри між кандидатами є дуже високим. Тому я думаю, що вони не зможуть домовитися між собою.

Але інтрига тільки починається. І ми з вами будемо учасниками цього виборчого шоу.

З іншого боку на мій погляд ці два кандидати один одного вартують - великі аферисти та гучні скандалісти. Але третього нажаль нам не дано.

Степан Карачко, виборець


Ключові слова: прогноз вибори другий тур Чернівці Чернівецька область

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини