Правила голосування не за місцем прописки. Вибори 2010 поради

- 12.01.2010 08:12
Правила голосування не за місцем прописки. Вибори 2010 поради


Якщо людина не зареєстрована за адресою проживання:

Виборча адреса і адреса реєстрації (прописки) – це різні речі. Вони можуть і не збігатися. Під час складання реєстру виборців ми опираємося на дані паспортних столів. Але є чимало громадян, які будуть голосувати не за місцем прописки. Це військовослужбовці, які мають право голосувати, бездомні. Крім того, кожен громадянин має право проголосувати не обов’язково у своєму населеному пункті, а й в будь-якому іншому. Якщо він документально зможе підтвердити свою відмінну від прописки виборчу адресу.

Якщо людина перебуває у тривалому відрядженні, вона може звернутися до місцевого відділу ведення реєстру виборців. На підставі посвідчення про відрядження і виписки з готелю про поселення відділ внесе цього виборця до списку за іншою адресою.
Однак коли йдеться про коротке відрядження, наприклад, на кілька днів, то краще звернутися безпосередньо до дільничної виборчої комісії.

Хто вносить зміни до списків виборців?
Коли людина постійно мешкає не за місцем прописки, краще вирішити це питання у відділі державного реєстру виборців.Право внести виборця до списку мають і відділ державного реєстру, і дільнична виборча комісія. Однак коли йдеться про короткотривале відрядження, слід звернутися одразу до дільничної комісії.
Якщо діти беруть до себе батьків похилого віку чи інших родичів, але не прописують їх, та коли проживають у громадянських шлюбів теж без прописки, або коли буває і тривала робота не за місцем постійного проживання.

В усіх цих випадках громадянин може голосувати, але для цього обов’язково треба підтвердити факт проживання за певною адресою. Зазвичай для цього приносять довідки від родичів чи з роботи. Підставою для зміни виборчої адреси також можуть бути документи про власність на квартиру чи будинок.

Якщо громадянин винаймає житло далеко від місця прописки, але не працює у цьому місті, йому доведеться їхати голосувати за місцем прописки.
У день виборів до списків включає лише суд

Наприклад, людина звертається із заявою до відділу ведення реєстру виборців у тому місті, де не прописан, який змінює його виборчу адресу. Далі новий відділ звертається до старого, щоби цього громадянина виключили зі списку виборців на тій дільниці, де він постійно зареєстрований.
Як громадянину потрапити до списку виборців?

До 10 січня виборці можуть звертатися до відділів ведення реєстру виборців чи дільничних комісій для внесення до списків.

До 16 січня 2010 року треба звертатися тільки до дільничної комісії, яка має право включити громадянина до списку виборців (якщо будуть для цього законні підстави) і повідомити відділ ведення державного реєстру.

Громадяни, які не можуть за станом здоров’я прийти на виборчу дільницю мають право громадяни голосувати вдома


Ключові слова: голосування правила виборів 2010

Коментарі (8)
Иван | 17.01.2010
Сегодня уже поздно решать что то...

Олег | 17.01.2010
Оксана- в вашем случае необходимо обращаться в суд-суды сегодня работают целый день , как и паспортные столы

Яна | 17.01.2010
Бланк заяви до реєстру http://reestr2009.org.ua/document/557_2009_d2.html

Яна | 17.01.2010
Якщо Ви змінюєте свою виборчу адресу, зверніться до органу ведення Реєстру за новою адресою з заявою про зміну виборчої адреси Всі адреси реєстрів всіх областей Украиїни: http://reestr2009.org.ua/kontakty.html#vedennya

Яна | 17.01.2010
Зміна виборчої адреси З введенням в дію Закону України „Про державний реєстр виборців” кожен виборець може за необхідності змінити виборчу адресу. Виборчою адресою виборця є адреса його житла або місця перебування виборця чи інша адреса, що замінює адресу житла виборця, яка є підставою для віднесення виборця до відповідної постійної виборчої дільниці. Виборча адреса виборця, як правило, визначається зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця, якщо виборець не звернувся до відповідного органу ведення Реєстру щодо іншої виборчої адреси. За мотивованим зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, аніж визначена за місцем проживання виборця. Виборцю доцільно змінювати свою виборчу адресу в разі, якщо він довгий час (понад півроку) знаходиться у відрядженні, або працює в іншому місці. Або ж виборцю точно відомо, що на час проведення виборів він перебуватиме не за місцем свого проживання. Увага! Процедура зміни виборчої адреси доволі тривала, тому зважте всі обставини перед тим, як звертатися до органу ведення Реєстру. Якщо Ви змінюєте свою виборчу адресу, зверніться до органу ведення Реєстру за новою адресою з заявою про зміну виборчої адреси.

Яна | 17.01.2010
Реєстр виборців Чернівецька обл. всі контакти http://reestr2009.org.ua/kontakty/chernivetska.html

Яна | 17.01.2010
Якщо в день виборів виборець буде знаходитись поза межами місця прописки, навіть в цьому разі він зможе проголосувати за певних умов. «Виборець має право шляхом звернення до органу ведення Реєстру з мотивованою заявою ініціювати визначення іншої виборчої адреси, аніж зареєстроване місце проживання та адреса його житла. Заява є обґрунтованою у разі, коли додані до неї документи або їх належно засвідчені копії підтверджують факти (фактичні обставини), що обумовлюють проживання виборця за вказаною ним адресою. Такими обставинами зокрема можуть бути працевлаштування виборця, у разі якщо місцезнаходження роботодавця належить до адміністративно-територіальної одиниці, в межах якої громадянин України просить визначити його виборчу адресу. Документами, що засвідчують проживання виборця за вказаною ним виборчою адресою, можуть бути зокрема довідка з місця роботи, трудова книжка, трудовий договір

Оксана | 17.01.2010
Бадь-ласка, вкажіть закон, на який Ви посилаєтесь в даній статті. Оскільки мені особисто відмовили на дільничної комісії, аргументуючи це тим, що я мала подавати заяву виключно у відділі ведення реєстру виборців і лише до 12 січня. А у відділі ведення реєстру виборців сказали, що заяву треба нести на дільничу комісію. В результаті замкнене коло і втрачений голос.

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини