У Чернівцях студенти сфотографують усі пам’ятки культури

- 11.01.2010 08:48
У Чернівцях студенти сфотографують усі пам’ятки культури

У Чернівцях проведено фотофіксацію 25 відсотків пам’яток та цінної забудови будівель історичного центру.
На виконання Комплексної Програми збереження історичної забудови Чернівців на 2009-2015 роки у місті розпочата робота з розробки кольорових розгорток площ, проведено фотофіксацію 25 відсотків пам’яток та цінної забудови будівель історичного центру. До проведення цієї роботи, яку заплановано значно активізувати у цьому році, залучатимуть під час виробничих практик студентів архітектурних факультетів політехнічного технікуму та національного університету ім.Ю.Федьковича. Про це повідомила начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова.

Торік у Чернівцях підготовлено до укладання 45 охоронних договорів на режим використання приміщень пам’яток архітектури (у 2006 році укладено 63 охоронні договори, у 2007 році – 76, у 2008 році – 33), за порушення вимог збереження історичного ландшафту до адміністративної відповідальності притягнуто 23 фізичних особи та підприємців, проведено обстеження технічного стану 75 будівель - пам’яток архітектури та цінної забудови міста, здійснено перевірки виконання ремонтно-реставраційних робіт приміщень пам’яток національного та місцевого значення ( Художнього музею на Центральній площі,10, Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім.О.Кобилянської на Театральній площі,1, Чернівецької обласної філармонії на площі Філармонії,10, Чернівецької філії Національного банку України на вул.Кобилянської,1 та ін.), підготовлено 183 примірники облікової документації на об’єкти культурної спадщини в електронному вигляді, проведено інвентаризацію та обстеження технічного стану пам’ятників монументального та садово-паркового мистецтва міста. Розпочата робота із систематизації необхідних матеріалів щодо створення Програми електронної бази даних та паспортизації пам’яток архітектури історичного центру Чернівців, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як пам’ятки архітектури місцевого значення, внесено 30 об’єктів культурної спадщини на вул.О.Кобилянської та 3 пам’ятки історії, пов’язані з життям та діяльністю письменників О.Кобилянської та Ю.Федьковича, місця їх поховань на території історико-культурного заповідника «Кладовища по вул.Зеленій». Інститутом «Укрзахідпроектреставрація» розроблено 4 історико-містобудівних обґрунтування реконструкції та реставрації об’єктів в межах історичних ареалів міста.

Спільно із вищим художнім професійним училищем №5 розпочата робота з відтворення втрачених елементів оздоблення фасадів в межах центрального історичного ареалу. На базі приватного підприємства “Реставраційні майстерні “Грац” створено банк інформації втрачених елементів архітектурного оздоблення пам’яток. Так, завдяки напрацьованим матеріалам силами дирекції Чернівецького обласного училища мистецтв ім. С.Воробкевича відновлено втрачені балконні кронштейни на будівлі пам’ятки архітектури на вул. П.Ончула, 6.

У міському бюджеті на 2010 рік буде передбачено кошти на розробку наукових обґрунтувань меж і режимів використання буферної зони номінаційного об’єкта ЮНЕСКО - Резиденції буковинських митрополитів Буковини і Далмації, викуп облікової документації пам’яток архітектури Чернівців, розробленої Львівським інститутом “Укрзахідпроектреставрація” та фінансування заходів “Комплексної програми збереження історичної забудови міста Чернівців на 2009 – 2015 роки”.
Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин та відділу охорони культурної спадщини доручено до 1 липня ц.р. розробити та підготувати на засідання сесії міської ради пропозиції щодо затвердження меж та режимів використання буферної зони номінаційного об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, до 1 квітня утворити координаційно-наглядову раду для забезпечення ефективного управління реалізацією Програми.

Спільно із Чернівецькою обласною організацією Національної Спілки архітекторів України заплановано також до 1 липня провести моніторинг щодо якості виконання робіт та підготувати пропозиції щодо призупинення дії ліцензій недобросовісним виконавцям робіт, а районним в місті радам доручено забезпечити відновлення втраченого ліпного декору при виконанні ремонтних робіт на фасадах будівель в межах історичних ареалів та передбачити участь представників відділу пам’яток архітектури при прийнятті та актуванні зазначених робіт.

На заходи енергозбереження Чернівцям потрібно майже 408 мільйонів гривень
Комплексну програма з енергозбереження Чернівців на 2010-2014 роки затвердила сесія міської ради. Обсяг фінансування цієї програми становить 407 млн. 900 тис. грн., у т.ч. 284,8 млн. грн. - це кошти Державного бюджету, 100,2 млн. грн. –міського бюджету, понад 1,8 млн. грн.. – власні кошти комунальних підприємств. Вже у 2010 році на виконання першочергових заходів програми передбачено спрямувати майже 71 млн. грн.
Завдяки реалізації заходів Комплексної програма з енергозбереження Чернівців на 2010-2014 роки планується досягнути:
- зменшення втрат паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах житлово-комунального господарства (на 2 - 2,5% щорічно);
- зменшення енергоємності продукції, робіт і послуг у сфері житлово-комунального господарства (щорічно на 3 - 5%);
- зниження питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах житлово-комунального господарства;
- забезпечення наскрізного обліку і контролю вироблення, транспортування та рівномірного споживання теплової енергії, питної води споживачами;
- 100-відсоткове оснащення об’єктів теплового господарства міста, житлового фонду, будівель і споруд комунальної власності сучасними вузлами обліку і регулювання з GSM зв’язком.
Зокрема, на ДКП «Чернівціводоканал» передбачається знизити споживання електроенергії шляхом проведення реконструкції насосних станцій (на 20-30%), очисних споруд каналізації ( на 15-20%), заміни дренажної системи фільтрів ( на 3-5%), санації та заміни водопровідно-каналізаційних мереж ( на 15-25%).
У МКП «Чернівцітеплокомуненерго» буде проведено енергоаудит кожного конкретного ланцюга «теплогенеруюче обладнання – теплові мережі – споживачі», здійснено модернізацію теплових пунктів, встановлено прилади обліку теплової енергії на котельних, теплових пунктах, впроваджено сучасну систему автоматизованого управління теплопостачанням з GSM зв’язком, а також автономне опалення у лікарнях, пологових будинках до 500 ліжко-місць, дитячих садочках до 160 місць, школах до 1000 учнівських місць, окремих житлових будинках відповідно до Схеми реконструкції системи теплопостачання Чернівців.
У житловому фонді комунальної власності для зменшення енергозатрат передбачено провести обстеження технічного стану житлових будинків з метою встановлення обсягу втрат енергетичних ресурсів та підготовки енергопаспорту кожного будинку, утеплення стін житлових будинків, влаштування пінополіуретанових покрівель, заміну теплових вводів з застосуванням попередньо ізольованих труб до житлових будинків, встановлення побудинкових приладів обліку споживання теплової енергії та холодної води з регуляторами та GSM зв’язком, впровадити енергозберігаючі світильники (установка світлодіодних ламп, фотореле та іншого обладнання для регулювання освітлення місць загального користування тощо).
На 10 відсотків заплановано також зменшити споживання електроенергії МКП «Міськсвітло» шляхом заміни у ліхтарях зовнішнього освітлення ламп розжарювання більш перспективними енергозаощадливими лампами. На 5,3% буде знижено споживання електроенергії тролейбусним управлінням за рахунок реконструкції контактної мережі та на 4% - за рахунок оновлення рухомого складу.
З усіма заходами Комплексної програма з енергозбереження Чернівців на 2010-2014 роки програми можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради.


Джерело: Пресцентр міської ради Чернівців


Ключові слова: історичні ареали міста Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини