Кутя на Різдво, правила святкування Різдва
- 04.01.2012 13:14
Із приходом пори Різдвяних свят ми поринаємо на три тижні у чарівний світ, створений уявою й фантазіями багатьох поколінь наших предків. Це світ, наповнений народними повір’ями, билицями та легендами про неймовірні чудеса та надприродних істот.
На Святий вечір у давнину збиралася вся родина, чужих не запрошували.Ті, хто постили, намагалися у цей день взагалі не їсти. Головним ритуалом Різдвяних свят в українців вважалася родинна вечеря на різдвяний Святвечір. Вона присвячувалася душам померлих родичів і предків, що, за народними віруваннями, приходили на цю "тайну вечеру". Прихід цих особливих адресатів пожертви досягався через їхнє закликання на трапезу. В гуцулів перед початком трапези на Святий вечір глава родини, ґазда, брав зі столу миску з усіма святвечірніми стравами й, передаючи її кому-небудь із домашніх, тут же, за столом, запрошував на вечерю "божих і грішних душ", з тим щоби "вони на тім світі так вечерили, йик ми тут".
Страви готувати особливим настроєм, з молитвою, добрими думками .
Обов’язково мали бути сіль та запалена свічка – символи щедрості та віри.
12 страв Святої вечері:
1. Кутя (пшениця, мед, горіхи, мак).
2. Узвар.
3. Вареники з капустою/картоплею/грибами/.
4. Смажена на олії риба.
5. Галушки зі сметаною.
6. Голубці з рисом та тушкованою морквою.
7. Салат із буряку.
8. Варена картопля з часником та олією.
9. Пиріжки з грибами.
10. Толчена квасоля.
11. Квашена капуста з солоними огірками
та цибулею.
12. Пампушки.
За стіл сідали, коли на небі спалахувала перша вечірня зірка – провісниця Віфлеємської зірки. Якщо небо того вечора рясно всіяне зірками – то добре нестимуться кури.
На стіл ставили одразу всі 12 страв. Свята вечеря починалася зі спільної молитви.
Найголовнішою стравою на Святвечір є кутя, тому починали з неї. Всі їли зі спільного посуду. Бо це спільна вечеря, яка має об’єднати родину.
Треба було обов’язково скуштувати всі 12 страв.
Світло у хаті і навіть на подвір’ї не гасили всю ніч – аж до світанку. Бо Христос не мав народитися у темряві.
Страви зі столу не прибирали, залишали їх на всю ніч. Вірили, що прийдуть вечеряти душі померлих родичів. Для них навіть ставили чисті ложки.
Після вечері навідувалися до хрещених батьків, сусідів, родичів, знайомих. На Різдво прийнято було колядувати – обходити оселі, виконуючи величально-вітальні пісні (колядки) і речитативні формули (віншівки). Група чоловіків, неодруженої молоді, дітей заходила на подвір'я кожної хати, славила господарів, бажала їм здоров'я, щастя, щедрого врожаю, достатку, за що отримувала певну винагороду. В основі цих обходів - магічна ідея «першого дня», згідно з якою побажання, висловлені на новорічні святки, мали здійснитися.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 24.04.2024 16:04
- 23.04.2024 10:14
- 23.04.2024 09:14
- 16.04.2024 10:32
- 16.04.2024 10:09
- 15.04.2024 13:56
- 05.04.2024 11:23
- 01.04.2024 13:10
- 01.04.2024 12:58
- 01.04.2024 12:48