Новорічні подарунки та шопоманія 2010

- 30.12.2009 16:54
Новорічні подарунки та шопоманія 2010

Криза кризою, але економити, відзначаючи Новий рік, на презентах, розвагах і святковому столі українці не будуть. За результатами дослідження, пересічний українець готовий поповнити свій "новорічний кошик" на 2,5 тисячі гривень – це в середньому на 300 гривень більше, ніж торік.

Чи може шопінг перетворитися на хворобу? Адже для чималої частки клієнтів це не лише передсвяткова необхідність, а й форма дозвілля.

Шопінг (відвідування магазинів і купівля товарів) є пострадянською реалією. У часи СРСР було не до шопінгів – встигнути б купити бодай щось, адже дефіцитом ставало будь-що: від імпортних телевізорів та холодильників до шкарпеток і зубних щіток.

Багатогодинне простоювання у чергах до всіляких ГУМів та ЦУМів можна було називати як завгодно, але не "шопінгом". Тепер інші часи, і в Україні непомітно й швидко прижилося слово, що походить від англійського "shop" (магазин), зазначає Вікторія Комийцева, філолог Київського університету імені Шевченка.

"В українській мові є слово купування, але форми "ня", "нь", "тя" вважаються тяжкуватими для сприйняття. Тому й засвоюються деякі іншомовні слова та входять в обіг. Зрозуміло, що не дуже бажане явище, коли мова перевантажується цими іншомовними словами: маркет, гіпер, супер, маркетинг...Але час ставить все на свої місця", – зазначила Вікторія Комийцева і додала, що в мові також існує поняття "мода", тому надалі вживатимуться лише актуальні й потрібні іншомовні слова.

Актриса Ольга Сумська шопінгом не зловживає, але, коли є час, нагодою користується. "Цілий день по магазинах не ходжу – це виключено. Я часто гастролюю, тому при нагоді ходжу по магазинах й дивлюся, що можна придбати. Я не люблю подарунки для господарства, я сама їх собі можу придбати. А коли дарують каструлі, сковорідки й пательні – це, мені здається, жахливо. Боже борони! Я подарую чоловіку те, що мені сподобається, головне, щоб йому підійшло: може, ювелірний виріб, шарфики він полюбляє", – сказала Ольга Сумська.

"Знижки 30 % " – такі написи із середини грудня можна побачити на вітринах багатьох харківських крамниць. Утім, це не новорічні, а традиційні розпродажі, про які магазини оголошують наприкінці кожного сезону, говорить покупець Олександра. Дівчина не вважає себе шопоголіком, але й не відмовляє собі у задоволенні зайвий раз пройтися по крамницях. Тому знає, що знижки перед Новим роком такі ж, як наприкінці весни або літа. Утім, і такі розпродажі рятують гаманець, коли треба купити необхідну і давно омріяну річ, або ж накупити подарунків, розповідає Олександра. "Мені було дуже приємно зайти до мого улюбленого магазину, де якраз був розпродаж. І я купила светр, на який дуже давно дивилася", – тішиться дівчина.

Окрім подарунку собі, святкові презенти вона вже придбала і для друзів. Зізнається: подругам даруватиме те, чим насолоджується сама – косметику. Замовляти її великими партіями у компаній-виробників почали ще наприкінці листопада. Сьогодні склади вже напівпорожні, розповідає представник американської косметичної компанії Аліна Коваленко. "На основному складі вже половини каталогу немає. Гель для тіла із блискітками, пудра – всі ці набори розкупили в першу чергу. Адже це дійсно красиво. Це те, чому зрадіє будь-яка жінка, це безпрограшний подарунок", – зазначила Аліна.

Та все ж вибрати косметику не так легко, говорить Аліна. Такий подарунок може не лише порадувати, а й засмутити.

Шопінг може принести радість, а може й перетворитися на хворобу, застерігає психолог Валентина Єфимова. За її словами, передусім людина має звернути увагу на те, як вона себе поводить у магазині. "Якщо у неї є почуття ейфорії, якщо в неї починають тремтіти руки, якщо вона не контролює свої дії, якщо вона не може вийти з магазину, не купивши якусь річ, – тоді вже можна говорити про залежність і про те, що варто звернутися до фахівця", – зазначила психолог.

На відміну від українців, більша частина жителів Латвії - 67% - збирається витратити на різдвяні подарунки менше коштів, ніж торік. Третина латвійців визнали, що витрачатимуть стільки ж, і лише 5% збираються витратити на різдвяні подарунки більше коштів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Ризі Людмила Пилип. У середньому латвійці мають намір купити подарунків на суму від 40 до 80 доларів.

З огляду на складне економічне становище жителі Латвії також переглядають список тих, кому дарувати. Перевага надається дітям. Зазвичай латвійці подарунки купують в останній момент, тому передсвятковий шопінг викликає скоріше стрес, ніж задоволення.

У подарунок латвійці хотіли б отримати підписку на журнал, подорож, символічні подарунки та речі, зроблені власними руками. Більша частина жителів Латвії, як на різдвяне чудо, чекають на відновлення економічного зростання в країні та звільнення від власних боргових зобов’язань.

Тим часом дослідження, проведене на замовлення однієї із британських торговельних мереж, показало, що передсвятковий шопінг може замінити заняття у спортзалі, повідомляє "Кореспондент". Виявляється, півторагодинні мандрівки магазинами спалюють порцію калорій, як від склянки вина. А двогодинний шопінг-марафон може "покрити" порцію тортика. До речі, третина британців витрачає на магазини більше трьох годин, купуючи подарунки до Різдва, повідомляє Радіо Свобода.

Джерело: kolomyya.org/


Ключові слова: подарунки 2010 новий рік

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини