Як правильно пити каву?

- 24.12.2009 10:55
Як правильно пити каву?

Кожен з нас не один раз стикався з бажанням перебороти ранкову сонливість або вечірню дрімоту. Для того щоб збадьоритися, ми вже за звичкою тягнемося до стакана міцного чаю або чашки кави. Ефект досягається завдяки вмісту в цих напоях речовини - кофеїну. Так що ж це за речовина і як вона насправді впливає на наш організм?

Кофеїн це алкалоїд, який міститься в листках чаю (до 4%), насінні кави (до2%), горіхах кола (до 6%), бобах какао (до4%). Як бачимо, ця речовина в природі поширена достатньо широко. Для медичних цілей, проте, кофеїн одержують синтетичним шляхом.

З медичної точки зору кофеїн - це класичний психомоторний стимулятор. Він має властивість порушувати нервову систему, зменшувати відчуття втоми, збільшувати психічну активність, проганяти сон. Проте слід мати на увазі, особливо спортсменам, що фізичну активність кофеїн не підвищує, а, навпаки, знижує.

Збудлива дія кофеїну пов'язана з його здатністю блокувати рецептори адреналіну-гальмівного медіатора центральної нервової системи. Кофеїн знижує чутливість нервових клітин до адреналіну і таким чином, опосередковано, здійснює збуджуючу дію. Кофеїн, проте, здатний надавати і пряму збуджуючу дію. Як і інші метилксантини, він блокує фермент (фосфодіестеразу), який обмежує проведення (передачу) нервових імпульсів до клітин. У результаті, будь-який збудливий сигнал починає діяти на нервові клітини сильніше. Якщо з кофеїном переборщити, то може розвинутися виражене психомоторне збудження (збудження психічної і діяльної сфери).

На зорі нашого століття кофеїн використовувався у великих дозах для провокації симптомів захворювання у психічно хворих. Одночасно з центральною нервовою системою кофеїн збуджує і вегетативну (яка іннерує внутрішні органи). Зростають частота і сила серцевих скорочень, підвищується секреція шлункового соку, посилюється потовиділення, підвищується температура тіла і т.д. Артеріальний тиск не змінюється, оскільки кофеїн хоч і стимулює викид судинозвужуючих чинників, одночасно стимулює і викид судинорозширюючих. Крім того, кофеїн має сечогінну дію, що в свою чергу, не допускає підйому артеріального тиску. Після прийому кофеїну (кофеїновмістимих напоїв) поліпшується самопочуття, з'являється відчуття бадьорості, активізуються м'язові процеси і рухова сфера. Комплексні дослідження впливу кофеїну на працездатність показали, що після одноразового його прийому підвищується концентрація уваги і м'язова сила, що проявляється моментально. Поряд з цим відбувається зниження всіх видів витривалості і збільшується споживання кисню, а це вже несприятливо позначається на серцевому м'язі. Судини серця не завжди можуть забезпечити адекватний кровопотік і постачання серця киснем. Погіршується переносимість високих температур, але поліпшується переносимість холоду. Це викликано різким підвищенням інтенсивності обміну речовин. Кофеїн дещо знижує згортання крові, підсилює сечовиділення, активізує процеси тканинного окислення. При цьому посилюється розпад глікогену. Його запаси в печінці і в м'язах зменшуються. Розширюються судини головного мозку, скелетних м'язів, серця, нирок. Посилення розпаду глікогену приводить до підвищення вмісту в крові цукру. Кофеїн так само володіє здатністю руйнувати підшкірний нейтральний жир і збільшувати збільшувати вміст в крові жирних кислот. Збільшення в крові цукру і жирних кислот - одна з причин появи відчуття бадьорості і припливу енергії. Саме жирні кислоти, потрапивши в кров, викликають посилення тепловіддачі і підвищення температури тіла.

Постійний тривалий прийом кофеїну, що блокує гальмівні аденозинові рецептори, викликає у відповідь реакцію організму - утворення нових аденозинових рецепторів і синтез більшоно, ніж в нормі, кількості аденозину. У результаті такої пристосовної перебудови ЦНС збудлива дія кофеїну знижується. Розвивається звикання, при якому потрібні вже великі дози кофеїну для досягнення того ж стимулюючого ефекту. Раптова відміна кофеїну, що приймався тривалий час, призводить до того, що аденозин заміщає всі рецептори. У ЦНС виникає сильне гальмування. З'являються млявість, загальна пригніченість, сонливість, нервова депресія. Хронічний прийом кофеїну виснажує нервову систему. Розвивається уповільнення розумових процесів, ослаблення сили волі, з'являється невпевненість у своїх силах.

Вживання кофеїну (кофеїновмістимих напоїв) приводить до формування фізичної і психічної залежності від цієї речовини.

Через все вищевикладене кофеїн не може бути рекомендований для постійного щоденного застосування як засіб, що підвищує працездатність і витривалість. З метою підвищення інтелектуальної активності застосовувати кофеїн можна, але не частіше 1 разу на три дні і лише в ранкові години. При такому способі прийому повністю виключається можливість звикання і виснаження резервів нервової системи. Ранковий прийом кофеїну дозволяє уникнути порушення добових біоритмів людського організму.

Кофеїн крім своєї здатності збільшувати виділення шлункового і кишкового соків різко підсилює перистальтику кишечника. Просування їжі по шлунково-кишковому тракту прискорюється. Їжа не встигає повністю перетравитися. Як результат розвиваються гнильні і бродильні процеси в кишечнику. Білкові компоненти їжі починають гнити, а вуглеводні - бродити. З цієї причини ні в якому разі не можна запивати їжу чаєм або кавою. Ці напої слід пити окремо, як мінімум за годину до основної їди. Хоча навіть у цьому випадку просування їжі буде прискорено.

Вживання кофеїновмістимих напоїв у всьому світі зростає дуже швидкими темпами. Люди дуже швидко звикають до побутових стимуляторів типу кофеїну, а відвикають з великими труднощами. Деякі не можуть відвикнути зовсім.

Найпоширеніша кофеїновмістима рослина - це чай. Його культура є найдавнішою. Більше п'яти тисяч років тому китайські пастухи помітили, що тварини, обгризши якийсь чагарник, ставали незвичайно жвавими і рухливими. Листя чаю китайці стали використовувати як ліки від надмірної сонливості і млявості. Китайське "ча" означає молодий листочок. Китайські ченці готували чай як напій, що проганяє сон під час багатоденних свят і церемоній.

Поступово чай стали обробляти як культуру. З Китаю він проник до Японії і Кореї, а звідти до Індонезії, Індії і на Цейлон. З Цейлону чай розповсюдили вже по всьому світу. Існують два види чаю як рослини: китайський і цейлонський. Всі інші відомі на даний час сорти є їх різновидами. В Росії чайний напій вживають з 1638 року, коли монгольський Алтин-хан прислав в подарунок царю Михайлу Федоровичу 4 пуди чайного листа. Царський посол спочатку не хотів приймати від хана в подарунок якусь траву замість подарованих соболів і золотих прикрас. Однак, при дворі напій спробували і відразу оцінили. У 1679 році був підписаний перший договір на постачання чаю з Китаю. З тих пір рівень споживання чаю в Росії розвивався тільки по висхідній лінії. Завдяки своїй здатності мобілізувати цукор з глікогенових депо і жирні кислоти з підшкірно-жирового шару чай усуває відчуття голоду і володіє зігріваючою дією. Саме тому чай такий популярний в місцях позбавлення волі, де нестача харчування часто поєднується з холодним кліматом.

У зернах кави вміст кофеїну набагато нижчий, ніж в листі чаю. Сильніша стимулююча дія напою кави пояснюється просто великою кількістю кави, що використовується для приготування напою. Какао-боби містять кофеїну дуже мало. Напій какао і шоколад, які виготовляють з какао-бобів стимулюючою дією майже не володіють, зате містять велику кількість жирів.

Досить багато кофеїну в горіхах кола. Усього існує близько 125 видів чагарників кола. Горіхи кола, крім кофеїну, містять ще і кокаїн.

Постійне вживання кофеїновмістимих напоїв з метою стимуляції і підвищення розумової працездатності приводять до тих же побічних дій, що і прийом чистого кофеїну. Поступово розвивається звикання, яке вимагає приготування все більш і більш міцних напоїв. Припинення вживання кофеїновмістимих напоїв призводить до появи млявості і сонливості, нездатності до продуктивного мислення, що є наслідком гіперактивності гальмівних механізмів в ЦНС.

Виснаження нервової системи при хронічному вживанні кофеїновмістимих напоїв прискорює розвиток вікових захворювань. Ряд серйозно настроєних учених вважає вживання чаю та кави однією з основних причин послаблення здоров'я населення на всій земній кулі. Таких побічних дій як звикання і виснаження нервової системи можна уникнути лише в тому випадку, якщо вживати їх не частіше 1 разу на три дні і лише в ранкові години. Достатня перерва між прийомами чаю або кави дозволяє нервовим клітинам не тільки відновити свої ресурси, але навіть досягти деякої суперкомпенсації. Ранковий прийом дозволяє збудливій дії напою вписатися в природний ритм активності організму.

Всі кофеїновмістимі напої виводять з організму вітамін В1 (тіамін). Тому при їх вживанні необхідно включати в харчовий раціон достатню кількість цього вітаміну. Найкраще приймати вітамін В1 у вигляді фосфотіаміну, в якому до молекули тіаміну приєднаний один фосфорний залишок.

Підводячи підсумок вище сказаного, можна сказати, що вживати кофеїновмістимі напої можна, але тільки у відповідному місці і у відповідний час.

Джерело: TerraWoman
Обговорити на форумі
При використанні матеріалів обов'язкове посилання на ч

Джерело: Коломия ВЕБ Портал


Ключові слова: кава правила користь

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини