Румунські революції у ці дні виповнюється 20 років

- 21.12.2009 13:16
Румунські революції у ці дні виповнюється  20 років

Румунські революції -20 років

Пригадую про ті недавні події, коли в невеличкому містечку Тімішоарі все починалось мирно, а саме 16 грудня 1989 році вийшли мирні люди з протестом проти рішення влади про виселення пастора Ласло Текеша.

Пізніше до мітингуючи приєднались машинобудівники та працівники заводів. Саме тут почалась Румунська революція 1989 р. Власне, Тімішоара стала першим містом у Румунії, де було повалено комунізм.

Президент Румунії Николай Чаушеску добре усвідомив, що ці мирні протести можуть перекинутись і до Бухаресту тому він дав наказ розстріляти мирне населення. В результаті розстрілів в Тімішоарі було вбито понад тисячу мирних жителів.

Резонанс цих подій розійшовся по всьому світі. Нажаль саме більше ці події відгукнулись на Буковині. Серед розстріляних в Тімішоарі були рідні та близькі наших буковинців. Наприклад у мого колеги по роботі було вбито двоє двоюрідних братів. Колектив всяко старались підтримати морально нашого працівника.

24 грудня 1989 року стало відомо, що ці події в Тімішоарі спровокували органи Служби Безпеки Румунії так звана в народі Сигуранція. Під впливом цих подій ми з моїм колегою по роботі вийшли після роботи блищи, вірніше під будівлю нашого обласного КДБ і почали що сили вигукувати - «Геть толітарну провокаційну машину КДБ», «Ганьба органам КДБ» правда не довго ми кричали, як з будівлі КДБ вибігло 8 працівників з автоматами одівши нам наручники посадили в спеціальну кімнату. Чесно кажучи зразу пробігла думка - «Нас чикає психіатрична лікарня». До нас зайшов майор і почав робити допит чому саме ми кричали такі слова. Але ми ні в чому не зізнавались. Майор грозив нам 10 років тюрми. Там нас протримали до 1 години ночі і невідомо з яких причин чому відпустили на волю.

Ранком як завжди я слухав радіо «Свободу» про події в Румунії і тут прозвучала цікава інформація - «В місті Чернівці під будівлею КДБ вчора в вечорі група людей вигукувала протести проти цих органів. Групу людей було арештовано їх подальша доля не відома».

Але повернемось до подій в Румунії.

Без Тімішоари, нічого не було б можливим. Повстання, що спалахнуло 16 грудня 1989 року в місті на заході країни стало не лише іскрою Революції, а й основою сьогоднішньої Румунії: демократичної країни-члена НАТО й ЄС. Це та ж країна, що 20 років тому, під час правління Ніколая Чашеску потерпала від холоду, голоду, страху та виглядала неспроможною звільнитися із найбільшої герметичної ізоляції від зовнішнього світу в Східній Європі.

У кривому дзеркалі, агресивний апарат пропаганди, примітивний та надмірний, постійно й монотонно будував паралельну реальність, щасливу й процвітаючу країну, очолену президентом, якого не соромився називати геніальним. І за винятком кількох дисидентів, які перебували під постійним наглядом та в ізоляції, ніхто не відважувався протестувати. Секурітатя, брутальна політична поліція комуністичного режиму, зуміла створити навколо себе міф все присутності та всемогутності, що паралізував будь-яку віртуальну форму опозиції.

Ніколая Чаушеску ізолювали не лише західноєвропейці, що були в жаху від порушення елементарних прав людини, а й колишні товариші зі східного боку Залізної завіси, незадоволені його постійною маніакальною опозицією до помірних реформ, початих Михайлом Горбачовим в Радянському Союзі. Варшава, Прага, Будапешт та Східний Берлін покінчили з комуністичною диктатурою шляхом мирних революцій. Румунія стала єдиною східноєвропейською країною де комунізм був усунений ціною людських життів, а Тімішоара, перше місто вільне від комунізму, було першим в траурі.

Возможно, формат этой картинки не поддерживается браузером. Через 20 років від тих злощасних подій мешканці Тімішоари, досі незадоволені тим, що історична справедливість не була відновлена, численними їхніми вимогами досі нехтують, а Революцією скористалася комуністична номенклатура другого плану. Один з тодішніх революціонерів каже, що в школах так мало говориться про революцію, що учні вважають її такою ж віддаленою як середньовічні битви з турками…

Рятуючись від багатотисячного натовпу мітингуючи біля телецентру в Бухаресті, Ніколає Чаушеску втік зі столиці зі своєю дружиною Оленою на вертольоті. Потім вони продовжили втечу на автомобілі. Проте незабаром в невеликому містечку Тирговіште їх затримали бойовики армії прийшов до влади опозиційного Фронту національного порятунку.

Там же був організований Надзвичайний військовий трибунал, який засудив подружжя Чаушеску до розстрілу. Вирок був негайно приведений у виконання.

25 грудня о четвертій годині дня подружжя Чаушеску вивели за двір солдатської казарми. По дорозі на страту Олена запитала когось із воїн: "За що ви нас? Адже я була вам матір'ю ". Солдат сухо відповів: "Та що ти за мати, якщо вбивала наших матерів!" Розстріляти читу Чаушеску зголосилися сотні добровольців, але були відібрані тільки четверо. Вони вишикувалися в лінію і прицілилися. Чаушеску встиг тільки крикнути: "Я не заслуговую ...", і тут пролунали залпи. Засуджені були вбиті.

Степан Карачко, член спілки архівістів України


Ключові слова: румынская революция история

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини