Свята для українця – можливість добряче випити. Що робити потiм?

- 28.12.2009 17:55
Свята для українця – можливість добряче випити. Що робити потiм?

Новорічний стіл – жорстокий експеримент над організмом.

Наскільки погано він закінчиться, залежить тільки від вашої сили волі.

Свята для українця – це не лише привід зустрітися з рідними, друзями, поспілкуватися, гарно провести час, а ще й можливість добряче попоїсти і не менше випити. Харчів, які витрачають наші домогосподарки на новорічний стіл, французькому ресторану, напевне, вистачило б на тиждень. Зрозуміло, що більшість просто не може встояти перед такою кількістю смакоти, береться пробувати все й одразу, а на ранок не знає, за яке місце триматися – шлунок, підшлункову, голову чи печінку. Тому що гарне застілля, як правило, не обходиться без чарки. Точніше чарок. Одразу анекдот згадується: – Куме, ви вип’єте відро води?

– Я що – кінь?

– А відро горілки?

– Я що – не козак?

То як же втриматися, коли навіть народна творчість «за»? Можна і треба, бо новорічна ніч закінчиться і настане ранок. Кошмарний чи ні – то вже від вас залежить. Пропонуємо ще кілька аргументів на користь помірності.

Чи пити чи не пити, ось питання

Звісно ж, людина не повинна вживати алкоголь. І не тому, що таким чином можна отримати хворобу печінки. Це буде потім, років за десять-п'ятнадцять, каже головний лікар обласного наркологічного диспансеру Віктор Самсонюк. Спочатку алкоголь шкодить психіці, адекватному об’єктивному сприйняттю довколишньої дійсності. Тому що це психоактивна речовина, яка змінює короткочасний світогляд. І серед пацієнтів диспансеру останнім часом дедалі більше молодих людей із гострими алкогольними отруєннями, білою гарячкою. Тому Віктор Олексійович вважає не зайвим нагадати, що свята для того, аби весело провести час, і не обов’язково у похмільному тумані.

Але спробуйте пояснити це святкувальнику, котрий уже однією рукою потягнувся до чарки. Та й сам головний нарколог області погоджується, дуже часто у нас немає вибору між «пити» і «не пити». Непитущі у компанії почуваються ніяково, всі звертають на них увагу і припрошують до чарки. У такому випадку найкраще бути ситим, пояснює пан Самсонюк. А ще, пам’ятати свою дозу, контролювати випите. Стан сп’яніння означає втрату контролю.

Народ придумав чимало хитрощів, аби випити більше, а сп’яніти менше. Наприклад, радять обов’язково закушувати спиртні напої, а не запивати їх. Мовляв, так алкоголь повільніше всмоктується. Однак Віктор Олексійович каже – якщо ви збираєтеся випити багато, то не важливо, кидати в рот після чарки шматок оселедця чи заливати туди мінералку. Коли півпляшки подолано – людина, фактично, вже не сприймає їжі.

Що ж до похмурого ранку, то як зробити його світлим і приємним – справа індивідуальна. Можна вдатися до народних методів. Проте слід бути обачним. Наприклад, особам, у яких підвищена кислотність шлунка, розсіл краще не вживати, бо тоді вже доведеться лікувати не похмілля, а печію. Пан Самсонюк каже, що перший крок до інтоксикації – це активоване вугілля у великій кількості. І, звісно ж, промивання шлунка. Пити воду – неефективно, бо ви розчиняєте ще наявний у організмі алкоголь і знову повертаєтеся до стану сп’яніння.

Не радить головний нарколог Чернівецької області захоплюватися препаратами на зразок «антиполіцаю». Вони надзвичайно токсичні, і хоч мають здатність «зв’язувати» алкоголь, так що запаху з рота не чутно, разом із тим також «зв’язують» величезну кількість білків і ферментів у крові, від чого страждає печінка і підшлункова залоза.

Із їжею теж краще не експериментувати

Після новорічних та різдвяних свят більшає роботи у гастроентерологів – зростає кількість панкреатитів, холециститів та гастродуоденітів. Звісно, це наслідки переїдання.

– Сучасна дієтологія базується на принципі збалансованого харчування, – пояснює гастроентеролог чернівецької поліклініки №2 Олена Коваленко. – Тому необхідно вибірково підходити до їжі.

Ще триває різдвяний піст, і дуже багато людей його дотримуються. А святкове застілля – це додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт.

Виходить, що люди переїдають і відбувається інтоксикація організму, отруєння його продуктами розпаду. Тим паче, що вживають багато білкової їжі (м’яса), смаженого, жирного. Та ще й вживання алкоголю сприяє переїданню. Зрозуміло, що говорити про якісь найбільш виграшні комбінації продуктів, котрі б наносили мінімальну шкоду організмові, безглуздо, визнає Олена Миколаївна. Тому що на святковому столі безліч страв. Правда можна холодець закушувати «Олів’є», головне, щоб організм був здоровим і все в міру. Багато людей люблять на свята здивувати гостей екзотичною стравою. Цього краще не робити, адже ми звикли до певних видів продуктів, і невідомо, як заморські делікатеси поводитимуться в нашому шлунку.

Якщо ж ви все таки переїли, можна прийняти якийсь ферментний препарат. Радять також влаштовувати собі потім розвантажувальні дні – кефірний або яблучний. Але краще їсти вміру, тоді не доведеться проходити через подібні екзекуції, наголошує пані Коваленко.

 


Ключові слова: що робити якщо перепив на нновий рік

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини