Хто насправді скуповує гривні?

- 09.12.2009 15:07
Хто насправді скуповує гривні?

Слідом за депозитами в Україні почав зменшуватись обсяг готівкової гривні на руках в населення. Минулого місяця він зменшився на 0,6%, а з початку року виріс лише на 4,4%. Для порівняння: за 11 місяців 2007 р. зростання готівки в обігу становило 35,4%, 2008 р.- 39,3%.

Зменшення готівки в обігу стало результатом політики НБУ, яка веде до вилучення зайвих, на його думку, грошей з економіки. Зокрема, з серпня по листопад щомісячно регулятор "виймав" з банківської системи в середньому 9,3 млрд. грн. При цьому середній обсяг рефінансування за цей час становив лише 1,1 млрд. грн.

Перш за все, гривневий "пилосос" включається, аби зменшити тиск на курс обміну гривні до долара. Як наслідок, вже другий місяць поспіль гривня на міжбанку зміцнюється, хоча довіри до національної валюти не додалось. Минулого місяця населення і бізнес купили на $976 млн. більше, ніж продали. Аналогічно, весь приплив грошей в банки минулого місяця стався за рахунок збільшення вкладів в доларах.

"Ми дали грошей приблизно стільки, скільки того вимагає економіка. ВВП падає, інфляція зростає, схильність до збереження падає - грошей потрібно менше", - розповів керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

Описуючи роботу економіки за підсумками листопада, він розповів, що в Україні не відбувається мультиплікація грошей. Іншими словами, банки отриману гривню практично не направляють на кредитування.

"Монетарна база (листопад до листопада) збільшилась на 6,2%, а грошова маса впала на 3,9%. Про що це говорить? Про те, що в реального сектора є невпевненість у власних силах, і він не наважується брати кредити. А в банків є недовіра до позичальників, і вони вважають за краще не видавати кредити, а вкладати в цінні папери або на валютному ринку", - зазначив Литвицький.

Він нарікає, що НБУ критикують з тих позицій, що без кредитування економіка не почне відновлюватися. Але ж є і зворотний зв'язок, підкреслив радник: поки реальний сектор не почне піднімати голову, банки будуть обережні. Це пояснюється тим, що існує проблема несумлінних позичальників.

На думку експерта, ситуація неоднозначна. Він навів як приклад США, де приріст монетарної бази також не дав збільшення грошової маси. Простими словами: надруковані гроші не були направлені на кредитування економіки. Ними покрили збитки від банкрутств.

Із позитиву радник зазначив: кредитування підприємств, хоч слабо, але починає відроджуватися. "Прогрес є, але дуже повільний. Безумовно, серед виданих юрособам кредитів велика частка кредитів "Ощадбанку" "Нафтогазу України", але це далеко не все. А те, що немає доступу до дешевих кредитів, - можливо, це і добре. Потрібно зростати і власними силами", - вважає Литвицький.

Що стосується процентної політики НБУ, в цілому радник вважає її адекватною. Інфляція (листопад до листопада 2008 р.) становить 13,6%, а за підсумками року очікується на рівні 13%. Значить, ставки рефінансування (15,5% під заставу ОВДП, 17% без застави) залишаються вищими за інфляцію і не провокують нове зростання цін.

Джерело: news.finance.ua


Ключові слова: нестача гривні в Україні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини