Авіакомпаніям «Воларе», Українська авіаційно-транспортна компанія (УАТК) і «Мотор Січ» дозволили літати у Європу

- 01.12.2009 13:15
Авіакомпаніям «Воларе», Українська авіаційно-транспортна компанія (УАТК) і «Мотор Січ» дозволили літати у Європу

Європейська комісія виключила три українські авіакомпанії з «чорного списку»

Європейська комісія (ЄК) виключила три українські авіакомпанії з так званого «чорного списку». Це такі перевізники як «Воларе», Українська авіаційно-транспортна компанія (УАТК) і «Мотор Січ». Четвертій авіакомпанії – «Українсько-середземноморські авіалінії» - дозволено літати до Європи на одному літаку з її парку.

Отже, завдяки зусиллям та напруженій роботі спеціалістів Державіаадміністрації вітчизняним авіаперевізникам відмінили заборону на виконання польотів до ЄС.

Нагадаємо, що з 2006 року з метою посилення безпеки повітряного руху складається так званий «чорний список» авіаперевізників, які підпадають під заборону на виконання польотів до аеропортів країн-членів ЄС, а також на виконання транзитних польотів через суверенний повітряний простір ЄС. Ці списки переглядаються раз на чотири місяці з тим, щоб встановити або зняти обмеження на польоти до ЄС для іноземних авіаперевізників.

Першою до «чорного списку» в липні 2007 року потрапила авіакомпанія «Воларе», а у вересні - «Українсько-середземноморські авіалінії». У квітні 2008 року список поповнила Українська авіаційно-транспортна компанія (УАТК), а у квітні 2009 отримала заборону на виконання польотів на території ЄС авіакомпанія «Мотор Січ».

Протягом 2007 - 2009 років Державіаадміністрація України брала участь у дев’яти засіданнях Комітету з безпеки польотів Єврокомісії, на яких розглядалося питання «чорного списку» та перебування в ньому українських авіакомпаній. Українська авіаційна влада постійно наполягала, щоб виконання українськими авіакомпаніями, які перебували в «чорному списку», планів коригуючих дій з усунення зауважень та оцінки дотримання вимог з безпеки польотів ретельно переглядалося.

Варто зазначити, що за цей період європейські інспектори з наземних інспектувань безпеки повітряних суден здійснили близько 800 ретельних комплексних перевірок літаків українських авіаперевізників. Також було проінспектовано 24 типи повітряних суден, які експлуатуються 40 авіакомпаніями, зареєстрованими в державному реєстрі повітряних суден України.

На початку 2008 року Державіаадміністрація розробила план дій з посилення державного нагляду за безпекою польотів, який у 2009 році було оновлено на довгострокову перспективу: на 2009–2015 роки. План передбачає суттєве збільшення кількості та якості інспекційних перевірок літаків українських авіакомпаній та посилення вимог з безпеки польотів. Паралельно з виконанням плану проводилась інтенсивна професійна підготовка інспекторського складу Державіаадміністрації щодо вивчення та застосування європейських регулятивних вимог з безпеки польотів.

У травні та жовтні 2009 року експерти ЄК та Європейської агенції з безпеки польотів (EASA) провели «дружні» аудити Державіаадміністрації, перевіряючи якість нагляду за безпекою польотів, а також авіакомпаній «Українська Авіаційна Транспортна Компанія», «Українські Середземноморські Авіалінії», «Південні Авіалінії», «Хорс» та «Мотор Січ». Висновки цих аудитів виявилися досить позитивними.

Загалом одним із пріоритетних завдань Державіаадміністрації на 2009 рік було виведення наших авіакомпаній з «чорного списку». Сьогодні можна з гордістю констатувати, що це завдання виконано.

Підтвердженням цього є прийнятий новий Регламент ЄК від 27 листопада 2009 року № 1144/2009 з оновленим переліком авіакомпаній, яким забороняється виконувати польоти у зоні ЄС. Регламент опублікований в офіційному журналі ЄС і вже набув чинності.

Отже, не в останню чергу завдяки впевненому й аргументованому виступу Державіаадміністрації на останньому Комітеті з безпеки польотів, що відбувся з 10 по 12 листопада 2009 року у Брюсселі, вдалося кардинальним чином виправити становище з перебуванням українських авіакомпаній у «чорному списку» ЄС.

Єврокомісія у своєму листі до Державіаадміністрації відзначила, що комплекс заходів з покращення безпеки польотів та усунення зауважень, здійснений українською авіаційною владою у 2009 році, був досить ефективним, та порадила і надалі докладати зусилля для вдосконалення контролю за безпекою польотів.

Отже, з «чорного списку» вдалося вивести авіакомпанію «Воларе» - шляхом анулювання сертифікату експлуатанта; «Українську транспортну авіакомпанію» - дія сертифікату призупинена рішенням від 17 серпня 2009 року; авіакомпанію «Мотор Січ» - шляхом виправлення зауважень ЄС та належного дотримання плану коригуючих дій. Що стосується компанії «Середземноморські авіалінії», то Єврокомісія відзначила позитивні зрушення у діяльності авіакомпанії з часу візиту експертів ЄС у травні 2009 року. Також, враховуючи значні дії, виконані перевізником для забезпечення безпеки польотів у відповідності до міжнародних стандартів, компанія отримала дозвіл на відновлення польотів до ЄС частиною свого парку літаків.

Перебування авіаперевізників у «чорному спису» ЄС завжди негативно позначається на загальному іміджі будь-якої країни та іноді є передумовою потрапляння до цього списку країни загалом.

«Щоб отримати заборону польотів до ЄС буває достатньо зробити одну, незначну, на перший погляд, похибку, яку потім доводиться виправляти декілька років. Відміна цієї заборони для українських авіакомпаній – це дійсно успіх вітчизняної авіації», - наголошує заступник Міністра транспорту та зв’язку – голова Державіаадміністрації Олександр Давидов.

Тож зараз вже можна констатувати, що якість нагляду за безпекою польотів в Україні покращилася. Авіакомпанії знаходяться під постійним пильним контролем та добре володіють питаннями щодо забезпечення вимог IКAO з безпеки польотів при проходженні перевірок за програмою інспектування іноземних повітряних суден SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft).


Ключові слова: авіакомпанії заборона Європа

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини