Обмеження кількісті проданої валюти та заборона на піднятття курсу вступила в силу

- 20.11.2009 13:52
Обмеження кількісті проданої валюти та заборона  на піднятття курсу вступила в силу

Як повідомили ресурсу "Платиновая Буковина" в Управлінні Національного банку України в Чернівецькій області,  з 20 листопада 2009 року набрала чинності постанова Національного банку України від 09.09.2009 № 538, яка вносить ряд нових вимог в сфері регулювання валютно-обмінних операцій з готівковою іноземною валютою та має соціальну направленість на покращення здійснення валютно-обмінних операцій, особливо для фізичних осіб.

До основних цих вимог належить:

1. Встановлення єдиного курсу по системі банку.

Банк та його структурні підрозділи мають право розпочинати проведення операцій з купівлі та продажу іноземної валюти на підставі розпорядження Голови правління банку про встановлення єдиного курсу.

Вимога щодо встановлення по системі банку єдиного курсу спрямована на унеможливлення необ'єктивного підходу банків та керівників різних структурних підрозділів банку щодо встановлення валютного курсу і його зміни протягом дня. Ця вимога ґрунтується також на численних скаргах з боку населення, які надходять до Національного банку України останнім часом, особливо в період підвищеного попиту з боку населення на іноземну валюту.

2. Щодо обмеження з продажу іноземної валюти одній особі.

З метою запобігання використанню банківської системи для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, встановлюється норма щодо максимального продажу іноземної валюти одній особі в сумі, що не перевищує 80 000 гривень в один операційний день.

Національний банк в своїх діях керувався практикою, яка встановлена в Європейському Союзі, де готівкові трансакції зведені до мінімуму і використовуються в обігу, як правило, безготівкові гроші. Крім того, необхідно враховувати умови ФАТФ щодо встановлення вимоги на рівні національного законодавства в частині максимального обмеження готівкових розрахунків, оскільки вони є найбільш сприятливими для відмивання грошей.

Введення Національним банком України такої вимоги ґрунтується на численних скаргах з боку населення, які останнім часом надходять до Національного банку України, на відсутність готівки в касах банків та пунктах обміну іноземної валюти. При цьому аналіз, що був здійснений Національним банком України, підтверджує наявність достатньої кількості іноземної валюти в касах банків. З метою створення рівноцінних умов для всіх споживачів валютного ринку Національний банк України прийняв рішення про обмеження суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний день.

Щодо забезпечення клієнтів іноземною валютою для можливості виконання ними зобов'язань в іноземній валюті за кредитними договорами Національний банк України запропонував і регулярно проводить цільові валютні аукціони, на яких будь-який клієнт, який має таку заборгованість, може придбати безготівкову іноземну валюту для виконання своїх зобов'язань за кредитним договором в сумі, що не перевищує 50 000 доларів США в місяць за пільговим курсом. Тому немає необхідності таким клієнтам придбавати цю валюту готівкою в касах банку чи пунктах обміну іноземної валюти.

3. Щодо здійснення ідентифікації фізичних осіб.

Зазначеною постановою вводиться вимога щодо ідентифікації клієнтів, які здійснюють валютно-обмінну операцію на суму від 50 000 до 80 000 гривень, при цьому копія сторінок паспорта залишається в документах дня банку під час здійснення лише операцій на суму, що перевищує 50 000 гривень.

На сьогодні відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, банк зобов'язаний ідентифікувати клієнтів, які здійснюють операції з готівкою, на суму, що перевищує 50 000 гривень. Тобто, в даному випадку зазначена норма не нова, при цьому вимоги щодо ідентифікації фізичної особи в частині збереження копій сторінок паспорта направлені на встановлення дієвого контролю з боку банків та контролюючих органів та надають можливість забезпечити виконання банком вимоги щодо обмеження суми продажу іноземної валюти одній особі.

4. Щодо заборони на стягнення банками комісійної винагороди.

Для запобігання неправомірного стягнення банками комісійної винагороди під час здійснення операцій з купівлі-продажу готівкових іноземних валют Національним банком введена пряма заборона на стягнення банками комісійної винагороди за такі операції, оскільки за цими операціями банки отримують винагороду за рахунок двостороннього котирування курсів за кожною іноземною валютою. Тобто, доходом банків за такими операціями, який покриває певну частину витрат, є різниця між курсом купівлі та курсом продажу іноземної валюти - банківська маржа.

 

Джерело: Прес-служба Управління Національного банку Украї


Ключові слова: заборона на продаж валюти

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини