Що робити, якщо людина погрожує, принижує, матюкає?

- 02.08.2021 12:36
Що робити, якщо людина погрожує, принижує, матюкає?

Якщо відносно вас або ваших знайомих відбуваютсья такі дії як:  нецензурна лайка, залякування, принижування та погрожують фізичною розправою,. Поради юриста, як діяти у такій ситуації. 

Буває, що у одній квартирі або в одному будинку живуть поколінь однієї сім'ї. І не рідко бувають випадки, коли сини починають прижувати батьків, обзивати та навіть бити. Однак, якщо у випадках фізичного насилля над людиною необхідно викликати поліцію, і кривдника буде притягнуто до відповідальності, то у випадках психологічного насилля постраждалі часто не звертаються у правохоронні органи.

У випадку здійснення якоюсь людиною психологічне насильство у сім’ї, або над іншою людиною, ці дії підпадають під дію статті 126-1 Кримінального Кодексу України.

Необхідно у терміновому порядку звернутися до соціальних служб, Центру безоплатної правової допомоги у вашій області (дивіться адреси всіх Центрів на цій сторінці, та до правоохоронних органів. За результатами вашого звернення, кривдника можуть примусово відправити на декілька місячну програму для кривдників. Також, суд може видати обмежувальний припис стосовно кривдника та визначити заходи тимчасового обмеження його прав.

Також може відбутися судовий розгляд, де кривдника буде притягнуто до адміністративної відповідальності або кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства (ст. 126-1 КК).

Наведемо приклади:

Приклад 1:

У Київі судитимуть жінку, яка повторно вчинила домашнє насильство відносно матері

Прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно 36-річної місцевої мешканки, яка систематично скоювала психологічне насильство у сім’ї (ст.126-1 КК України).

Слідством встановлено, що підозрювана умисно та систематично словесно ображала нецензурними висловлюваннями свою 69-річну матір, залякувала, принижувала та погрожувала їй фізичною розправою. Ці події відбувалися протягом тривалого часу в квартирі, де зловмисниця проживає разом із потерпілою.

Крім того, установлено, що жінку неодноразово притягували до адміністративної відповідальності, а у лютому 2021 року притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства (ст. 126-1 КК).

На жаль, зловмисниця за результатами проходження 3 місячної програми для кривдників належних висновків для себе не зробила і, перебуваючи на іспитовому строці, повторно вчинила насильство відносно своєї матері.

Якщо вину жінки буде доведено у суді, їй загрожує реальне покарання у виді позбавлення волі строком до 2-х років, а також буде приєднано до нового покарання 1 рік позбавлення волі за попереднім вироком.

Приклад 2

До Ніжинського МЦ з надання БВПД звернулася жінка (1930 р.н.), що проживає у сільській місцевості Ніжинського району, із проханням захистити її від психологічного та фізичного насилля, а також допомогти повернутися до свого будинку. За дорученням центру захист її прав здійснювала начальник відділу представництва Анна Величко.

В ході судового засідання встановлено, що громадянка А. є власником житлового будинку , де , окрім неї, зареєстровані та проживають її дочка , син та онук, який нещодавно звільнився з місць позбавлення волі. Між заявницею та її онуком постійно виникають сварки та конфліктні ситуації, так як він вживає наркотичні засоби і під їхнім впливом не контролює свої дії. Тільки протягом липня 2018 року працівники поліції чотири рази приїздили на виклики. Останній раз, коли виникла сварка, молодик не тільки побив 88- річну бабусю, а й вигнав усіх з дому. Жінку прихистили родичі із сусіднього села, бо вона постійно перебуває у страху за своє життя.

З огляду на викладене, представник заявниці, захищаючи права жінки, просила суд видати обмежувальний припис стосовно кривдника та визначити заходи тимчасового обмеження його прав.

Відповідач в судове засідання не з’явився без повідомлення поважності причин неявки.

31 серпня 2018 року Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області задовольнив частково позов. Рішення суду підлягає негайному виконанню, а саме: видати обмежувальний припис стосовно чоловіка на строк 6 (шість) місяців; заборонити перебувати в місці реєстрації та проживання громадянки А.; заборонити наближатися на відстань менше 300 метрів до місці реєстрації та проживання постраждалої особи.

Важливо! Постраждала особа може вимагати від кривдника компенсації її витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, яке вона винаймає (винаймала) з метою запобігання вчиненню стосовно неї домашнього насильства, а також періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї, які перебувають (перебували) на утриманні кривдника, у порядку, передбаченому законодавством.

На підставі оцінки ризиків обмежувальний припис може бути продовжений судом на строк не більше шести місяців після закінчення строку, встановленого судовим рішенням.

Джерело: https://lexukraine.com.ua/


Ключові слова: родич погрожує, родич принижує, родич матюкає, що робити якщо син матюкає, син забирає гроші, що робити, виклик поліції коли ображає родич

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

У Європарламенті закликали до термінового ембарго на агропродукцію з РФ Дебати з цього питання відбулися вчора, 12 березня, повідомляє DW.
- 14.03.2024 11:56
Розпочалася реєстрація на НМТ-2024 Цей процес триватиме до 11 квітня включно
- 14.03.2024 11:49
У Чернівецькому районі слідчі поліції задокументували дорожньо-транспортну пригоду, в якій травмувалася буковинка Учора, 13 березня, до поліції надійшло повідомлення про аварію з потерпілою в селі
- 14.03.2024 11:39
Нардеп Мазурашу вийшов з партії “Слуга народу” Народний депутат України Георгій Мазурашу, який представляє Буковину в
- 13.03.2024 18:54
Переобладнання бусів Чернівці Ми - компанія з переобладннаня авто у Чернівцях, яка професійно займається переобладнанням мікроавтобусів, фургонів
- 13.03.2024 15:01
Маск приїде на фабрику Tesla під Берліном після підпалу ЛЕП "Гігафабрика" Tesla під Берліном відновлює виробництво після відновлення електропостачання, перерваного тиждень тому через підпал ЛЕП.
- 13.03.2024 15:00
Шахед попав у п'ятиповерховий будинок у Сумах - є загиблі Попередньо, пошкоджено 30 квартир, з них 15
- 13.03.2024 14:36
В Київі приберуть стихійне кладовище домашніх тварин На Оболоні, у районі Оболонського в Києві, заплановано
- 13.03.2024 11:48
На соратника Навального Леоніда Волкова напали у Литві. У Вільнюсі напали з молотком на Леоніда
- 12.03.2024 20:58

Всі новини